Analiza SWOT la o Firma Multinationala de Transport International

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza SWOT la o Firma Multinationala de Transport International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ANCA CIUCUREL

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Organizatia la care s-a facut analiza este S.C. QUEHENBERGER SPEDITION S.R.L. are ca obiect principal de activitate transportul international (atat direct cu masinile proprii cat si indirect prin intermediul Casei de expeditii) de mare tonaj. In prezent lucram cu 20 camioane (toate achizitionate in leasing, leasing care se afla in curs de desfasurare) si o echipa de 25 soferi organizati in 5 grupe (4 titulari si o rezerva).

Forma de organizare este societate cu raspundere limitata avand capital social integral austriac si ca unic asociat persoana juridical austriaca Quehenberger Logistik GMBH. Sediul se afla in Pitesti avand o filiala in Timisoara. Personalul angajat este in totalitate roman.

In ceea ce priveste Casa de expeditii, aceasta se ocupa de intermedieri intre “marfa” si “camioane” profitul venind din diferenta intre ceea ce incasam de la beneficiari si ceea ce platim la transportator.

Managementul aplicat la S.C. QUEHENBERGER SPEDITION S.R.L. este genul managementului german. Gradul de centralizare al deciziilor este ridicat. In acest scop , la nivelul esaloului de varf , exista un numeros grup de specialisti si functionari, care pe langa controlarea activitatii componentelor firmei , realizeaza numeroase lucrari si furnizeaza servicii subdiviziunilor organizationale.

Structura organizatorica este de tip orizontal. Aceasta se reflecta si in calitatea comunicatiilor.

In ceea ce priveste organizarea personalului, aceasta rezulta din urmatoarea organigrama:

Alegerea clientilor, urmata de satisfacerea lor este o problema spinoasa a pietei momentului, in multe situatii produse bune, cu preturi acceptabile au ajuns foarte repede in declin, netrecand prin perioada de crestere sau expansiune datorita faptului ca nu s-au adresat cui trebuia, adica segmentului interesat, dispus sau suficient de deschis pentru a-l intelege. De aceea inainte de a arunca in lupta un produs este necesara o segmentare a pietei.

Segmentarea se refera tot la o delimitare, dar de lta natura, si anume la delimitarea grupurilor de cumparatori care au trasturi comune, astfel incat sa se poata realiza o satisfacere mai completa a cumparatorilor in comparatie cu concurenta. Un segment de piata reprezinta un grup de cumparatori activi sau potentiali avand anumite caracteristici comune, relevante pentru explicarea (si anticiparea) raspunsurilor la stimulii de marketing ai furnizorului.

In organizatia in care lucrez nu exista eforturi mai mult sau mai putin importante de satisfacere a clientilor, care de fapt nu eforturi, este un mod de lucru “in slujba clientului ” caci din punctul meu de vedere de pe urma clientilor traim si noi.

In primul rand trebuie sa avem in vedere ca produsul oferit de noi este ”transportul international”. Beneficiarii acestui transport (clientii) sunt producatorii/exportatorii/intermediarii care au nevoie sa duca marfuri la destinatii (externe).

Deci cateva variabile de segmentare (elemente functie de care stabilim importanta clientilor potentiali) pot fi:

- cererea de transport extern

- transport extern intre granitele Europei

- marfuri neperisabile

- marfuri periculoase maxim ADR

- nu grupaje

- marfuri de greutate medie conform sarcinii utile

- solvabilitate

Avand in vedere aceste elemente putem spune ca am selectat/segmentat o parte din clientii “potriviti”, care pot fi satisfacuti prin serviciile pe care le oferim.

In ceea ce priveste clientii “potriviti” putem arunca o privire asupra caracteristicilor ce se desprind in ceea ce priveste necesitatile, obiectivele si comportamentele de cumparare.

Segmentul analizat trebuie sa aiba patru trasaturi pentru a-si dovedi utilitatea si anume:

- marime corespunzatoare – segmentul ales trebuie sa fie suficient de mare din punct de vedere numeric, fie din punct de vedere al puterii de cumparare astfel incat sa poata absorbi oferta noastra. Se poate intampla ca daca segmentul vizat a fost “cernut” prea mult sa nu avem posibilitatea de a inregistra erori –in sensul ca din 100 de elemente ale segmentului numai 90 sa cumpere produsul. Dar daca noi am “cernut” mai mult si au ramas doar 90 elemente, din acestea doar 70 pot cumpara, deci celor 10 cernuti nu le-am dat sansa de a incerca.

- identitate – este necesara pentru a-I putea identifica pe potentialii consumatori cu precizie

- relevanta – se refera la variabilele de segmentare daca au fost utile sau nu pentru produsul ce urmeaza a fi vandut

- acces – element care desi la prima vedere pare elocvent nu este de fapt asa. Desi clientul se inscrie in variabilele de conditionare, exista elemente de cultura organizationala, sau privind modul de lucru, ce subliniaza o rigiditate care ingusteaza accesul.

In practica se folosesc trei strategii alternative de segmentare si anume:

- segmentul unic – vizeaza un singur segment si o pozitie ferma in cadrul acesteia. Se adopta in cazul fondurilor limitate

- segmente multiple – se foloseste atunci cand o organizatie prefera sa vizeze cateva segmente din masa posibililor consumatori datorita faptului ca

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza SWOT la o Firma Multinationala de Transport International.doc