Analiza unui Site Web

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2158
Mărime: 1.53MB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE din PLOIESTI Faculatea de Stiinte Economice Strategii in Afaceri Internationale

Extras din document

În prezent, noţiunea de internet reprezintă una dintre cele mai simple şi rapide metode prin care oamenii au posibilitatea de a face schimb de informaţii în legătură cu ceea ce îi interesează, de a achiziţiona diverse produse fără a mai fi nevoie să se deplaseze şi de asemenea de a afla şi părerea altora despre ceea ce le atrage atenţia. Nu de puţine ori ni s-a întâmplat să dorim un anumit lucru la care voiam o documentaţie. Internet-ul reprezintă una din sursele care ne poate uşura acestă muncă, se poate spune că în zilele noastre a devenit o utilitate, fiind foarte necesar. Printr-o simplă introducere a unui cuvânt (despre ceea ce ne interesează) într-un motor sau un meta motor de căutare ni se oferă şansa de a afla o multitudine de informaţii despre ceea ce ne interesează.

În vederea realizării unei analize am considerat oportună alegerea unui site web care promovează vânzarea de incaltaminte deoarece oamenii vor avea întotdeauna nevoie de încălţăminte în vreme ce pentru alte accesorii (genţi sau bijuterii) nu vor fi întotdeauna dispuşi să scoată bani din buzunar mai ales atunci când îşi propunsă fie atenţi la bugetul de care dispun.

Obiectivul acestei analize constă în ilustrarea modului în care site-ul reuşeste să răzbată prin desişul unor elemente (design, continut, home page), să atragă şi să fidelizeze vizitatori, să se diferenţieze de concurenţi.

Proiectarea unui magazin virtual trebuie să respecte anumite reguli în vederea satisfacerii cerinţelor şi a necesitaţilor utilizatorilor. Măsura în care necesităţile utilizatorilor se satisfac se referă în principal la buna funcţionalitate a paginii accesate. Astfel, in analiza site-ului ales voi avea in vedere cateva criterii de evaluare:

- design-ul, ca totalitate a aspectelor vizuale si creative;

- continutul site-ului (cantitatea si calitatea informatiilor disponibile pe site);

- home page-ul site-ului;

Designul site-ului constituie un element foarte important, întrucât impactul pe care îl are pagina web asupra utilizatorului trebuie să fie memorabil şi să îi confere încrederea şi lejeritatea de a continua .

Principiile de bază ale designului sunt reprezentate de unitate, ritm, armonie, echilibru, contrast şi proporţie, recomandându-se respectarea următoarelor cerinţe:

• utilizarea unui design adecvat segmentului de piaţă ţintă şi naturii produselor;

• existenţa unui contrast suficient de mare între culorile folosite pentru text şi culoarea fundalului;

• asigurarea echilibrului între grafică şi viteza de încărcare pe ecran.

• să fie prietenos, să dea dovadă de funcţionalitate, aspect profesionist,

• claritate şi simplitate, estetică şi frumuseţe.

Un alt aspect important al designului în cadrul magazinelor electronice se referă la modul de aranjare în pagină, a tuturor elementelor dar si a produselor, fiind posibilă utilizarea unei structuri liniare care să permită trecerea de la un ecran la altul cu ajutorul butoanelor de navigaţie sau a unei structuri de tip arborescent, care permite alegerea dintr-un ansamblu de subiecte principale. Acestea dispun de legături către conţinutul în detaliu. O altă variantă, constă în combinarea celor două variante.

Cele mai utilizate şi mai eficiente tehnici de expunere a produselor sunt:

• tehnica etalării produselor cu preţuri reduse,

• tehnica prezentării celor mai vândute produse,

• expunerea sezonieră sau tematică,

• expunerea produselor noi,

Fara un design corespunzător, atenţia nu poate fi păstrată, iar informaţiile nu sunt recepţionate corespunzător .

Informaţiile obligatorii ce trebuie să se regăsească în site (mai ales în cele comerciale) sunt:

• informaţii despre furnizor - Acestea trebuie să evidenţieze numele firmei, adresa exactă, şi elemente de contact;

• informaţii despre livrare - site-ul trebuie să ofere informaţii clare pentru consumator despre ţările în care se efectuează livrarea produselor înainte de a se procesa comanda;

• informaţii despre preţ - preţul este un element esenţial şi de aceea site-ul trebuie să afişeze preţul total (cu toate taxele incluse) înainte de a se efectua comanda. În preţ trebuie evidenţiate şi taxele de livrare (transport);

• termene şi condiţii de livrare - termenele şi condiţiile de livrare sunt elemente care oferă informaţii importante despre renunţarea la achiziţie, plată, termenul de livrare şi modalităţile de rezolvare a diferendelor dintre părţi..

• legea aplicabilă - în general, consumatorii internaţionali consideră că legea care guvernează tranzacţia ar trebui să fie aceea a ţării consumatorului (aceea cu care acesta este familiarizat) .

Comercianţii trebuie să includă in conţinutul site-ului aceste elemente, care vor evidenţia clar termenele şi condiţiile mai înainte de-a fi procesată comanda sau cel puţin un link către pagina unde există acestea, care să preceadă confirmarea. Elementele din această categorie trebuie să fie diferenţiate de alte informaţii astfel incât clienţii să fie asiguraţi din punctul de vedere al legalităţii contractului.

Home page-ul, sau pagina principala a unui website, reprezinta cea mai importanta zona – pentru ca face trimitere la restul paginilor (servicii, despre noi etc), iar in al doilea rand pentru ca este si “landing page” – pagina in care ajung toti vizitatorii pentru prima data. Pentru ca informatiile devin tot mai numeroase, timpul trece tot mai repede, oamenii ajung sa nu mai petreaca prea mult timp pe o singura pagina, iar daca nu gasesc ceva “catch eye” care sa-i intereseze, se intorc pe Google pentru o alta adresa.

Desi aspectul si continutul paginii Home poate varia foarte multe de la un site la altul, exista cateva elemente comune prezente in orice pagina de start:

- identificarea firmei sau companiei careia ii apartine site-ul (daca este cazul);

- descrierea scopului site-ului;

- descrierea structurii site-ului. Pagina Home are si functia de cuprins al site-ului oferind indicatii vizitatorilor asupra subiectelor abordate;

- stabilirea relatiilor intre sectiunile de nivel unu ale site-ului si cele subordonate lor. Aceasta se realizeaza prin intermediul barelor de navigare, butoanelor, hartilor de imagini sau listelor de legaturi;

- furnizarea informatiilor de contac.

Preview document

Analiza unui Site Web - Pagina 1
Analiza unui Site Web - Pagina 2
Analiza unui Site Web - Pagina 3
Analiza unui Site Web - Pagina 4
Analiza unui Site Web - Pagina 5
Analiza unui Site Web - Pagina 6
Analiza unui Site Web - Pagina 7
Analiza unui Site Web - Pagina 8
Analiza unui Site Web - Pagina 9
Analiza unui Site Web - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Analiza unui Site Web.docx

Alții au mai descărcat și

Practică informatică

Secolul XXI este supranumit și secolul vitezei, timpul devenind cel mai aprig dușman al omului. Pentru a ușura activitatea de zi cu zi a populației...

Romania in Ecuatia Integrarii Europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?