Analiza Variatiei Salariului Real in Romania pe Baza Datelor Din Anuarul Statistic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Variatiei Salariului Real in Romania pe Baza Datelor Din Anuarul Statistic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cioaban Gabriela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Salariul apare ca venit ce revine factorului munca datorita participarii nemijlocite a lui la activitatea economica. Deci , salariul apare nu pur si simplu ca pret al muncii, ci ca pret al inchirierii fortei de munca, a capacitatii de a munci, a unor oameni liberi juridic si economic si, desigur , ca pret al serviciilor aduse prin munca depusa de catre acesti oameni.

Salariul este un pret al consumului muncii ca factor de productie, ce se formeaza in conditiile pietei muncii, dar care exprima si situatia altor piete, precum si conditiile economice si sociale dintr-o anumita perioada de timp, dintr-o tara, ramura, regiune.

P.A.Samuelson, laureat al premiului Nobel pentru economie, arata ca « omul este mai mult decat o marfa. Cu toate ca este adevarat ca omul inchiriaza serviciile sale pentru un pret. Acest pret este nivelul salariului, care este de la distanta cel mai important pret. »

Formele de salarizare sunt modalitati de plata, respectiv de determinare a partii din produsul muncii ce revine salariatilor.Formele de salarizare realizeaza legatura intre marimea produsului muncii, partea ce revine salariatilor si activitatea depusa. In aceste conditii, prin intermediul lor se determina cat de mare este salariul fiecarui lucrator.

Pe parcursul evolutiei sale, salariul a cunoscut diverse forme de plata. In esenta,ele se pot reduce la doua forme de baza:

a) Salariul dupa timpul lucrat - forma de salariu prin care plata muncii se face in functie de timpul lucrat: ora, zi, saptamana.De regula il intalnim in cazurile in care munca este complexa si dificil de normat. Singura modalitate de determinare a drepturilor banesti cuvenite salariatilor este timpul de munca lucrat de fiecare.

b) Salariul de acord (cu bucata, pe operatii, etc) este forma de plata pe individ sau in grup in functie de cantitatea de obiecte realizate de individ sau de grup,sau de operatii executate. El se aplica la activitati unde se poate norma munca,respectiv munca cheltuita se masoara prin cantitatea de produse lucrate sau numarul de operatii executate. Fiecare dintre acestea sunt platite dupa un anumit tarif. La randul lui, salariul in acord s-a diversificat imbracand diverse forme (acord direct, acord progresiv, acord global, etc.)

Este si firesc acest lucru,deoarece fiecare firma are dreptul de a-si alege modalitatile de plata corespunzator salariilor ei concrete si a conceptiei proprii despre stimularea propriilor salariati. In aceasta idee, amintim existenta a numeroase sisteme de salarizare, care pornind de la cele doua forme de baza si de la progresele in organizarea productiei si a muncii, asigura calculul salariului in conformitate cu contributia exacta a fiecarui salariat la rezultatele intreprinderii.

Indiferent de formele prin care se determina salariul, acesta capata expresie baneasca. Sub acest aspect,salariul este cunoscut ca salariu nominal. Acesta este reprezentat de suma de bani pe care salariatul o primeste in urma inchirierii capacitatii sale de munca.

Marimea salariului nominal depinde de o multitudine de factori. In cadrul acestui factor de productie-munca- intervin procese reglatoare ale pietei,care isi pun amprenta foarte puternic asupra dimensiunii salariului nominal.*

Marimea salariului depinde de cantitatea de munca cheltuita, de marimea rezultatului activitatii economice la care posesorul fortei de munca si-a adus contributia, de evolutia situatiei economico-sociale,de politicile de salarizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Variatiei Salariului Real in Romania pe Baza Datelor Din Anuarul Statistic.doc