Antecontractul de Vanzare-Cumparare in Materie Comerciala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Antecontractul de Vanzare-Cumparare in Materie Comerciala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Angheluta Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Negocierile intre partenerii de afaceri nu se finalizeaza intotdeauna prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare comerciala; uneori rezultatul negocierii este o promisiune de contract, un antecontract de vanzare-cumparare.

Doctrina (I. Turcu, L. Pop – Contracte comerciale. Formare si executare, vol. I, Ed. Lumina Lex, 1997) a aratat ca promisiunea de contract se caracterizeaza prin doua trasaturi specifice:

1) determina obiectul si pretul;

2) beneficiarul are posibilitatea sa nu incheie contractul, chiar daca ar fi prevazuta o indemnizatie, pentru acest caz, in favoarea promitentului.

De aceea s-a considerat ca o promisiune sinalagmatica de vanzare nu este un contract de vanzare daca partile au o optiune pana la o data stabilita sau daca si-au recunoscut reciproc facultatea de dezicere.

Dimpotriva, conventia intitulata “promisiune sinalagmatica de vanzare-cumparare” constituie un contract definitiv daca asa-zisul “beneficiar” al optiunii a platit imediat promitentului suma pe care a acceptat sa o piarda in cazul dezicerii. La fel, suntem in prezenta unui contract desavarsit si nu a unei promisiuni de contract daca el contine toate elementele contractului proiectat, fiind doar amanata autentificarea acestuia.

In ceea ce priveste forma promisiunii de contract, in principiu, ea este valabila si atunci cand a fost cuprinsa in-tr-un inscris sub semnatura privata, exceptie facand contractele solemne, in acest caz promisiunea de contract fiind valida numai daca imbraca forma autentica.

Promisiunea unilaterala de vanzare

Prezentand un interes pentru dobandirea unui bun, dar neavand clare toate consecintele incheierii contractului, beneficiarul poate primi promisiunea promitentului de a-i vinde bunul, rezervandu-si insa facultatea de a-si manifesta ulterior (de obicei intr-un anumit termen) consimtamantul de a-l cumpara (caz in care se incheie contractul de vanzare-cumparare) sau, dimpotriva, de a nu-l cumpara (caz in care contractul nu se incheie, oferta putand fi facuta altei persoane). Aceste manifestari de vointa ale promitentului si beneficiarului constituie continutul unei promisiuni de vanzare.

Pentru promitent, promisiunea de vanzare da nastere la obligatia acestuia de a vinde bunul oferit (obligatie de a face) daca beneficiarul isi va manifesta vointa in sensul de a cumpara bunul.

Pentru beneficiar, promisiunea de vanzare da nastere la un drept de creanta, la un drept la mentinerea promisiunii, drept care se poate transmite succesorilor sau poate fi cedat prin acte intre vii, afara de stipulatie contrara.

In cazul promisiunii unilaterale de vanzare, practica si doctrina judiciara au recunoscut partilor posibilitatea de a stipula in continutul sau o asa-numita “indemnizatie de imobilizare” in favoarea promitentului, daca beneficiarul nu va accepta promisiunea. Scopul acestei indemnizatii este de a compensa efectele negative (folosul nerealizat) ale sacrificiului pe care l-a facut promitentul renuntand in acel interval de timp sa incheie cu o alta persoana contractul proiectat.

De asemenea, tot practica si doctrina judiciara au recunoscut beneficiarului facultatea de dezicere contra unei indemnizatii; conform acestei clauze de dezicere beneficiarul care nu accepta intr-un timp determinat promisiunea va plati o indemnizatie de imobilizare a promitentului, aceasta indemnizatie forfetara fiind destinata, de asemenea, sa compenseze imobilizarea la care s-a constrans promitentul pe tot timpul afectat optiunii. De aceea, daca beneficiarul renunta la optiune inainte de expirarea perioadei care i-a fost acordata, indemnizatia de imobilizare poate fi redusa proportional.

Fisiere in arhiva (1):

  • Antecontractul de Vanzare-Cumparare in Materie Comerciala.doc