Aplicatii ale Programarii Neurolingvistice in Relatiile de Afaceri

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aplicatii ale Programarii Neurolingvistice in Relatiile de Afaceri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Debutul

In anul 1972 la universitatea din Santa Cruz din California,2 cercetatoria americani , respective informaticianul Richard Bandler si psiholingvistul John Grinder au format o echipa care a inceput sa studieze structura a ceea ce ei numeau “excelenta in relatiile interpersonale” sau programare neurolingvistica(PNL).

PNL=un ansamblu de mijloace de studiere a comunicarii interpersonale si a structurii existentei subiective a acesteia .

Etimologia

Programarea –insumeaza aptitudinea fiecaruia dintre noi de a putea produce si transpune in practica o extreme de variata si complexa gama de programe comportamentale.Practic a ne “programa” creierul inseamna a il invata sa faca si altceva cat si al invata sa mearga in directia dorita de noi in acord cu imaginea pe care o avem sau pe care ne-am creato asupra unui lucru sau a unei stari de fapt.

Neuro-perceptiile exterioare senzoriale care determina starea interioara (fiecare dintre noi percepe si interpreteaza realitatea exterioara apropiind-o de eu-l sau)

Lingvistica-mijloace de comunicare apelate , comportamentul nostru verbal si nonverbal.Limbajul reflecta propria noastra maniera de a gandi si de a percepe evenimentele , „tradandu-ne „ in fata semenilro nostri.

PNL-reflecta faptul ca inca de la nastere fiecare persoana recurge la transpunerea in practica a unor comportamente (programe)in vederea atingerii scopurilor.

1-nu putem sa comunicam ,orice stare comportamentala fiind semneficativa pentru interlocutorul nostru .

2-comunicarea nu se efectueaza numai cu si prin cuvinte ci si prin intermediul tonului vocii ,al atitudinii noastre al amplitudinii sau localizarii respiratiei ,al variatiei coloritului epidermei.

Prin urmare PNL ne faciliteaza evaluarea impactului mesajului nostru asupra interlocutorului, precum si modificarea flexibila a acestuia in vederea realizarii scopurilor noastre .

PNL –se fundamenteaza pe minim 3 propozitii:

A-orice „harta” este diferita de „teritoriu” pe care il reprezinta (diferenta dintre teorie si practica)

B-orice comportament este orientat catre adaptare la mediul ambiental

C-intelege mult mai usor si mai bine ceea ce ne este deja familiar

Reactiile noastre la stimulii primiti din mediul ambiental sunt specifice fiecaruia dintre noi,deoarece ele sunt generate si dimensionate in functie de sistemul predominant de perceptie si de reprezentari senzorial pe care il detine fiecare dintre noi.

PNL opereaza prioritar cu sistemul „canalelor” respectiv cu sistemul celor 5 stimuli de baza :vizual,auditiv,kinestezic ,odorific,gustativ –denumit VAKOG –dar cu predilectie apeleaza la vizual ,kinestezic,auditiv.

Drept consecinta „mesajele” care urmeaza a fi observate si analizate prin intermediul PNL sunt :pozitia corporala,mimica si gestica ,expresia fetei ,privirea,tonalitatea vocii.

Pentru a cunoaste canalul privilegiat de comunicare apelat de interlocutor trebuie sa tinem seama de utilizarea „predicatelor” in mod pregnant de catre interlocutor astfel ca:

-vizual:a ne da seama ,a vedea,a prevedea, orizont,lumina,a privi ,culoare

-auditiv: a auzi , a spune, a suna , zgomot, a asculta , a fi in rezonanta , a-ti pica fisa

-kinestezice: a simti, a resimti , senzatie , tensiune , intangibil , a pastra contactul, a pune degetul pe ..

-neutre :a crede , a gandi , a motiva , a planifica , a invata , a actiona, a analiza

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii ale Programarii Neurolingvistice in Relatiile de Afaceri.doc