Asigurare Maritima

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurare Maritima.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Asigurarea a fost şi rămâne una din cele mai actuale teme de cercetare, deoarece omul continuă să fie înconjurat de evenimente şi situaţii care îi provoacă nelinişte şi neîncredere. Astfel ne mai ţinând cont de evenimente, calamităţi, chiar şi dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii care face posibilă creşterea rapidă a producţiei, uşurarea muncii, progresul social, dar în anumite împrejurări, ea poate provoca accidente care să avarieze să distrugă complet anumite mijloace de producţie şi bunuri de consum ori să afecteze capacitatea de muncă şi chiar vieţile omeneşti.

Problemele asigurării sunt abordate sub mai multe aspecte: juridice, economice, financiare etc. În lucrarea aceasta vom aborda aspectul juridic al asigurărilor deoarece acesta este frecvent şi justificat, întrucât asigurarea, pentru a fi operantă, trebuie să capete formă juridică, iar aceasta este cea dintâi sesizabilă. O asemenea formă i-o conferă contractul, care constituie „legea părţilor”, precum şi legea propriu-zisă, care emană de la puterea legislativă.

Contractul de asigurare, şi legea cu privire la activitatea de asigurare, în calitate de izvoare de

drepturi şi obligaţii în materie de asigurări, se completează reciproc. Actualitatea temei reiese şi din faptul că evenimentele din ultimul timp care au avut loc în ţară au schimbat esenţa statului, iar aceasta duce după sine schimbarea conţinutului legislaţiei privind asigurările. Spre exemplu, definiţia adusă contractului de asigurare din Codul civil român a suferit îmbunătăţiri. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 49 din reglementarea anului 1930 rezultă că:” prin contractul de asigurare întreprinderea de asigurare se obliga ca în schimbul unei prime să ia asupra sa un risc”. În 1971 acestă definiţie a suferit modificări şi art. 57 al Codului civil român prevede, că” prin contractul de asigurare, asiguratul se obligă să plătească o primă Administraţiei Asigurărilor de Stat, iar acesta ia asupra sa riscul producerii unui anume eveniment, obligându-se ca, la producerea evenimentului, să plătească asiguratului sau unei terţe persoane, denumită beneficiar, o indemnizaţie – despăgubire sau sumă asigurată în limitele convenite”. Când Statul a renunţat la monopolul în domeniul asigurărilor, a apărut necesitatea reformării şi definiţiei date prin legea contractului de asigurare.

Asigurarea maritimă este prima formă de asigurare, începutul ei datând încă din antichitate. Apariţia ei, ca primă formă de asigurare, este explicată prin legătura strânsă: comerţ - navigaţie maritimă, descoperindu-se că navele, mărfurile şi vieţile omeneşti erau expuse riscurilor mării.

De-a lungul unei perioade îndelungate de timp, proprietarii navelor au fost aceiaşi cu proprietarii mărfurilor şi, ca urmare, exista o singură poliţă de asigurare, care acoperea atât mărfurile, cât şi nava. Acest lucru era posibil pentru că interesul aparţinea aceleiaşi persoane. Ulterior, s-a trecut la o specializare determinată, preponderent, de evoluţia comerţului, apărând o diferenţiere între persoanele interesate în proprietatea asupra mărfurilor şi a navelor şi, deci, două forme de asiguri, două tipuri de contracte de asigurare, în funcţie de acelaşi interes.

Asigurarea navelor denumită şi asigurare „casco” cuprinde navele comerciale, de pescuit şi alte ambarcaţiuni, instalaţii şi utilaje plutitoare. Sunt contracte facultative, dar care sunt cerute în mod obligatoriu în cazul transporturilor de mărfuri propriu-zise.

-asigurarea navelor - CASCO;

o Poliţele CASCO pot fi:

-poliţe de calatorie (voyage pollicy) pentru asigurarea navei pe o anumita calatorie;

-poliţe de timp (time policy), nava fiind asigurata pe un anumit timp, indiferent dc voiaj;

-poliţe mixte, în care nava, este asigurata pentru o anumita calatorie, continua sa fie asigurata si ulterior pe o perioada de timp;

-poliţe de port (port policy) pentru cazul când nava staţioneaza o perioada mai mare intr-un anumit port;

-poliţe de construcţie (buliding policy) pcntru perioade de construcţie.

Ce avantaje iti ofera Casco Navigator?

• este o asigurare gandita Asociatia spécial pentru tine - prima de asigurare se calculează

în funcţie de profilul şi necesităţile contractantului (prin intermediul clauzelor speciale) si de caracteristicile navei.

• riscurile asigurate sunt acoperitoare - nava este asigurata impotriva pagubelor produse urma accidentelor, fenomenelor naturale, incendiilor sau exploziilor. În plus, echipajul este deasemeni asigurat.

• beneficiezi de sistemul bonus - daca se dovedeşte ca accidental/coliziunea produsă nu se datorează ţie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurare Maritima.doc