Asigurarea Riscurilor Financiare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4279
Mărime: 20.54KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Mirela Cristea

Extras din referat

Riscurile financiare cu care se confrunta întreprinderile rezulta din incertitudinea evoluţiei viitoare a pieţei.

Activitatea întreprinderilor este influenţata de mulţi factori externi, ai căror evoluţii exacte nu se cunosc nici de către experţi.

Astfel de factori ar fi: dobânzile, fluctuaţia pieţei de schimb valutar, preţul materiei prime, situaţia furnizorilor, concurenta, etc. Ar însemna iresponsabilitate ca un manager sau director sa nu se gândească la aceste riscuri de fiecare data când ia o decizie importanta.

Sarcina managerului este de a lua în considerare riscurile, de a găsi alternative de acţiune în cazul în care se confruntă cu unul sau mai mulţi factori de risc, sau de a reorienta întreaga activitate de întreprindere pentru a evita situaţii de constrângere financiară.

Din acest punct de vedere succesul afacerii depinde de abilitatea managerului de a se adapta la modificarea condiţiilor, de a aplica un sistem de management al riscului corespunzător, dar când toate acestea nu sunt de ajuns, asigurarea poate fi soluţia.

Necesitatea asigurării riscului financiar s-a născut ca urmare a relaţiilor economico-financiare dintre agenţii economici atât pe piaţa naţională, cât şi pe cea internaţională. Prin această asigurare creditorul se asigură de abilitatea de plată a debitorului.

Riscurile financiare sunt:

• riscuri politice ( sunt evenimente social-politice, independente de voinţa clientului, care împiedică debitorul (clientul) să-şi onoreze obligaţiile faţă de creditor (furnizor)

• riscuri valutare (amintim riscul de schimb valutar, riscul fluctuaţiei ratei dobânzii)

• riscuri economice (vizează situaţia financiară a clientului)

• riscuri de forţă majoră ( ca urmare a unor fenomene naturale cumpărătorul poate ajunge în situaţie de insolvabilitate)

Formele asigurării financiare sunt:

• asigurarea creditelor

• asigurarea de fidelitate

• asigurarea de garanţii

Prin asigurarea de credite, furnizorul, producătorul, comerciantul se protejează de eventualele pierderi financiare, ca urmare a insolvabilităţii clientului, cumpărătorului.

Formele creditelor sunt:

1. credite interne:

Protejează vânzătorul faţă de riscul de insolvabilitate al cumpărătorului sau protejează banca faţă de riscul de insolvabilitate al solicitantului creditului.

În cazul acestei asigurări suma asigurată poate fi determinată de cifra de afaceri a asiguratului sau de numărul tranzacţiilor cu parteneri nominalizaţi.

2. credite externe

Obiectul acestei asigurări poate fi: prestări servicii, executări de lucrări, livrare de mărfuri, cesiune de brevete şi licenţe către parteneri externi.

De regulă părţile contractante convin, prin contract, asupra unui decalaj între momentul plătii şi cel al livrării produsului, prestarea serviciilor. Altfel spus, furnizorul acorda un credit cumpărătorului extern, asumându-şi riscul exportului pe credit, dar şi efectele de trezorerie ale operaţiilor de export, cu plata la termen.

Prin asigurarea de credite externe se acoperă riscuri premergătoare semnării contractului şi riscuri ulterioare semnării contractului.

Contractul de asigurare pentru credite externe intra în vigoare, în cazul asigurării creanţelor rezultate din vânzări de bunuri, la data la care s-a efectuat prima livrare de bunuri şi drepturile asupra acestora au trecut asupra cumpărătorului extern, iar în cazul asigurării creanţelor rezultate din prestări de servicii, la data la care a început prestarea.

Suma asigurată se exprimă în valuta în care s-a încheiat contractul comercial şi nu poate depăşii valoarea facturii externe.

ASIGURAREA CREDITELOR ACORDATE

PERSOANELOR FIZICE

Forma de asigurare este uşor de administrat, având în vedere că este un contract de asigurare deschis, adică intra automat sub asigurare orice contract de credit care respecta condiţiile şi criteriile de acceptare a solicitanţilor, stabilite în prealabil. În acest caz nu mai este necesar sa se emită câte o poliţa de asigurare pentru fiecare contract de credit asigurat.

Obiectul asigurării

Obiectul asigurării îl constituie acoperirea de către asigurator, în schimbul plătii primelor de asigurare de către asigurat, a riscului financiar de neplata a ratelor şi dobânzilor aferente creditului acordat de asigurat persoanelor fizice.

Cui se adresează asigurarea

Aceasta asigurare se adresează instituţiilor care au în obiectul de activitate acordarea de credite persoanelor fizice, în calitatea lor de asiguraţi.

Riscul acoperit

Riscul acoperit îl reprezintă neplata de către beneficiarul creditului a două rate de credit consecutive ajunse la scadenta.

Documentele necesare pentru instrumentarea daunei constau în: dosarul de credit întocmit de asigurat, dovada neplăţii ratelor de credit de către beneficiarul creditului, precum şi alte elemente considerate semnificative pentru constatarea şi evaluarea daunei.

Asigurarea creditelor - Credite comerciale

Pentru a creste volumul vânzărilor, dar nu numai, multe societăţi oferă produse sau prestări de servicii cu plata la termen. Exista insa riscul ridicat de neplata a creditelor comerciale, astfel afectând gradul de lichiditate a societatii Dvs. Asigurarea creditelor comerciale va poate proteja afacerea în astfel de situaţii.

Se adresează băncilor, societatilor care:

• livrează bunuri sau prestează servicii cu plata la termen

• desfăşoară activităţi de import

Se asigura pierderile financiare rezultate din neîncasarea creanţelor mărfurilor vândute sau serviciilor prestate. Nu pot fi asigurate următoarele activităţi:

• agricultura

• furnizare energie electrica

• franciza

• construcţii

• leasing

Activităţile excluse la acest tip de asigurare diferă de la o societate la alta. Pentru calcularea primei de asigurare se ia în calcul nivelul cifrei de afaceri estimate asigurabile. Asigurarea se încheie pe o durata de 1 an.

Preview document

Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 1
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 2
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 3
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 4
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 5
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 6
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 7
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 8
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 9
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 10
Asigurarea Riscurilor Financiare - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea Riscurilor Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Caracteristica organizational-economică a companiei de asigurări Asito SA

Introducere Începutul lichidării monopolului de stat şi afirmării antreprenoriatului în sfera asigurărilor din Moldova, poate fi considerata ziua...

Calcularea Indicatorilor de Analiză a Activității Companiei de Asigurări Moldasig SA

INTRODUCERE n aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, înca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Asigurarea Creditului Ipotecar

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI TEORETICE ÎN ASIGURĂRI 1.1 Definiţia şi elementele tehnice ale asigurărilor. În literatura de specialitate noţiunea de...

Conexiuni între sectorul bancar și industria asigurărilor

Introducere Conexiunile dintre sectorul bancar și industria asigurărilor vizează în principal două direcții. Pe de o parte, din 35 de bănci...

Asigurări de Riscuri Financiare

1. Concept, caracteristici şi tipuri de riscuri Riscul reprezintă un eveniment nesigur sau un set de circumstanţe care odată ce se manifestă,...

Asigurarea și Reasigurarea Riscurilor Financiare

INTRODUCERE Obiectivul principal al prezentului eseu constă în studierea şi desprinderea aspectelor legate de locul şi rolul pe care asigurările...

Sisteme moderne de asigurare în mediul de afaceri pe plan intern și internațional

CAPITOLUL 1. STRUCTURA SISTEMELOR MODERNE DE ASIGURĂRI ÎN ECONOMIA DE PIAȚĂ 1.1Elementele generale ale asigurărilor Asigurarea, în forma ei...

Asigurarea Financiară

1. Concept; caracteristici; tipuri de asigurări financiare Activitatea comercială este prin definiţie, supusă unor riscuri variate. În fiecare an,...

Ai nevoie de altceva?