Asigurarile si Reasigurarile in Europa, Fiscalitatea Acestora

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Asigurarile si Reasigurarile in Europa, Fiscalitatea Acestora.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Lungu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Economie, Asigurari

Extras din document

Piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor

Cresterea si diversificarea activitatii economice si, implicit, a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unor piete active si concurente de asigurari si reasigurari.Asigurarile si reasigurarile sunt marcate de un grad ridicat de eterogenitate determinat de existenta unei mari diversitati de tipuri si categorii de afaceri. De aceea, nu se poate vorbi de o singura piata a asigurarilor sau a reasigurarilor, ci piete ale asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind individualizata prin preponderenta unor anumiotr tipuri de tranzactii, prin existenta unor anumite societati de asigurari si reasigurari, cutume, mod de functionare, tranzactionare, reguli.

Tranzactiile internationale cu asigurari sunt puternic marcate de reglementarile nationale ale fiecarei tari.

Dispersia internationala a riscurilor mari prin intermediul asigurarii poate fi realizata în mai multe moduri : prin asigurare directa, posibil prin participarea asiguratorilor straini în calitate de coasiguratori alaturi de societatile nationale, sau prin transferarea unei parti a riscurilor asumate de asiguratorii natioali, prin reasigurare internationala.

În ambele cazuri, asiguratorul / reasiguratorul strain poate opera printr-o societate locala, poate împuternici un agent în strainatate, delegat prin contract sa subscrie afaceri în numele sau, sau sa înfiinteze propriile sale filiale în strainatate. În mod similar, asiguratorul / reasiguratorul poate exporta servicii de asigurare, în sensul ca subscrie, de obicei la sediul sau, asigurarea riscurilor localizate în alte tari. Astfel de servicii pot fi oferite nationalilor (acasa saun în strainatate), fie strainilor aflati în tara sa. Aceasta categorie de afaceri poate fi numita “business transfrontiere”, termen mai mult descriptiv, dar mai putin confuz decât “service business” folosit, în general, în Uniunea Europeana.

Comertul international cu asigurari este redus în comparatie cu cheltuielile mondiale cu primele de asigurare si cu tranzactiile internationale în orice alt domeniu. Cota ce revni asiguratorilor straini difera considerabil de la o tara la alta, dar a crescut în ultimii ani, mai ales datorita liberalizarii comertului în diferite regiuni ale lumii, precum si fuzionarilor si achizitiilor în domeniu care au marcqat puternic configuratia si evolutia acestui sector. Cu toate acestea, eliminarea tuturor restrictiilor ar putea duce la o crestere globala substantiala, desi înca mai exista unele obstacole. Spre exemplu, în unele tari, consumatorii prefera în general, sa încheie asigurari cu asigurîtorii locali desi, uneori reputatia buna a unui asigurator strain poate sa contracareze un astfel de obstacol. La aceasta se adauga si reglementarile din unele tari, oarecum restrictive, daca nu, chiar discriminatorii în privinta operatiilor asiguratorilor straini în aceste tari.

Pietele de reasigurari nu pot fi tratate separat, ci în strânsa corelatie cu pietele de asigurari pe care se bazeaza. De altfel, de cele mai multe ori, atât asigurarile cât si reasigurarile se tranzactioneaza pe aceleasi piete. Cea mai puternica cresterea activitatii de asigurare si reasigurare a avut loc în ultimii douazeci de ani.

La baza acestei evolutii rapide se afla mai multi factori si, anume :

(a) Cresterea economica fara precedent a tarilor industrializate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, progresul tehnicsi dezvoltarea socio-umana sub toate aspectele care au facut sa apara noi necesitati ce trebuiau satisfacute. Asigurarile si reasigurarile internationale au reprezentat singura cale ce a generat capacitatea suficienta pentru satisfacerea acestor nevoi.

(b) Schimbarile intervenite în structura pietelor de asigurari în mai multe parti ale lumii, care au fost, în mare parte, determinate de masurile adoptate în unele tari în scopul excluderii sau limitarii activitatii companiilor straine de asigurari pe teritoriul lor, instituind, practic, monopol de stat în domeniul asigurarilor. Totusi datorita, pe de o parte, dimensiunilor reduse ale acestor piete si, pe de alta parte, datorita lipsei de experienta, noii asiguratori interni care si-au asumat raspunderea pentru acoperirea riscurilor interne nu dispuneau de capacitate suficienta în acest sens, obligati sa apeleze la facilitatile oferite de reasigurarile internationale.

Înca din acea perioada, au început si au continuat sa-si consolideze pozitia câteva piete mari, care treptat au devenit puternic internationale. Piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor a fost, astfel, dominata de companii de profil din Marea Britanie, Elvetia, Franta, S.U.A, Japonia.

Odata cu cresterea cererii de asigurare si reasigurare s-a produs o explozie în numarul companiilor de profil si în alte tari, aparând astfel noi piete, în special în zone libere si în tari ce ofera facilitati fiscale. Totodata, au luat fiinta si companii preponderent de reasigurare care îsi desfasoara activitatea pe plan national si regional.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile si Reasigurarile in Europa, Fiscalitatea Acestora.doc