Asistenta Externa in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asistenta Externa in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Al. Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Uniunea Europeană acordă asistenţă financiară şi tehnică statelor nemembre. Această asistenţă este canalizată fie la nivel regional, fie la nivel sectorial (se acordă ajutor umanitar, asistenţă pentru mediu etc.). În continuare, sunt prezentate o serie de tipuri de asistenţă acordată de UE, cu menţiunea că lista nu este

completă. Romania ar putea avea sansa de a beneficia de intrari masive de fonduri prin intermediul instrumentelor structurale, insa acest lucru depinde de restul politicilor privind economia reala, sectorul intreprinderilor, mediului de afaceri etc.

Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.

Dezvoltarea rurala ocupa un loc distinct in cadrul politicilor regionale si se refera la urmatoarele aspecte: inlaturarea/diminuarea saraciei in zonele rurale; echilibrarea oportunitatilor economice si a conditiilor sociale dintre mediul urban si cel rural; stimularea initiativelor locale; pastrarea patrimoniului spiritual si cultural.

La baza acestei asistente europene sta Planul National de Dezvoltare (PND) este un concept specific politicii europene de coeziune economica si sociala (Cohesion Policy), menit sa ofere o conceptie coerenta si stabila privind dezvoltarea statelor membre ale Uniunii Europene si implicit a Romaniei, transpusa in prioritati de dezvoltare, programe, proiecte, in concordanta cu principiul programarii fondurilor structurale.

PND 2007-2013 reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala, aprobat de Guvern si elaborat intr-un larg parteneriat, care va orienta dezvoltarea socio-economica a Romaniei in conformitate cu Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

Obiectivul Global al PND 2007-2013: „Reducerea cat mai rapida a disparitatilor de dezvoltare socio-economica intre Romania si Statele Membre ale Uniunii Europene”. Conform estimarilor realizate, Romania ar putea recupera pana in anul 2013 cca. 10 puncte procentuale din decalajul general fata de UE, ajungand la cca. 41% din media UE.

Obiectivul global se sprijina pe trei obiective specifice:

- Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti

- Dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza

- Perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman autohton

In vederea atingerii obiectivului global si a obiectivelor specifice si pornind de la aspectele identificate in etapa de analiza socio-economica, au fost formulate sase prioritati nationale de dezvoltare pentru perioada 2007-2013:

- Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere

- Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport

- Protejarea si imbunatatirea calitatii mediului

- Dezvoltarea resurselor umane, promovarea ocuparii si incluziunii sociale si intarirea capacitatii administrative

- Dezvoltarea economiei rurale si cresterea productivitatii in sectorul agricol

- Diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii

Pilonul principal al politicii de solidaritate il constituie Fondurile structurale, alaturi de care stau doua fonduri speciale: Fondul de Coeziune Sociala si Fondul European de Solidaritate (FES si Fondul de Coeziune fiind numite si instrumente structurale).

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este cel mai nou fond al politicii regionale si a fost infiintat in noiembrie 2002, in urma inundatiilor ce au afectat Franta, Germania, Austria si Republica Ceha.

Obiectivul acestui fond este de a facilitata exprimarea solidaritatii UE fata de populatia unui Stat Membru sau in curs de aderare, care a fost afectata de un dezastru natural major. Astfel, acesta este un fond care permite reactia imediata, eficienta si flexibila, in functie de natura si de amploarea situatiei.

Acest fond va fi folosit numai in cazul dezastrelor naturale majore si care au repercusiuni importante asupra conditiilor de viata, mediului inconjurator sau economiei tarilor afectate.

Suma maxima alocata anual Fondului de Solidaritate este de 1 mld. EURO.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Externa in Romania.doc

Alte informatii

Universitatea Româno - Americană