Asociatia Europeana a Liberului Schimb

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Asociatia Europeana a Liberului Schimb.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tileaga Cosmin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) reprezinta o zona de liber schimb, create in 1960 (printr-un acord european de liber – schimb), la initiativa Marii Britanii care incerca astfel sa previna riscul in dominatii economice din partea CEE.

Istoric

Tarile membre ale Organizatiei Europene de Cooperare Economica au negociat in anul 1958 incheierea unui acord de realizare a unei zone de liber – schimb intre ele, dar aceste incarcari au esuat.

Trecuse doar un an de la crearea Comunitatii Economice Europene prin Tratatul de la Roma si prima grija a tarilor ramase in afara acestei comunitati era sa nu fie excluse de la procesul de integrare economica a Europei Occidentale.

Initiativa crearii AELS a revenit Marii Britanii, ale carei interese au determinat-o sa respinga initial ideea participarii la CEE. Tratatul de cosntituire a AELS s-a semnat la Stockholm in noiembrie 1959 de catre urmatoarele sapte tari: Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Austria si Portugalia, acestea reprezentand o piata de peste 90 milioane de locuitori, si a intrat in vigoare in cursul anului 1960.

Prin semnarea Acordului de asociere, Finlanda a aderat la AELS in 1961 si a devenit menbru cu drepturi depline in 1966. Islanda a solicitat sa fie admisa in 1968, si a fost primita in 1970 ca membra cu drepturi depline.

In 1973 Marea Britanie si Danemarca au intrat in Comunitatea Europeana CE, impreuna cu Irlanda incetand prin urmare sa fie membre AELS. Portugalia a parasit de asemenea AELS pentru a intra in Comunitatea Europeana in 1986. In 1991 s-a alaturat AELS-ului si Liechtenstein, ale carei interese erau reprezentate la acea vreme de catre Elvetia. Austria, Suedia si Finlanda au devenit membre ale Uniunii Europene in 1995 si au parasit AELS, astfel ca membrii actuali ai acestei organizatii internationale sunt:

Islanda, Liechtnstein, Norvegia si Elvetia.

Principalele prevederi ale Tratatului de la Stockholm erau urmatoarele:

a) desfiintarea treptata, pana la 1 ianuarie 1970, a taxelor vamale si a restrictiilor cantitative la importul de produse industriale in relatiile comerciale dintre tarile membre; de asemenea s-a prevazut ca dezarmarea vamala si inlaturarea restrictiilor cantitative sa nu se extinda si asupra produselor agriculturii si pisciculturii

b) in relatiile comerciale cu tertii s-a prevazut ca tarile membre sa desfasoare o politica comerciala independenta

c) tratatul prevedea si infiintarea unor organe de conducere care sa vegheze la aplicarea in practica a prevederilor lui, organe care nu au un caracter supranational ( Consiliul Ministerial, Comitetul delegatiilor permanenti, Comitetele permanente ale AELS, Secretariatul AELS )

La 31 decembrie 1966 au fost complet desfiintate taxele vamale de import la produsele industriale in relatiile comerciale reciproce, adica cu trei ani mai devreme fata de prevederile tratatului.

AELS si UE in 1960

Prin Conventia de la Stockholm statele membre AELS s-au angajat sa inlature taxele pe schimburile dintre ele in acelasi timp cu programul CEE, intensificand accelerarea reducerii tarifelor. Important de mentionat este faptul ca AELS era o zona libera, nu o uniune vamala, astfel incat politica comerciala externa nu trebuia decisa in comun. Acest lucru era deosebit de important daca s-ar fi evitat luarea de decizii supranationale, si a permis Marii Britanii sa mentina taxe preferentiale cu Commonwealth. Spre deosebire de CEE, comertul cu produse agricole a fost exclus de la liberalizare de catre AELS.

Evenimente importante din istoria AELS

• 1960- Asociatia a fost infiintata de catre Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie pentru a promova cooperarea economica si comertul liber in Europa

• 1961- Finlanda a devenit membru asociat al AELS

• 1966- liberalizarea comertului pentru produsele industriale a fost realizata intre statele membre ale AELS la acea vreme

• 1970- Islanda devine membru al AELS

• 1972- Danemarca si Marea Britanie se alatura Comunitatii Economice Europene ( CEE ), astfel incat statele care au ramas membre ale AELS au semnat acorduri bilaterale de liber schimb cu CEE

• 1977- eliminarea tarifelor asupra bunurilor industriale in comertul dintre statele menbre ale CEE si cele ale AELS

• 1979- Acordul de liber schimb semnat cu Spania

• 1984- Declaratia de la Luxemburg cu privire la o mai larga cooperare intre CEE si AELS

• 1985- Portugalia paraseste AELS si devine membra a CEE

• 1989- au inceput negocirile cu privire la Spatiul Economic European ( SEE ); au fost incheiate acorduri intre statele membre ale AELS in ceea ce priveste comertul liber cu peste

• 1991- Liechtenstein devine membru al AELS

- Acordul de liber schimb semnat cu Turcia

• 1992- a fost semnat Acordul privind Spatiul Economic European la Porto, Portugalia

- Acordul de liber schimb semnat cu fosta Cehoslovacie, Israel, Polonia si Romania

Fisiere in arhiva (1):

  • Asociatia Europeana a Liberului Schimb.doc

Alte informatii

Universitatea Lucian Blaga-Facultatea de Stiinte Economice