Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Veronica Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Economie, Management, Sociologie

Cuprins

I. CINE SUNTEM ?
II. CE SARCINI AVEM ?
III. CE ATRIBUTII AVEM ?
IV. CE PERSONAL AVEM ?
V. CE COMPETENTE AVEM ?
VI. STRATEGIA ANPC
VII. UNDE SE POT ADRESA COMSUMATORII PENTRU CONSULTATII SI SPRIJIN ?
VIII. DREPTURILE CONSUMATORILOR
IX. CINE SE POATE ADRESA ANPC ?
X. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CINE SUNTEM ?

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are rolul de a coordona si realiza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor, actionand pentru prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii sau intereselor economice ale consumatorilor si evalueaza efectele pe piata ale sistemelor de supraveghere a produselor si serviciilor destinate acestora.

Cine ne asigura bugetul?

Bugetul Autoritatii este asigurat din bugetul cancelariei Primului Ministru.

Cine ne conduce?

Autoritatea este condusa de un Secretar de Stat,cu functia de Presedinte,care este ajutat de un Sub-Secretar de Stat cu functia de vicepresedinte.Ambii sunt numiti de Primul Ministru. Autoritatea Nationala are un Secretar General,inalt functionar public numit in conformitate cu legea .Secretarul General indeplineste sarcinile prevazute in regulamentul de organizare si functionare,precum si alte sarcini date de Presedinte.

La nivel central ANPC are urmatoarea structura:

Directia de Integrare Europeana, Strategii, Parteneriat, Relatii Externe

Serviciul consiliere tehnica produse nealimentare

Serviciul consiliere tehnica produse alimentare

Serviciul consiliere tehnica prestari servicii

Directia Economica si Resurse Umane

Directia metale pretioase si pietre pretioase

Serviciul Juridic

Compartiment audit

Birou administrativ si protocol

Sprijin in elaborarea prezentului manual a fost asigurat de dl Mihail Meiu, Director al Directiei de Integrare Europeana, Strategii, Parteneriat, Relatii Externe.

Cum ne puteti contacta?

Autoritatea are sediul central in Bucuresti, strada Georges Clemenceau nr. 5, Sector 1.

0800 080 999 - telefon cu apelare gratuita la care puteti adresa direct reclamatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor

CE SARCINI AVEM ?

Noi coordonam strategia si politica Guvernului in scopul de a preveni sau elimina practicile comerciale care pot pune in pericol viata, sanatatea si interesele economice ale consumatorilor.

Noi asiguram armonizarea legislatiei nationale cu legislatia Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor.

Noi dezvoltam activitatile de informare si educare ale cetatenilor si drepturile pe care le au in calitate de consumatori.

Noi monitorizam eficacitatea sistemelor de supraveghere a pietei atat pentru produse cat si pentru servicii.

Noi efectuam operatiuni de analiza si marcare a metalelor pretioase si de expertizare a acestora si a pietrelor pretioase.

Noi autorizam persoanele fizice si juridice care comercializeaz? metale pretioase, aliaje, cat si pietre pretioase.

Noi suntem desemnati ca autoritate ce aplica schema de certificare a procesului Kimberley

CE ATRIBUTII AVEM ?

In exercitarea activitatii personalul imputernicit are dreptul sa aplice, in conformitate cu legea, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Ce nu trebuie sa facem?

Personalul imputernicit cu efectuarea inspectiilor si a verificarilor, este responsabil cu pastrarea secretului profesional privind aspectele tehnologice, economice si comerciale in care sunt implicati atunci cand isi exercita sarcinile.

CE PERSONAL AVEM ?

Personalul Autoritatii consta in maximum 76 persoane cu exceptia demnitarilor si a personalului care apartine activitatilor ce sunt finantate prin mijloace proprii.

Numarul maxim al personalului din oficiile teritoriale, inclusiv al oficiului pentru protectia consumatorilor din Bucuresti, este de 684.

Organigrama

CE COMPETENTE AVEM ?

Participa, impreuna cu alte organe ale administratiei publice centrale si locale de specialitate cu atributii in domeniu si cu organismele neguvernamentale ale consumatorilor, la elaborarea strategiei in domeniul protectiei consumatorilor, asigurand corelarea acesteia cu cea existenta in Uniunea Europeana;

Propune Guvernului spre adoptare si avizeaza proiecte de acte normative in domeniul protectiei consumatorilor cu privire la fabricarea, ambalarea, etichetarea, conservarea, depozitarea, transportul, importul si comercializarea produselor, precum si cu privire la prestarea serviciilor, astfel incat acestea sa nu puna in pericol viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori sa afecteze drepturile si interesele lor legitime;

Elaboreaza, impreuna cu alte organe de specialitate ale administratiei publice, proceduri privind obiectivele, conditiile si modul de colaborare in desfasurarea activitatii de protectie a consumatorilor;

Fisiere in arhiva (1):

  • Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.doc