Avantajele Aderarii la UE pentru Cetateni

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Avantajele Aderarii la UE pentru Cetateni.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Avantajele aderarii la UE pentru cetateni

Nu este chiar atât de îndepartata vremea în care locuitorii celor 27 tari care acum constituie statele membre ale Uniunii Europene puteau lua cu ei doar foarte putini bani în numerar când calatoreau în strainatate. Trebuiau sa suporte asteptarea la cozi lungi la punctele vamale si la cele de control al pasapoartelor de fiecare data când treceau o granita.

Bunurile a caror valoare depasea 600 EURO erau imediat atrase într-un paienjenis de documente, birocratie si taxe de import. Numai sistemul fiscal presupunea în jur de 60 milioane de documente pentru îndeplinirea formalitatilor vamale în fiecare an - ceea ce reprezenta o povara uriasa pentru firme care trebuiau sa transfere aceste cheltuieli în sarcina clientilor lor.

Acum, datorita Uniunii Europene si pietei sale unice aflate în continua dezvoltare, beneficiem de multe libertati noi. Acestea sunt libertatea de a calatori, de a munci si face afaceri în strainatate, libertatea de a alege dintr-o gama mai mare de bunuri si servicii si de a beneficia de toate drepturile consumatorului când îti faci cumparaturile în afara tarii tale.

Raport catre Consiliul European de primavara din 2007

. posibilitatea de a studia în strainatate, care este considerata pozitiva de 84% dintre cetatenii Uniunii Europene.

De bursele Erasmus au beneficiat de la instituirea lor în 1987 pâna în prezent peste 2 milioane de tineri europeni. Prin aceste burse, studentii înscrisi la facultati din cadrul Uniunii Europene pot efectua studii în strainatate, iar la întoarcere studiile lor sunt recunoscute si echivalate. În prezent, sunt incluse în reteaua Erasmus peste 2200 de universitati din întreaga Europa

. posibilitatea de a calatori într-un alt stat membru. Majoritatea cetatenilor statelor membre (72%) considera ca este mai usor de calatorit în UE fata de conditiile de acum zece ani, în special în tarile care au semnat Acordul Schengen.

. Prin Acordul Schengen, numit astfel dupa orasul de granita din Luxemburg unde a fost semnat în 1985, a fost eliminat controlul persoanelor care calatoresc (indiferent de nationalitatea lor) la majoritatea granitelor interne ale Uniunii, au fost armonizate controalele la granitele externe ale Uniunii si a fost adoptata o politica comuna referitoare la vize. Odata ce un vizitator a intrat într-o tara din spatiul Schengen, acesta poate calatori liber în toate celelalte tari fara o autorizatie prealabila si chiar fara pasaport.

. numarul europenilor care îsi viziteaza vecinii UE în timpul sarbatorilor sau vacantelor este acum mai mare decât oricând.

. dreptul de a calatori, a lucra si locui în strainatate: în ciuda restrictiilor temporare care subzista, posibilitatea de a lucra într-un alt stat membru este considerata pozitiva de 70% dintre cetatenii europeni. Peste 15 milioane de cetateni UE au trecut granitele pentru a lucra sau a se bucura de pensie.

. Orice locuitor al Uniunii poate lucra fara permis de munca în orice stat din interiorul UE în aceleasi conditii ca si cetatenii statului respectiv

. Lucratorii UE migranti au dreptul la tratament egal în ceea ce priveste angajarea, remunerarea si celelalte conditii de munca, precum si avantajele sociale si fiscale. Acestia pot fi însotiti de membrii familiei, indiferent de nationalitatea acestora din urma.

. Crearea cardului european de asigurari sociale de sanatate a facilitat rambursarea îngrijirilor medicale efectuate în timpul unui sejur temporar în alt stat membru.

. În decembrie 2000, sefii de state si guverne din Uniunea Europeana si-au dat girul pentru Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta reuneste într-un singur text toate drepturile personale - civile, politice si sociale - care sunt garantate cetatenilor europeni.

. Conceptul de cetatenie europeana nu înlocuieste cetatenia statului national ci o completeaza. Cetatenii europeni au nu numai posibilitatea de a candida în propria tara, dar au de asemenea dreptul de a candida pentru Parlamentul European si în alegerile municipale din statul membru al Uniunii Europene în care locuiesc.

. Posibilitatea cetasenilor de a beneficia de protectie consulara si diplomatica din partea unui alt stat membru în momentul efectuarii unor calatorii

. Au fost adoptate o serie de legi si programe care faciliteaza mobilitatea cercetatorilor si garanteaza recunoasterea automata a diplomelor pentru profesii diverse.

. Adaptarea unor standarde ridicate în domeniul politicilor sociale ce au drept scop reducerea decalajelor economice.

. Legislatia comunitara pune accent pe respectarea drepturilor fundamentale si egalitatii între cetatenii Uniunii si sprijina financiar derularea de proiecte pentru diminuarea discriminarii de orice fel si la orice nivel.

. Reprezentarea cetatenilor în toate institutiilor europene

. Documentele importante vor fi traduse în limbile tuturor tarilor membre, care devin limbile oficiale ale UE.

. Un sector prioritar este agricultura, care este sprijinita financiar si institutional în vederea unei dezvoltarii rurale durabile care sa asigure venituri decente locuitorilor din zonele rurale, protejând totodata si mediul înconjurator.

. UE acorda fonduri pentru sprijinirea dezvoltarea zonelor defavorizate din cadrul Uniunii

. Oportunitati de afaceri mult mai numeroase

. o gama mai variata de bunuri si servicii de înalta calitate: 3 din 4 cetateni europeni (75%) considera ca posibilitatea de comercializare a produselor provenind din celelalte state membre în aceleasi conditii ca produsele nationale a avut un impact pozitiv. 73% considera ca piata unica a contribuit în mod pozitiv la diversificarea ofertei de produse si servicii. 65% considera ca piata unica a contribuit în mod pozitiv la cresterea calitatii

. Marfurile nu mai sunt retinute ore sau zile întregi la granita din cauza unei prelucrari greoaie a documentelor: acest lucru face ca livrarile sa fie efectuate într-un timp mai scurt, permitând producatorilor sa economiseasca bani si sa reduca preturile pentru clienti. O companie internationala de mesagerie rapida a calculat ca existenta soselelor deschise a redus cheltuielile de exploatare cu 15%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Avantajele Aderarii la UE pentru Cetateni.doc