Avantajele si Dezavantajele Integrarii Maltei in UE

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Avantajele si Dezavantajele Integrarii Maltei in UE.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Avramescu Tiberiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Uniunea Europeana
– Scurta prezentare
– De ce se extinde Uniunea Europeana?
2. Scurt istoric – MALTA
3. Etapele integrarii
4. Negocierile de aderare
5. Rapoartele Comisiei Europene cu privire la evolutia Maltei in vederea aderarii la U.E.
- Uniunea economica si monetara
6. Malta – parte a tratatului de extindere a Uniunii Europene
7. Avantajele si dezavantajele integrarii Maltei in Uniunea Europeana

Extras din document

1. Uniunea Europeana

- scurta prezentare -

Uniunea Europeana reprezinta cea mai avansata organizatie de integrare multilaterala, avand posibilitatea de actiune atat in domeniul economic, social si politic, cat si in domeniul drepturilor omului si al relatiilor externe ale statelor membre, proces de cooperare si integrare inceput in anul 1951 intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda). Dupa 50 de ani si patru valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia), Uniunea Europeana s-a extins in 2004 cu inca 10 state: Malta, Cipru, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria si Cehia).

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta avand drept scop solidaritatea.

Principalele obiective ale Uniunii Europene sunt:

- promovarea progresului economic si social;

- afirmarea identitatii Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale);

- instituirea cetateniei europene (care nu inlocuieste cetatenia nationala, dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni);

- dezvoltarea unei zone de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);

- existenta si consolidarea in baza dreptului comunitar.

De ce se extinde Uniunea Europeana?

Extinderea Uniunii Europene este rezultatul hotararii de a imparti cu alte state beneficiile obtinute de Europa Occidentala prin crearea unei zone stabile unde razboiul a devenit imposibil. Uniunea Europeana are responsabilitatea de a ajuta tarile vecine sa se dezvolte din punct de vedere economic si democratic in paralel cu promovarea stabilitatii si securitatii. Acest ideal isi are radacinile in experienta acumulata datorita tulburarilor manifestate pe continentul european in anii interbelici, a distrugerilor cauzate de ultimul razboi si a optimismului care a inceput sa se manifeste in perioada de dupa razboi. Pacea si prosperitatea constituie premisele unei economii prospere, reciproca fiind in egala masura valabila.

Rationamentul parintilor fondatori ai U.E. s-a bazat pe logica faptului ca integrarea economiilor din Europa Occidentala ar preveni razboiul si ar crea pace, stabilitate si prosperitate pentru toti cetatenii, pretutindeni in Europa.

2. Scurt istoric – MALTA

Numele oficial: Republica Malta;

Situarea: Grup de Insule (Malta, Gozo si Comino) in partea centrala a Marii Mediterane;

Suprafata: 316 Km2;

Populatia: 400.000 locuitori;

Religia: catolica;

Capitala: Valletta;

Limbi oficiale: malteza si engleza;

PIB: 3,9 miliarde EUR;

PIB pe cap de locuitor: 9,750 EUR (Media U.E. 20,550 EUR);

Somaj: 6,5% (Media U.E. 8,2%);

Exporturi catre U.E.: 36% din total export.

Istoria: important centru comercial antic, in urma colonizarii feniciene (sec. 12-10 i.Hr), grecesti (sec. 8-6 i.Hr), apoi cartagineze (sec. 5-3 i.Hr). Provincie romana (218 i.Hr – 395 i.Hr), bizantina (395-870), cucerita de arabi (870), apoi de normanzi (1090), Malta devine intre 1530-1798 posesiune a ordinului cavalerilor ioaniti. Ocupata de Marea Britanie (1800), Malta este proclamata colonie engleza in urma Congresului de la Viena (1815) si transformata intr-o puternica baza militara navala, iar mai tarziu aeronavala. In 1947 Malta obtine deplina autonomie interna, iar la 21.09.1964 isi proclama independenta de stat in cadrul Commonwealth-ului. La 01.12.1964 devine membra ONU.

Sarbatoarea nationala: 13 decembrie;

Orase principale: Sliema, Birkirkara, Victoria;

Porturi principale: Gran Harbor si Mrsamxett;

Aeroport principal: Luqa.

Economia:

• resurse minerale: sare;

• produse industriale: energie electrica, produse chimice, textile, tigari, lapte, bauturi;

• produse agricole: porumb, cartofi, tomate, ceapa, vita de vie, floricultura

• transporturi;

• comert exterior;

• turism.

Moneda nationala: Lira Malteza.

3. Etapele integrarii

Stabilitatea economica si politica europeana este un element de atractie pentru multe tari europene, care au dreptul de a solicita sa devina membre ale Uniunii Europene. Tarile care si-au depus candidaturile sunt: Turcia: candidatura a fost primita pe 14 aprilie 1987; Cipru: 3 iulie 1990; Malta: 16 iulie 1990; Ungaria: 31 martie 1994; Polonia: 5 aprilie 1994; Romania: 22 iunie 1995; Slovacia: 27 iunie 1995; Letonia: 13 octombrie 1995; Estonia: 24 noiembrie 1995; Lituania: 8 decembrie 1995; Bulgaria: 14 decembrie 1995; Republica Ceha: 17 ianuarie 1996; Slovenia: 10 iunie 1996.

In decembrie 1997, Consiliul European de Luxemburg a decis sa initieze negocieri in 1998 cu sase tari: Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Polonia si Slovenia. Aceste sase tari formeaza « primul val » de tari candidate. Cel « de-al doilea » val este format din Bulgaria, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia. Inceperea negocierilor cu aceste tari a fost decisa in decembrie 1999, de catre Consiliul de la Helsinki. Dupa doi ani in care candidatura sa a fost inghetata (1996-1998), Malta si-a exprimat intentia de a reveni la masa negocierilor.

Urmare a faptului ca Malta si-a reactivat cererea de aderare in octombrie 1998, a fost elaborata si o strategie de pre-aderare specifica pentru Malta.

Strategia U.E. de pre-aderare pentru Cipru si Malta se bazeaza pe: Acordurile de Asociere, Parteneriatele pentru Aderare si Programele Nationale pentru Adoptarea Acquis-ului (PNAA), Asistenta specifica pentru pre-aderare, Participarea la programele, agentiile si comitetele Comunitatii Europene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Avantajele si Dezavantajele Integrarii Maltei in UE.doc

Alte informatii

Universitatea din Pitesti Facultatea de Stiinte Economice