Balanta de Verificare

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Balanta de Verificare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionescu Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

ARGUMENT
CAPITOLUL I : BALANTA DE VERIFICARE- DEFINITIE, IMPORTANTA, CLASIFICARE.
1.1. ETAPELE INTOCMIRII BALANTEI DE VERIFICARE.
APLICATII IN CONTABILITATEA FIRMEI SC « EXTRA » SRL
1.2. INTOCMIREA BALANTEI DE VERIFICARE
PROPUNERI SI RATIONALIZARI
BIBLIOGRAFIE.

Extras din document

CAPITOLUL I : BALANTA DE VERIFICARE- DEFINITIE, IMPORTANTA, CLASIFICARE.

Balanta de verificare este un procedeu specific al metodei contabilitatii, cu ajutorul caruia se sintetizeaza informatiile contabile inregistrate in conturi si se verifica existenta anumitor corelatii impuse de dubla inregistrare a elementelor patrimoniale.

Balanta de verificare se prezinta sub forma unui tabel sau unei liste enumerative care cuprinde toate conturile utilizate pentru efectuarea inregistrarilor, ordonate conform simbolurilor din planul de conturi general si furnizeaza informatii in legatura cu soldurile initiale, miscarile sau rulaje;

Prin insumarea pe categorii a informatiilor respective se valideaza punctul de inceput al controlului aritmetic oferit de contabilitate asupra inregistrarilor efectuate, in scopul pastrarii egalitatii bilantiere.

In general, balanta de ve-rificare tre-buie sa cuprinda :

- simbolul si denumirea contului, in ordine, din planul de conturi in vigoare;

- totalul sumelor inregistrate in debitul sau ;

- totalul sumelor inregistrate in creditul sau ;

- soldul contului.

Balanta de verificare constituie un instrument indispensabil de lucru al contabilitatii, a carui importanta este data de functiile pe care le indeplineste :

1) - Functia de verificare a exactitatii inregistrarilor efectuate in conturi

constituie una dintre cele mai importante functii, de la care de fapt se trage si denumirea de « balanta de verificare ».

Fiecare operatie economica sau financiara se inregistreaza concomitent si cu aceeasi suma in debitul unui cont si in creditul altui cont, rezultand o egalitate permanenta intre totalul sumelor debitoare si totalul sumelor creditoare.

Inregistrarea gresita a unor operatii economice si financiare din cauza nerespectarii dublei inregistrari, preluarea eronata a sumelor din registrul-jurnal in registrul « Cartea mare » si din registrul « Cartea mare » in balanta si efectuarea gresita a calculelor in formulele contabile compuse determina lipsa egalitatilor valorice dintre coloanele balantei de verificare.

Ca urmare, prin acest tabel se constata si se verifica exactitatea inregistrarilor din contabilitatea curenta, prin existenta egalitatii permanente dintre totalurile sale, ceea ce explica si denumirea.

Se poate afirma ca balanta de verificare contribuie la identificarea eventualelor erori de inregistrare in conturi, fiind un instrument de reglare a inregistrarilor operatiilor economice si financiare in conturi.

2) – Functia de verificare a concordantei dintre conturile sintetice si conturile analitice se realizeaza prin aceea ca pentru fiecare cont sintetic care se desfasoara pe conturi analitice se intocmeste cate o balanta de verificare a conturilor analitice, cu ajutorul careia se controleaza exactitatea inregistrarilor efectuate in conturile sintetice prin concordantele care trebuie sa fie intre conturile analitice si contul sintetic respectiv in ceea ce priveste soldurile initiale, rulajele lunare si soldurile finale.

In caz contrar (inexistenta concordantelor) inseamna ca s-au strecurat erori, care trebuie identificate si corectate.

3) – Functia de instrument de legatura intre conturile sintetice si cele de bilant se realizeaza prin aceea ca datele din bilant reprezinta soldurile finale ale conturilor de activ si de pasiv preluate din balanta de verificare, apoi prelucrate si grupate conform cerintelor de intocmire a bilantului.

Balanta de verificare face legatura intre conturile analitice si conturile sintetice, intre conturile sintetice si bilant, adica face legatura intre procedeele de baza ale metodei contabilitatii.

4) – Functia de grupare si centralizare a datelor inregistrate in conturi ce se realizeaza prin ordonarea si centralizarea informatiilor referitoare la existenta si miscarea elementelor patrimoniale inregistrate in conturile sintetice si analitice.

Astfel, este posibila actualizarea continua a informatiilor, creandu-se posibilitatea identificarii volumului si naturii modificarilor intervenite in structura elementelor patrimoniale in fiecare luna.

5) – Functia de instrument de analiza si sinteza a activitatilor economice, ce se realizeaza prin compararea pe fiecare cont in parte, pe grupe de conturi si pe total a datelor de la inceputul unei perioade de gestiune cu cele de la sfarsitul acesteia, stabilindu-se modificarile produse in marimea si in structura elementelor patrimoniale ; de asemenea, se poate urmari miscarea tuturor elementelor patrimoniale si stadiul privind realizarea unor indicatori programati prin compararea datelor efective cu cele prognozate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta de Verificare.DOC