Banca Centrala Europeana

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Banca Centrala Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valeriu Dornescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Alan Greenspan, în calitatea sa de presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite, stabileste ritmul cresterii economice a Statelor Unite si ajuta la ajustarea urcusurilor si coborasurilor ciclurilor afacerilor lumii. Atunci cand Rezerva Federala americana creste sau scade ratele dobanzilor, pietele din întreaga lume se modifica si ele.

Cine va juca în Europa rolul lui Greenspan, cum sunt stabilite ratele dobanzilor în zona monedei unice si cum sunt formulate politicile privind ratele de schimb? Sunt întrebari la care vom raspunde în continuare.

Exprimat in cuvinte simple, efectul cel mai important al euro este acela ca rastoarna coplet structura si aplicarea politicii monetare în 11 din economiile de frunte ale lumii. Intelegerea acestei transformari reprezinta o componenta esentiala a întelegerii lumii dupa introducerea euro, deoarece politica monetara joaca un rol esential în toate lucrurile, de la cresterea economica, inflatie, cheltuieli guvernamentale si rate de schimb pana la investitiile industriale si competitivitatea exporturilor. De fapt, euro zguduie dinn temelii estimarile traditionale în aceste domenii.

Ce este Banca Centrala Europeana si de ce este ea asa de importanta?

Banca Centrala Europeana reprezinta cea mai înalta autoritate monetara din zona euro. La fel ca Rezerva Federala în Statele Unite ale Americii, la fel ca Banca Japoniei sau Bundesbanck în Germania, Banca Centrala Europeana este emitentul si paznicul constitutional al euro. Activitatea ei centrala consta în stabilirea ratelor critice pe termen scurt ale dobanzilor, care stabilesc în mod indirect ritmul cresterii economice. In calitate de creator al politicii monetare în zona euro, Banca Centrala Europeana este unicul si cel mai important determinant al stabilitatii si succesului final euro.

Inainte de introducerea euro,11 banci centrale nationale diferite au formulat politica monetara în zona euro. Fiecare institutie, de la Bundesbank în Germania, pana la Banca Centrala a Irlandei, stabileau independent ratele nationale ale dobanzilor, desi colaborarea oficiala si neoficiala exista la mai multe niveluri. Dar, la data de 1 ianuarie 1999, Banca Centrala Europeana a preluat autoritatea exclusiva pentru zona euro în domeniul politicii monetare. Acum, cele 11 banci centrale functioneaza ca membri subordonati ai unui sistem bancar central mai larg si ajuta Banca Centrala Europeana la implementarea politicilor sale. Acest sistem ca întreg este cunoscut sub numele de Sistemul European al Bancilor Centrale.

Banca Centrala Europeana este succesorul institutional al Institutului Monetar European. Atunci cand Comisia Europeana a creat uniunea monetara, ea a tras concluzia ca cel mai bin ear fi sa dea nastere unei banci centrale europene în mai multe etape. Prin urmare, Institutul Monetar European a fost înfiintat în 1994 si a lucrat timp de patru ani pentru a se transforma într-o banca centrala operationala.Dupa multe cercetari si dezbateri,în cele din urma el a dus la bun sfarsit aceasta sarcina.

Institutul Monetar European a predat puterile sale în mod official Bancii Centrale Europene la data de 1 iunie 1998. Banca Centrala Europeana isi are sediul în Turnul Europei din Frankfurt, Germania, si are ca angajati aproximativ 500 de persoane, pe cand Sistemul European al Bancilor Centrale, ca întreg, se întinde în toate cele 11 tari din zona euro si are peste 60000 de angajati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.DOC