Banca Mondiala

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Banca Mondiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Ciornei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comisia pentru probleme economice si ale dezvoltarii a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a elaborat un proiect de raport privind activitatile institutiilor de la Bretton Woods (Banca Mondiala si Fondul Monetar International).Acest document (raportor dl. Claude Frey, Elvetia, Grupul liberal, democrat si reformator) are drept obiectiv sa prezinte principalele domenii de activitate ale celor doua institutii, insistând asupra unor aspecte din activitatea acestora care pot fi îmbunatatite, astfel încât ele sa devina mai sensibile la schimbarile aflate în curs pe plan international.

A. In introducere se arata ca, în aplicarea Rezolutiei 1057 (1995), Adunarea, prin intermediul comisiei de resort, se preocupa de întarirea cooperarii cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si are în vedere sa devina "tribuna parlamentara pentru activitatile si politicile desfasurate de acestea".

B. In prezent "Grupul Banca Mondiala " este alcatuit din patru institutii financiare multinationale: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), Agentia Internationala pentru Dezvoltare (AID), Corporatia Financiara Internationala (SFI) si Agentia de Garantare a Investitiilor (MIGA), Centrul International de Solutionare a Litigiilor privind Investitiile (CISLI). Potrivit statutului, pentru a putea participa la capitalul BIRD, o tara trebuie sa devina, în prealabil, membra a Fondului Monetar International; capitalul posibil a fi subscris depinde de cota-parte a fiecarei tari în cadrul FMI, reflectând ponderea economica a statului respectiv. La 30 iunie 1996 totalul împrumuturilor acordate de BIRD era de 281 miliarde de dolari.

- Agentia Internationala pentru Dezvoltare (AID) a fost înfiintata în 1960 si grupeaza 159 de tari; activitatea sa se axeaza pe ajutorul acordat în special tarilor cele mai slab dezvoltate, ajutor sub forma de subventii alocate de catre tarile membre cele mai bogate. AID acorda împrumuturi numai guvernelor, cu o durata de 30-40 ani, fara dobânda, doar cu un comision anual de 0,5% din care se acopera cheltuielile de functionare. Sunt eligibile pentru împrumuturi AID numai tarile cu un grad relativ mare de saracie, a caror solvabilitate este ca si inexistenta.

- Corporatia Financiara Internationala a fost înfiintata în 1956 si contribuie la stimularea dezvoltarii sectorului particular în tarile în curs de dezvoltare prin mobilizarea unor capitaluri straine si nationale. Spre deosebire de cea mai mare parte a institutiilor de acest tip, SFI nu accepta garantii guvernamentale pentru finantarile pe care le promoveaza, ci practica reguli si adopta comportamente identice cu cele curente ale pietei private.

- Agentia de Garantare a Investitiilor Multilaterale exista din 1988 si constituie o entitate distincta de BIRD, având proprii sai operatori si juristi; în prezent are 134 tari membre si ofera servicii de consultanta pentru instaurarea unui climat favorabil investitiilor.

Grupul Bancii Mondiale prezinta o particularitate care îl deosebeste de alte institutii similare: "Potrivit statutului sau, Banca nu se poate lasa influentata, de exemplu, de aspecte politice sau legate de drepturile omului în ceea ce priveste acordarea împrumutului. Iata de ce, în cadrul procesului adoptarii de decizii, Banca nu tine seama decât de factorii economici. Aceasta restrictie a fost introdusa initial pentru a împiedica interventii în activitatile politice ale statelor membre si pentru a evita ca acestea sa poata utiliza ajutorul financiar în scopul urmaririi propriei lor orientari politice".

Cu toate acestea, în activitatile Bancii se regasesc cel putin patru aspecte majore care au implicatii legate de drepturile omului:

a) dimensiunile sociale ale programelor de ajustare structurala, precum securitatea sociala, învatamântul elementar generalizat si acoperirea îngrijirii sanatatii;

b) consecintele umane si ecologice ale proiectelor majore, finantate de Banca;

c) participarea publicului la conceperea si implementarea programelor Bancii;

d) drepturile civile si politice ca elemente ale unei gestiuni corecte a activitatilor publice".

Se manifesta neclaritati în legatura cu conceptul "gestiunea corecta a activitatilor publice" în ceea ce priveste masura în care reusita sau esecul unei dezvoltari economice durabile depinde de calitatea gestiunii activitatilor publice si în legatura cu includerea, în acest concept, a drepturilor sociale si economice.

Se ridica voci care cer modificarea statutului Bancii pentru a permite reconsiderarea criteriilor legate de drepturile omului; modificarea statutului de înfiintare trebuie votat de 85% din actionarii cu drept de vot si de 3/5 din numarul total al tarilor membre. Tinând seama de recentele bulversari ale situatiei economice si politicii internationale, în special a celor care se refera la relatiile fluctuante dintre tarile în curs de dezvoltare si cele mai putin dezvoltate, apare rezonabila legare a drepturilor omului si a democratiei de ajutorul extern pentru dezvoltare. De mentionat ca statutul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), careia Adunarea îi serveste drept tribuna parlamentara, include, în mod explicit, aceste valori.

In continuare, proiectul de raport se refera la programele Bancii în domeniul dezvoltarii resurselor umane si pentru combaterea saraciei. Au fost aprobate, de la începutul anilor ‘80, credite în valoare de 35 miliarde de dolari unui numar de peste 100 de tari în cadrul unor programe de educatie, sanatate, demografie si alimentatie, reprezentând o crestere de peste cinci ori în raport cu perioada anterioara.

In raportul intitulat "Reducerea saraciei si Banca Mondiala; progres si sfidari în anii ‘90" se analizeaza situatia mondiala în domeniul saraciei, sunt expuse marile actiuni de orientare a eforturilor spre atenuarea suferintelor si sunt formulate strategii si concluzii esentiale:

a) ameliorarea accesului populatiei sarace la mijloacele de productie esentiale, asigurându-le acestora costuri abordabile;

b) cresterea productivitatii si a beneficiilor muncii depuse pentru paturile sarace ale populatiei, în primul rând în activitatile agricole;

c) sprijinirea activitatilor economice de piata, astfel încât acestea sa functioneze si sa asigure beneficii pentru paturile sarace ale populatiei; încurajarea guvernelor sa elimine reglementarile inutile;

d) sustinerea eforturilor pentru combaterea discriminarilor existente împotriva populatiei sarace si realizarea unui acces mai direct al acesteia la posibilitatile create prin cresterea economica.

Dezvoltarea sociala si participarea activa a populatiei au devenit parti integrante ale activitatilor curente. Totusi, în mai multe tari dintre cele foarte slab dezvoltate centralizarea crescânda a redus capacitatea populatiei de a influenta deciziile si de a contribui la dezvoltarea sociala. Exista riscul ca populatia sa devina mai putin activa sub aspect politic, dar tot mai dependenta de asistenta statului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Mondiala.doc

Alte informatii

Al.I.Cuza Iasi,