Bancile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bancile.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Sorlescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. CE SUNT BANCILE?
2. ISTORICUL SISTEMULTI BANCAR ROMÂN
3. BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
4. SERVICIILE BANCARE
5. CREDITELE SI DOBÂNDA

Extras din document

1. CE SUNT BANCILE?

Termenul de banca provine din limba italiana, de la bancile pe care stateau bancherii în Evul Mediu. Daca un bancher nu îsi respecta obligatiile si îndatoririle, i se rupea banca si, practic, era obligat sa-si întrerupa activitatea.

Bancile sunt institutii financiare care atrag banii disponibili de la populatie, pastrându-i sub forma de depozite, si acorda credite celor care au nevoie.

Bancile sunt agenti economici care fac legatura între unitatile institutionale care au nevoie de fonduri pentru a-si finanta activitatea si cele care au asemenea fonduri temporar libere (disponibile). Ele vegheaza totodata ca banii sa circule normal si sa fie în cantitate corespunzatoare.

Bancile, în general, îndeplinesc trei functii:

- atrag banii disponibili de la populatie si de la diferiti agenti economici;

- pastreaza banii în depozite si îi restituie deponentilor, la cerere;

- acorda împrumuturi celor care solicita credite.

Activitatea economica a bancilor

2. ISTORICUL SITEMULUI BANCAR ROMÂN

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul României au fost descoperite între anii 1786-1855. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau împrumut în numerar si percepeau dobânzi.

În epoca moderna, primele încercari de creare a unei banci au avut loc la începutul secolului al XIX-lea.

Înca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu, care, în discursul sau rostit în Camera în ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca: "atât timp cât nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara".

Cuvântarea din 10 ianuarie 1861 a lui I . C. Bratianu nu a ramas fara ecou. În februarie 1861, Manolachi Costachi Epureanu, presedinte al Consiliului de Ministri si ministru de finante, a publicat în Monitorul Oficial, un proiect lege pentru înfiintarea unei banci de cont si circulatie, cu un capital de 12 milioane lei vechi din care 3 milioane sa fie subscris de stat, iar restul de 9 milioane de catre particulari. Proiectul nu a fost votat, deoarece, între timp, Guvernul Manolachi Costachi a demisionat.

La 27 februarie 1880, Guvernul I .C .Bratianu a depus în Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie.

La 17 aprilie 1880, proiectul, depus de ministrul de finante I .C . Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a României, care urma sa-si înceapa activitatea la 1 iulie 1880.

Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti, cu obligatia de a înfiinta sucursale si agentii în principalele orase ale tarii si, în special, în fiecare resedinta de judet.Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioane lei, din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari . Sistemul bancar din România este structurat pe doua nivele, respectiv o banca centrala si institutiile financiare, carora prin lege li s-a acordat statutul de banci.

Banca Nationala a contribuit la depasirea cu succes a perioadelor de criza cu care s-a confruntat economia tarii în acea perioada. B.N.R. este banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman.

3. BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI

Banca Nationala a României este cea mai importanta banca înfiintata în acea perioada, care, din punct de vedere organizatoric, a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Acesta a fost începutul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern. Înfiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitia si altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar românesc. Banca Nationala a României s-a constituit ca importanta institutie destinata creditarii activitatii economice si comerciale, contarii dar si operatiunilor cu alte instrumente financiare. Este unica institutie autorizata sa emita însemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul României.

În anul 1901 s-a aprobat vânzarea cotei detinute de stat în Banca Nationala, aceasta devenind o banca particulara cu un statut privilegiat, în care statul îsi pastra drept de control. Anterior anului 1989, Banca Nationala a României a fost o banca de stat care a avut si atributii comerciale.

Banca Nationala a României se prezinta ca o institutie independenta fata de Guvern.

Banca Nationala încearca sa creeze un sistem bancar modern si, în acelasi timp, sa-si îndeplineasca rolul de banca centrala. Operatiunile comerciale îndeplinite pâna la 1989 de Banca Nationala, au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).

Fisiere in arhiva (1):

  • Bancile.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANA