Banii si Politica Monetara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Banii si Politica Monetara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. BANII IN ECONOMIE

Sa ne imaginam multiplele probleme ale membrilor societatilor primitive, care nu aveau bani si trebuiau sa utilizeze sistemul troc. Un vanator care dorea sa cumpere o strachina de lut mergea la atelierul unui olar. Poate sa-i plateasca doar cuprodusele realizate din munca sa, cu pieile sau carnea animalelor capturate si astfel el umbla impovarat de greutatea marfurilor pe care le ofera. Daca olarul nu are nevoie nici de piei si nici de carne, daca nu se realizeaza coincidenta simultana a necesitatilor reciproce, atunci schimbul nu va fi posibil. Olarul, chiar daca pe moment nu are nevoie de produsele vanatorului, se arata dispus sa accepte unele pentru a le pastra in vederea unor schimburi viitoare, dar pentru aceasta, carnea nu este buna din cauza ca se deterioreaza rapid. Ar accepta insa o piele, dar vanatorul poate considera ca nu exista coincidenta valorilor marfurilor interschimbabile. Pielea unui animal este indivizibila, ar pierde din valoare daca ar fi fractionata, astfel nu foloseste in achizitionarea de maruntisuri.

Din Neolitic s-a folosit un tip de negot, cu metale, care nu sunt atat de mari, ar putea solutiona toate aceste probleme pentru ca se bucura de caracteristicile banilor:

Acceptul universal. Banii trebuie sa fie o marfa dorita de toti.

Usor de transportat. Sa acumuleze valoare mare in mici cantitati si sa nu fie nevoie de recipiente fragile. Astfel nu au valoare nici uleiul si nici vinul.

Divizibil. Sa serveasca pentru achizitionarea de marfuri scumpe si ieftine. Sa poata fi fractionat fara sa-si piarda din valoare.

Incoruptibil. Proprietatea care a rezultat a fi cea mai dificila de indeplinit: sa nu-si piarda din valoare odata cu trecerea timpului.

Umanitatea a folosit o ampla varietate de marfuri drept bani. Scoici marine in unele insule din Pacific, pietre sculptate in Africa, frunze de tutun in America de Nord inainte de independenta, tigari in campurile de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dar marfurile cele mai utilizate au fost fara indoiala metalele: fierul, aurul si mai ales argintul.

Exista o alta proprietate pretinsa pentru bani si dificil de indeplinit, usoara recunoastere a valorii sale. Cum valoarea metalelor poate fi falsificata prin aliaje care reduc din valoare, guvernantii au inceput sa puna in unele piese de metal un semn pentru a-i garanta greutatea si puritatea. Astfel au aparut primele monede. Cea mai veche referire la falsificarea monezilor de care dispunem este cea a istoricului grec Herodot (484-425 a.c.), dupa care prima falsificare s-a produs in Lidia, un regat situat pe teritoriul de astazi al Turciei, prin secolul VIII a. c.

Caracteristicile citate sunt indispensabile pentru ca banii sa-si poata indeplini functiile:

Mijloc de schimb si plata. Elimina anevoiosul sistem de troc permitand schimbul marfurilor si plata datoriilor.

Mijloc de depozitare a valorii. Randamentele muncii pot fi acumulate sub forma banilor pentru a putea achizitona bunuri si servicii in viitor.

Unitate de masura. In stabilirea echivalentei banilor pentru orice bun si serviciu oferit pe piata, devine patronul universal ce permite compararea precisa a valorilor diferitelor marfuri.

In societatile moderne exista multe instrumente care indeplinesc aceste functii, numai ca in anumite situatii este dificila stabilirea daca un anumit instrument financiar este bani sau nu. In plus, tehnologia electronica impulsioneaza aparitia continua de noi mijloace de plata, ceea ce face si mai dificila sarcina de masurare a cantitatii de bani care circula printr-o tara.

2.EMISIUNEA SI CIRCULATIA

La prima vedere, cuvantul "banca" vine de la cei care apelau la zarafi pentru a lucra in pietele publice din orasele italiene medievale. Munca de zaraf era pe atunci o profesiune destul de specializata care cerea ample cunostinte din cauza duzinelor de mici state existente atunci si care mentineau in circulatie sute de diferite monede ce erau acceptate pentru comert, nu pentru valoarea lor reala, ci pentru greutatea si legea metalelor in care se converteau si pe care doar discernamantul unui expert il putea stabili.

Dar probabil ca activitatile de credit isi aveau originea in atelierele de metale artizanale. Pastrarea materialului de lucrat de catre acesti artezani cerea ca acestia sa dipuna in atelierele lor de seifuri, putin obisnuite in acele epoci. Astfel, unii comercianti le cereau sa le pastreze averile, mai intai in forma extraordinara, poate din cauza unei calatorii, apoi de fiecare data intr-o forma mai stabila, platind in orice caz pentru serviciul de custodie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banii si Politica Monetara.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA FACULTATEA DE DREPT ANUL III F.R. DISCIPLINA :LEGISLATIA PRIVATIZARII SI ECONOMIA DE PIATA