Bazele Ciberneticii Economice - W.Ross Ashby si Rolul Sau in Afirmarea Ideilor Ciberneticii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bazele Ciberneticii Economice - W.Ross Ashby si Rolul Sau in Afirmarea Ideilor Ciberneticii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Calculatoare

Extras din document

William Ross Ashby (06 septembrie 1903, - 15 noiembrie 1972) a fost un psihiatru englez şi un pionier în cibernetică, care a studiat sistemele complexe. Primul său nume nu a fost niciodată folosit, fiind numit doar "Ross Ashby".

El este recunoscut pentru Legea Varietatii Necesare si pentru cartile “Design pentru creier”(1952) si “Introducere in Cibernetica”(1956) si pentru construirea Homeostat-ului.

Biografie

William Ross Ashby s-a născut în 1903 în Londra, unde tatăl său a lucrat ca Asistent Manager la o agentie de publicitate. Din 1917 - 1921 William a studiat la Academia Edinburgh, în Scoţia, şi din 1921 la Sidney Sussex in Cambridge, unde a primit un B.A. in Zoologie în 1924 şi un M.B. şi un B.Ch. în 1928. In perioada 1924 - 1928 a lucrat la Spitalul Sf. Bartolomeu din Londra. Mai târziu el a primit, de asemenea, o diplomă în Medicina Psihologica în 1930, şi un masterat şi un M.D. de la Cambridge în 1935.

Ross Asby a început să lucreze în 1930 ca psihiatru la Consiliul Judeţean Londra. Din 1936 până în 1947 el a fost un patolog in cercetare în Spitalul St Andrews în Northampton în Anglia. Din 1945 până în 1947 a stat în India, unde a fost maior în armata Royal Medical Corps.

Cand s-a intors în Anglia el a fost Director de Cercetare al Casei Barnwood Hospital din Gloucester din 1947 până în 1959. Timp de un an el a fost director al Institutului de Neurologie în Bristol. În 1960 a plecat în Statele Unite şi a devenit profesor in Departamentele de Biofizică şi Inginerie Electrică, Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign până la pensionare în 1970.

Ashby a fost preşedinte al Societăţii pentru General Systems Research (1962 – 1964). El a devenit un membru al Colegiului Regal de Psihiatrie în 1971.

Intre 4-6 martie 2004, o conferinţă centenara a avut loc la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, in cinstea lui Ross Ashby,pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la naşterea sa. Prezentatorii la conferinţa au fost Stuart Kauffman, Stephen Wolfram şi George Klir. În februarie 2009, o ediţie specială a Jurnalului International de Sisteme Generale a fost special dedicata lui Ashby şi operei sale, continand documente ale cercetătorilor de la conducere, cum ar fi Klaus Krippendorff, Umpleby Stuart şi Kevin Warwick.[1]

Jurnal

Ashby a tinut un jurnal de peste 44 ani în care a înregistrat ideile sale cu privire la noile teorii. A început in mai 1928, când era student la medicină la Spitalul St Bartholomew din Londra. De-a lungul anilor el a scris o serie de 25 volume cu un total de 7400 de pagini. În 2003 aceste jurnale au fost preluate de British Library, din Londra, iar din anul 2008, acestea au fost puse la dispoziţie publicului,online, ca W. Ross Ashby- Arhiva digitala. [1]

Contributia in Cibernetică

Ross Ashby a fost unul dintre membrii originali ai Clubului Ratio, un club mic cu mese informale de tineri psihologi, fiziologi, matematicieni si ingineri care se întâlneau pentru a discuta probleme în cibernetică. Clubul a fost fondat în 1949 de către neurologul John Bates şi a continuat să existe până în 1958.

Anterior, în 1946, Alan Turing i-a scris o scrisoare lui Ashby sugerandu-i sa utilizeze Automatic Computing Engine (ACE) pentru experimentele sale în loc de a construi o maşină specială. În 1948 Ashby a făcut Homeostat-ul.[2]

Homeostat

Homeostat-ul este unul dintre primele dispozitive capabile de a se adapta la mediu.El a expus comportamente, cum ar fi obişnuinţă, consolidare şi puterea de învăţare prin capacitatea sa de a mentine homeostazia intr-un mediu în schimbare. A fost construit de William Ross Ashby în 1948, la Spitalul Barnwood House. A fost un sistem adaptiv foarte stabil, compunandu-se din patru unităţi de bombă de control interconectate Royal Air Force cu intrări, feedback, camp magnetic, potenţiometre umplute cu apă. El a aratat functionarea legii variatiei necesare - adaptarea în mod automat a configuraţiei pentru a stabiliza efectele oricărei perturbări introduse în sistem. Acesta a fost realizarea a ceea ce el a descris în 1946 ca "Izomorfismul de creare a maşinii".

Când Alan Turing a auzit de intenţia lui Ashby de a construi un Homeostat, el i-a scris acestuia sugerandu-i că ar putea rula o simulare pe Turing Automatic Computing Engine (ACE), în loc de a construi o maşină specială. [4]

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Ciberneticii Economice - W.Ross Ashby si Rolul Sau in Afirmarea Ideilor Ciberneticii.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Cibernetica,Statistica si Informatica Economica