Bazele Functionarii Pietei de Capital

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bazele Functionarii Pietei de Capital.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Continutul si formele pietei

Conceptul de capital în literatura economica s-a bucurat de o atentie speciala fiind abordat într-o mare diversitate de sensuri. Asa de exemplu au fost definite: capitalul banesc fix, nominal, productiv, real, social, uman etc.

Capitalul banesc  forma a capitalului avansat în afacerile unei firme, parte a capitalului în functiune care participa la un circuit specific, în functie de obiectul de activitate al firmei;

Capitalul de risc - este capitalul investit în activitati cu un grad ridicat de risc si care se individualizeaza pe proiecte, riscul fiind legat de evolutia ratei dobânzii.

Capitalul fictiv  este capitalul existent sub forma hârtiilor de valoare; el nu afecteaza economia reala ci constituie numai un titlu asupra unui venit viitor.

Capitalul real  este capitalul existent în economia reala, sub forma de mijloace de productie si care serveste la producerea altor bunuri materiale.

Capitalul social  este volumul total de capital emis de o societate comerciala de capital sub forma de actiuni sau parti sociale în cazul S.R.L.

Capitalul uman  este stocul de cunostinte profesionale , deprinderi si abilitati al unei persoane (sau colectivitati) angajate într-o actiune. Se vorbeste si de capitalul uman al unei firme  forta creatoare a personalului angajat.

Doctrina economica contemporana subliniaza nu numai în teorie ci si în practica, existenta unei acumulari de experienta cu privire la proiectarea si evaluarea diverselor teorii legate de fenomenele si procesele economice.

Piata financiara (a capitalurilor) reflecta un astfel de proces evolutiv; ea nu a aparut odata cu celelalte segmente de piata (de exemplu odata cu pietele bunurilor de consum neproductiv); mai mult, chiar si azi literatura de specialitate aduce argumente prin care se sustine unitatea, care este esentiala, dintre piata monetara, piata financiara si piata valutara.

Sunt însa de subliniat si particularitatile acestor trei segmente de piata, ceea ce subliniaza de fapt autonomizarea  independenta lor în ciuda elementelor de flexibilitate care le uneste.

Piata financiara (a capitalurilor) se desprinde ca un segment special de piata, avandu-se în vedere instrumentele financiare proprii si rolul lor în cresterea economica.

Ne referim la titlurile de valoare (titlurile mobiliare) cunoscute în teoria si practica economica sub numele de actiuni si obligatiuni.

Actiunile si obligatiunile au aparut în viata economica si au început sa domine piata asa cum societatile mari si foarte mari sunt cele constituite sub forma juridica de societati de capital. Chiar daca în procesul dezvoltarii economico-sociale si societatile de tip I.M.M. create sub aspectul formei juridice sub forma unor societati de persoane si mixte este de subliniat faptul ca forta economica, tehnica, financiara, de cercetare-dezvoltare apartine societatilor de capital în care unitatea divizionara a capitalului este actiunea iar posesorul ei actionarul.

În procesul evolutiv al acumularii, concentrarii si centralizarii capitalului este nu numai posibil dar si realizabil ca multe din societatile I.M.M. sa se transforme în societati S.A.

În activitatea comerciala, performanta manageriala face posibila dezvoltarea economica si odata cu aceasta cresterea sau descresterea firmelor, comasarea, fuziunea, asocierea, lichidarea sau falimentul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Functionarii Pietei de Capital.doc