Bazele Marketingului

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Bazele Marketingului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

Notiunea de marketing - participiul prezent al verbului “to market” care înseamna a cumpara, a vinde. Acest termen corespunde mai multor accesiuni, în domeniul stiintei, o disciplina, un demers, o activitate practica, o functie a întreprinderii.

Prin esenta lui, marketingul încearca sa trateze lumea si sa o înteleaga prin problemele, necesitatile, standardele ei de viata.

Marketingul ofera posibilitatea adecvarii productiei la consum pe tot parcursul realizarii unui produs. Prin marketing trebuie sa se înteleaga desfasurarea tuturor activitatii necesare constatarii nevoilor pietei. Programarea disponibilitatilor de produse, distributia fizica, facilitarea procesului de cercetare a produsului.

Marketingul reprezinta o noua optica si conceptie asupra orientarii, organizarii si desfasurarii activitatii economice.

Orice activitate economica trebuie îndreptata în directia satisfacerii cerintelor efective ale consumatorului.

În viziunea marketingului punctul de plecare pentru organizarea si desfasurareaoricarei activitati trebuie sa-l constituie întâi cercetarea nevoilor si a perspectivelor nevoilor de consum pornind de la conceperea produselor pâna la vânzarea lor dar si urmarirea în consum al produselor.

În al doilea rând - raportarea productiei la mediul înconjurator.

În al treilea rând - cunoasterea mediului de atragere si utilizare.

În al patrulea rând - utilizarea pentru fundamentarea deciziilor de marketing a unui instrumentar specific.

Acest instrumentar se axeaza pe fluxul de informatii dintre întreprindere si mediu, prelucrarea informatiei, verificarea în practica a efectelor deciziilor de marketing.

În concluzie, continutul marketingului implica de-opotriva o atitudine, un ansamblude activitati practice, un instrumentar stintific.

Folosirea marketingului de catre o firma asigura acesteia o serie de trasaturi ca:

• receptivitate la cerintele pietei;

• cunoasterea cerintelor;

• capacitatea de adaptare a firmelor;

• inventabilitate si spirit creator;

• eficienta maxima.

Scoala americana introduce alaturi de notiunea de marketing, notiunea de concept de marketing. Daca marketingul este un concept sau o gândire practica, conceptul de marketing este o atitudine, o filosofie.

Filip Cotler unul dintre cei mai mari gânditori americani defineste 6 grupuri de concepte ale marketingului:

1. Nevoile, dorintele si cererea;

2. Produsele;

3. Valoarea, costul si satisfactia;

4. Schimburile, tranzactiile si relatiile;

5. Piata;

6. Marketingul.

1. Nevoile, dorintele si cererea.

Pentru a supravietui fiinta umana are nevoie sa manânce, sa se îmbrace, sa se adaposteasca, sa fie stimulata. Aceste nevoi nu sunt date de societate, nu sunt create de marketing. Ele se nasc o data cu aparitia fiintei umane si se dezvolta. Nevoia este limitata. Dorintele pot fi infinite. Dorintele evolueaza începând din scoala, din întreprindere, din familie. Dinstinctia dintre nevoi si dorinte nu e creata de marketing. Marketingul poate influenta dorintele si nu nevoile. Marketingul poate influenta cererea pentru anumite obiecte.

2. Produsele.

Nevoile si dorintele pot fi satisfacute prin produse. Produsul este orice entitate care poate satisface o nevoie sau o dorinta. Notiunea de produs evoca cel mai bine bunurile tangibile - o masina, un TV, dar produsul poate lua forma unei idei.

Produsele îndeplinesc anumite functii. Elementul cheie îl constituie serviciul pe care îl realizeaza serviciul.

3. Valoarea, costul si satisfactia.

Se numeste valoare capacitatea unui produs de a satisface un ansamblu de nevoi si trebuinte. Persoana defineste valoarea unui produs.

4. Schimbul, tranzactia si relatia.

Schimbul presupune 4 conditii: sa existe 2 parti. Fiecare parte are ceva ce ar putea prezenta interes pentru cealalta. Fiecare parte are posibilitate a de comunicare. Fiecare parte este libera sa aleaga.

5. Piata.

Notiunea de schimb conduce la notiune de piata. Piata este o categorie economica a productiei de marfuri în care îsi gaseste expresia totalitatii actelor de vânzare-cumparare. Piata presupune cererea, oferta si o multime de marfuri.

6. Marketingul.

Notiunea cumparator si vânzator. Asociatia AMA defineste marketingul ca un ansamblu dinamic al activitatilor comerciale care dirijeaza fluxul de marfuri de la producator la consumator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Marketingului.doc