Bosnia - Hertegovina

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bosnia - Hertegovina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Preliminariile razboiului

Spre deosebire de celelalte regimuri comuniste, Liga Comunistilor din Iugoslavia a permis desfasurarea alegerilor pluraliste în anul 1990 la nivel de republica. În Bosnia partidele s-au format la nivelul comunitatilor etnice. Astfel în anul 1990 Alija Izetbegovici si Ejup Ganici au format Partidul Actiunii Democratice (SDA) reprezentând comunitatea musulmana, sârbii s-au reunit în special în cadrul Partidului Democratic Sârb (SDS) condus de Radovan Karagici, iar croatii în cadrul Comunitatii Democratice Croate (HDZ), partid organizat ca o sectie bosniaca a HDZ din Croatia.

Primele alegeri pluraliste au avut loc în anul 1990. Cele trei partide nationaliste au câstigat în mod clar majoritatea în parlamentul de la Sarajevo. Sistemul electoral prevedea instituirea unei Presedintii rotative care a fost condusa de catre Alija Izetbegovici. În anul 1991 ca urmare a proclamarii independentei Sloveniei si Croatiei au început razboaiele din fosta Iugoslavie. În mod evident institutiile federale au încetat sa functioneze în vara anului 1991. Desi Bosnia a încercat sa evite implicarea în ceea ce aparea la momentul respectiv drept un razboi civil au aparut inevitabile doua alternative, fie proclamarea independentei, fie ramânerea în cadrul unei federatii cu Sebia, Muntenegru si Macedonia.

În anul 1991, presedintele Izetbegovici a încercat sa ajunga la un acord cu Belgradul privind reorganizare pe baze confederale a unui stat post iugoslav, însa toate aceste convorbiri nu au dus la nici un rezultat. În paralel, în luna martie 1991, Slobodan Milosevici si Franjo Tudjman, presedintii Serbiei si Croatiei au avut o întâlnire la Karageorgevo, în Serbia unde au avut convorbiri asupra divizarii Bosniei între Serbia si Croatia si ar fi ajuns la un acord în acest sens. Desi existenta acordului a fost negata multa vreme, acesta a fost confirmat de catre ultimul premier iugoslav Ante Markovici (croat), care a depus marturie înaintea tribunalului de la Haga.

Bosnia – Hertegovina înainte de conflict

În octombrie 1991 Bosnia - Hertegovina îsi proclama suveranitatea. Declaratia este urmata de un referendum, boicotat de sârbii bosniaci, în care croatii si musulmanii bosnieci voteaza pentru desprinderea de Iugoslavia. În luna aprilie 1992 se proclama independenta Bosniei - Hertegovina, iar doua zile mai târziu sârbii proclama independenta propriului lor stat, Republica Sârba a Bosniei si Hertegovina, cunoscuta sub numele de Republica Srpska.

Independenta Bosniei-Hertegovina a fost proclamata la data de 5 apilie 1992, recunoscuta la data de 6 aprilie, iar noul stat a fost recunoscut si admis în ONU în mai 1992. Republica Srpska si-a proclamat independenta la data de 7 aprilie 1992, dar nu a fost recunoscuta. În anul 1991 croatii din Bosnia proclamasera comunitatea croata Herteg Bosna, având ca misiune apararea croatilor din Bosnia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bosnia - Hertegovina.doc