Bugetarea Costurilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bugetarea Costurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gomoi Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Una cele mai importante activitati de planificare ale unei entitati este prezicerea sau previziunea financiara. Aceasta posibilitate de a prevedea apariția sau evoluția evenimentelor viitoare din analiza anumitor date cunoscute in prezent, poate duce la cresterea entitatii si la cresterea performantei si a productiei acesteia. In acest context putem spune ca bugetul costurilor poate fi un instrument eficient de conducere a productiei.

Legatura de echilibru dintre venituri si cheltuieli este oarecum o conditie in cadrul careia intreprinderile trebuie sa-si desfasoare activitatile. Problema este ca in practica nu se intampla chiar asa. In etapa de trecere la economia de piata, intreprinderile nu reusesc sa mentina acest echilibru, cheltuielile ocazionate de obtinerea productiei depasind cu mult nivelul veniturilor obtinute din vanzarea productiei chiar si in conditiile in care unele domenii de activitate sunt subventionate de la bugetul statului.

Dificultatea sau chestiunea care se ridica in fata managerilor este o problema de gasire a unor metode care sa le permita sa dimensioneze si sa controleze relatia de echilibru dintre venituri si cheltuieli.

Instrumentul de armonizare si mai ales de eficientizare a relatiei dintre cheltuieli si venituri in cadrul unei intreprinderi poate fi bugetul, iar bugetarea costurilor o practica economica sistematica ce presupune desfasurarea unui proces formal de alocare a resurselor financiare, in scopul realizarii unor obiective formulate pentru perioadele urmatoare. In conducerea activitatilor economice este indispensabil cunoasterea obiectivelor de atins cat si a resurselor necesare pentru indeplinirea acestora. Modalitatea prin care stabilirea obiectivelor fundamentale si organizarea, coordonarea, antrenarea, controlul si evaluarea rezultatelor obtinute din punct de vedere financiar-contabil o reprezinta tocmai bugetul ca instrument de gestiune sau metoda de management.

Daca previzionarea pe termen lung reprezinta un proces sistematic de prognozare a actiunilor in viitor, care sa contribuie la realizarea obiectivelor pe perioade de timp mai mari de un an, previzionarea pe termen scurt are in vedere conditiile prezentate in care intreprinderea isi desfasoara activitatea, tinand cont de resursele materiale, umane si financiare disponibile pe perioada unui an. Aceasta forma de previzionare pe termen scurt se numeste bugetare.

Prezicerea financiara trebuie insotita de controlul bugetar al realizarilor anterioare fata de cele preconizate in viitor, pentru a modifica previziunile daca realitatea impune aceasta sau sa actioneze doar asupra functionarii, pentru a se apropia realizarile de previziuni.

Deci bugetul reprezinta previzionarea pe termen scurt, in unitati de masura monetare sau naturale a tuturor operatiunilor dintr-o intreprindere, in vederea programarii si controlului activitatii viitoare, adica o previziune cifrata a tuturor elementelor corespunzatoare unui program al activitatii viitoare.

Bugetarea se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

- Planificare si coordonare. Bugetarea functioneaza in cadrul unor obiective generale pe termen lung, in vederea elaborarii unor planuri operationale detaliate pentru diferite sectoare si verigi organizatorice ale intreprinderii. Previzionarea este cheia succesului in afaceri, in alocarea bugetului impulsioneaza acest lucru.

- Autoritate si responsabilitate. Bugetarea reprezinta precizarea responsabilitatilor fiecarui manager care beneficiaza de un buget. Aprobarea unui buget autorizeaza toate planurile de activitate din cadrul acestuia, astfel incat se poate pune in aplicare managementul prin exceptie.

- Comunicare. Procesul bugetar include toate nivelurile managementului, el constituind o cale importanta de comunicare intre managementul de la un esalon superior si cel de la un nivel mediu in ceea ce priveste obiectivele propuse si punerea in practica a acestora

- Control. Procesul compararii rezultatelor obtinute cu cele previzionate si raportarea abaterilor care este principiul controlului bugetar, stabileste un mijloc de control ce asigura mentinerea cheltuielilor intre limitele stabilite.

- Motivatia si Evaluarea. Implicarea managementului de la nivelul mediu si inferior in elaborarea bugetelor si stabilirea obiectivelor fata de care va fi evaluata performanta, constituie un factor mobilizator. De asemenea activitatile desfasurate si performantele managerilor trebuie evaluate, avand drept scop o analiza de ansamblu a performantei si o certificare a realitatii acestei performante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetarea Costurilor.doc

Alte informatii

referat pe care l-am prezentat la facultate a materia: Contabilitate de gestiune.