Bune Practici in Utilizarea Fondurilor Structurale si de Coeziune

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Bune Practici in Utilizarea Fondurilor Structurale si de Coeziune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriela Marchis

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Rezumat

Fondurile Structurale şi de Coeziune sunt principalele instrumente ale Uniunii Europene destinate promovării coeziunii economice şi sociale şi a solidarităţii.

Fondurile Structurale reprezintă un important complement al politicii naţionale care, contribuie la dezvoltarea armonioasă a Uniunii Europene precum şi la promovarea principiilor de mediu.

Ambele au o mare importanţă pentru a obţine o creştere durabilă a pieţei muncii şi a concurenţei.

Fondul de Coeziune este destinat proiectelor de infrastructură din Statele Membre a căror Produs Intern Brut este mai mic de 90% decât media PIB din Comunitate si protejarea mediului în statele membre mai putin dezvoltate.

Fondurile Structurale au ca obiectiv eliminarea disparităţilor regionale la nivel comunitar, prin creşterea susţinerii financiare de la bugetul comunitar şi prin reorganizarea şi regândirea modului de funcţionare a acestor fonduri.

Cuvinte cheie :

• Infrastructură

• Disparităţi regionale

• Politica de coeziune

Lucrari similare pe acelaşi subiect:

• Fondurile Structurale şi de Coeziune- instrumente ale politicii Uniunii Europene, Jurnalul afacerii, nr.859, 30.10.2007.

• Moise, Lidia, “Şapte restanţe care îngrijorează Bruxelles-ul”, România Liberă, 7 ianuarie 2008

Introducere

Principalul instrument utilizat de Uniunea Europeană pentru a promova politicile de dezvoltare este reprezentat de Fondurile Structurale, care sunt contribuţii financiare proporţionale ale statelor membre, în concordanţă cu nivelul de dezvoltare economică. Fondurile Structurale sunt instrumente financiare administrate de către Comisia Europeană al căror scop este să acorde sprijin la nivel structural.

Fondurile Structurale sunt nerambursabile şi acoperă doar o parte din finanţare, restul fiind contribuţie proprie. Pentru programarea 2007-2013 există trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri Structurale şi de Coeziune, respectiv:

- Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR)

- Fondul Social European(FSE)

- Fondul de Coeziune (FC)

Şi două Acţiuni Complementare, respectiv:

- Fondul European pentru Agricultură şi Dezvolare Rurală (FEADR)

- Fondul European pentru Pescuit (FEP)

Pentru perioada 2007-2013, Fondul de Coeziune se adresează următoarelor ţări: Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Spania este eligibilă, pe bază tranzitorie, deoarece PNB-ul său pe cap de locuitor este inferior mediei înregistrate pentru Uniunea Europeană cu 15 state membre.

Suspendarea asistenţei financiare furnizate prin intermediul Fondului de Coeziune se produce prin decizia Consiliului în cazul în care un stat membru care înregistrează un deficit public excesiv nu a pus capăt situaţiei sau acţiunile întreprinse se dovedesc a fi necorespunzătoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bune Practici in Utilizarea Fondurilor Structurale si de Coeziune.doc

Alte informatii

Universitatea " Danubius " GALAŢI