Bursa de Valori

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bursa de Valori.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nitu Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Introducere 3
2. Bursa 3
2.1. Definitie 3
2.2. Scurt istoric 3
2.3. Clasificarea burselor 4
3. Bursa de valori 5
3.1. Definitie 5
3.2. Obiectul bursei de valori 5
3.3. Scopul esential al bursei de valori 5
3.4. Clasificarea bursei de valori 6
4. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) 7
4.1. Scurt istoric 7
4.2. Organizarea BVB 7
4.3. Sistemul de tranzactionare 9
4.4. Indicii BVB 10
4.4.1. Indicele BET (Bucharest Exchange Trading) 10
4.4.2. Indicele BET – C (BET– Indice Compozit) 12
4.4.3. Indicele BET-FI (BET – Indice Sectorial pentru Fonduri de Investitii) 12
5. Aplicatii 13
6. Bibliografie 15

Extras din document

1. Introducere

Tematica referatului este „Bursa de valori”. In prima parte a referatului vom afla ce inseamna bursa, de unde provine termenul de bursa si clasificarea ei. In continuare vom analiza pe larg bursa de valori, adica definitia, obiectul bursei de valori, scopul esential si clasificarea.

Dupa prezentarea generala a bursei de valori vom analiza Bursa de Valori de la Bucuresti, folosind ca sursa site-ul oficial www.bvb.ro. Prin aceasta analiza a BVB-ului vom urmarii ascensiunea bursei de la inceputrui pana in prezent.

Partea practica este prezentata cu ajutorul a doua aplicatii cu actiuni si obligatiuni.

Scopul referatului este sa ne prezinte toate caracteristicile, informatiile despre bursa de valori.

2. Bursa

2.1.Definitie

Termenul desemnează o instituţie cu putere de autoreglementare, specifică Economiei de piaţă liberă - bursa - ca formă organizată de schimb de mărfuri şi valori. În esenţă, noţiunea indică locul de întâlnire a negustorilor şi oamenilor de afaceri, în sensul unui spaţiu de concentrare a cererii şi ofertei. Acest conţinut rezultă din definiţiile date în limbajul de specialitate.

Astfel „Legea română asupra burselor" din 1929 - „Legea Madgearu" - se arată că „bursele sunt instituţii publice create în scopul de a reuni pe comercianţi, industriaşi, producători, armatori şi asigurători în vederea negocierii valorilor publice şi private, monedelor, devizelor, mărfurilor, productelor, închirierii vaselor şi acoperirii riscurilor de tot felul" . Prin urmare bursa este o piaţă, care se particularizează prin obiectul tranzacţiilor şi modul de organizare şi funcţionare. În domeniul dreptului se apreciază că bursele sunt instituţii unde se negociază (se vând şi se cumpără) valori mobiliare sau mărfuri, după o procedură anumită şi numai de către anumiţi intermediari, sub supravegherea autorităţilor.

Formarea şi afirmarea bursei exprimă însăşi definirea relaţiilor de schimb, a pieţei ca structură de bază a economiei de piaţă moderne. Odată cu consacrarea bursei, relaţiile de schimb ajung la deplină extindere şi maturizare, primind rolul central în reglarea mecanismului de piaţă. În vederea alegerii emitenţilor, investitorii (sau speculatorii) apelează la mai multe metode, cele mai importante fiind analiza tehnică şi analiza fundamentală.

2.2.Scurt istoric

Istoria bursei este relativ scurta, primele burse aparand ca forme moderne de organizare la Anvers (1531) si Londra (1554). Obiectul lor de negociere cuprindea tratele si monedele. Precursoarele burselor erau localuri (cafenele) din porturile mediteraneene, unde se intalneau ceu interesati de comert, de sosirea sau plecarea corabiilor etc. Acolo aflau vesti din alte tari despre cerere, oferta si preturile unor produse. Aceste localuri, mai ales in orasele italiene, aveau ca semn distinctiv niste pungi pentru bani, care in limba italiana se numeau borsa. Aceste borse erau agatate de firma localurilor respective si semnificau faptul ca acolo puteai primi consultatii de specialitate monetar-comerciale. Se spune ca de aici provine termenul de bursa.

Exista si o alta explicatie a originii termenului de bursa. Portul belgian Bruges in secolul al XIV – XV-lea concentrase viata comerciala a lumii. Negustoriidin intreaga lume tratau afacerile lor intr-o renumita casa ornata cu trei borse sculptate in piatra, care apartinea familiei Van de Beurse. Termenul devine international, cu larga circulatie, cu specific fonetic national: bourse in franceza, borse in germana sau birja in rusa. Francezii mai foloseau si „pont au change” (centrul de schimb) iar britanicii „exchange”.

Pana in secolul al XVII-lea la burse, in afara de marfuri, se negociau diverse valori, insa tratele asupra strainatatii, metalele pretioase si monedele diferitelor tari erau cele mai frecvente. Mai tarziu, dupa ce apar titlurile de stat (efectele publice), bursele au cunoscut un nou avant prin negocierea lor. Din secolul XIX, odata cu extinderea activitatii asupra unui numar mare de marfuri fungibile (care se pot pastra, sunt omogene si nu necesita descrieri speciale) s-a observat si tendinta de specializare a burselor dupa obiectul negocierilor si chiar in cadrul aceluiasi obiect.

In secolul al XVIII-lea si prima jumatate a secolului XIX bursele reprezentau, in esenta, o piata spot (cash) pentru materii prime, produse agroalimentare si industriale. Tot in aceasta perioada se amplifica comertul la termen, avand ca obiect, mai cu seama cerealele (incepand cu Chicago si apoi extinzandu-se la Liverpool, Londra, New York, Berlin). Daca in anul 1880 doar graul, porumbul, ovazul si bumbacul erau tranzactionate la termen, cu timpul gama produselor s-a extins la metale (cupru, plumb, zinc), animale si produse animaliere (carcase de porc), cherestes, suc de citrice.

Astazi tranzactiile la termen sunt cele mai reprezentative ca volum la bursele de marfuri si valori din intreaga lume.

2.3.Clasificarea burselor

Bursele se clasifica dupa criterii legate de obiectul tranzactiilor pe care le adapostesc, forma lor de organizare si de reglementare a statutului juridic, reglementarea participantilor la piata, specializarea din punct de vedere al obiectului tranzactiilor sau al mecanismului de realizare a tranzactiilor si tehnica tranzactiilor.

• Dupa obiectul tranzactiilor:

o Burse de marfuri;

o Burse de valori;

o Burse de servicii.

• Dupa forma de organizare:

o Burse publice;

o Burse private.

• Dupa numarul de participant:

o Cu participare limitata;

o Cu participare nelimitata.

• Dupa gama de marfuri sau titluri tranzactionate:

o Burse specializate;

o Burse universale.

• Dupa modul de executie a contractelor:

o Burse Spot sau cash;

o Burse la termen sau cu tranzactii in marja.

• Dupa tehnica tranzactionarii:

o Burse cu strigare libera;

o Burse electronice.

3. Bursa de valori

3.1. Definitie

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se încheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se încheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate în procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, în cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ. Bursa de valori înfiintata în România în 1994 este o institutie de drept public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori.doc