Bursa de Valori

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bursa de Valori.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Burse

Extras din document

Bursa de valori institutie fundamentala a pietei financiare.

Bursa de valori este una din cele mai importante instituţii ale economiei de piaţă, un segment al pieţei financiare, o piaţă secundară organizată, transparentă şi supravegheată pe care se încheie tranzacţi referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se încheie la bursa de valori reprezintă economii financiare, disponibilităţi neutilizate ce sunt redirijate în procesul negocierilor către cele mai productive activităţi economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator şi diversificator al producţiei rentabile, precum şi un detector al producţiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridică, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori funcţionează sub controlul şi supravegherea guvernului. Pe plan internaţional, în cele mai multe state funcţionează burse de drept privat ca societăţi pe acţiuni. Bursele de drept public sunt administraţii ale statului cu caracter nelucrativ.

Bursele de valori reprezintã întotdeauna un barometru extrem de sensibil şi exact al stãrii de fapt în domeniul economic, social, geo-politic şi valutar. Preţul la care se negociazã un titlu de valoare reflectã fidel starea economico-financiarã a societãţii care l-a emis, în sens pozitiv sau negativ. De cele mai multe ori, datoritã interdependenţelor într-o economie naţionalã, dar şi în mondoeconomie, modificarea cursului unui anumit titlu de valoare atrage dupã sine modificãri în lanţ, cu repercusiuni asupra altor titluri. Este adevãrat cã, uneori, bursa poate înregistra semnale false (fortuite sau dirijate), perturbând situaţia realã. Factorii psihologici şi emoţionali au avut întotdeauna şi vor avea în continuare un rol deloc de neglijat.

Bursa este cea mai importantã instituţie a pieţei de capital, specificã economiei de piaţã, concentrând cererea şi oferta de valori mobiliare negociate în mod deschis şi liber, pornind de la reguli cunoscute. Prin tehnici specifice, aici se realizeazã vânzãri-cumpãrãri de valori mobiliare tradiţionale (acţiuni, obligaţiuni, valute, bonuri de tezaur), cât şi moderne (opţiuni sau contracte futures).

Explicati fenomenul de concentrare a pietelor financiar intern. (de ce sunt piete reprezentative).

Integrarea in piata mondiala presupune ca investitorii romani sa cunoasca "regulile" jocului de pe pietele financiare. Procesul investitional este un proces complex de analiza si necesita abilitati de intelegere a fenomenelor micro si macro economice nationale si internationale. Prima cerinta pentru un investitor eficient, dar totodata rafinat si sofisticat in instrumentele pietei financiare globale, este analiza fundamentala a pietei, intelegerea raportului intre riscul si profitabilitatea potentiala a unei investitii. Pe baza acesteia se formeaza si se dezvolta a doua abilitate - crearea unui portofoliu optim de instrumente financiare.

Cand vorbesc de piete financiare internationale ma refer la piata internationala de capital sau altfel spus la bursele de valori in cadrul carora se tranzactioneaza indicii bursieri (de exemplu, Dow Jones sau Nikkei), FOREX, bursele internationale de marfuri si piata internationala a bond-urilor.

Motorul pietelor financiare - rata dobanzii de referinta

De departe cel mai de influent indicator, care "muta" cursul de tranzactionare in toate pietele, este rata dobanzii de referinta stabilita de banca centrala a fiecarei tari. Pe pietele mature precum Statele Unite, Europa, Japonia, Marea Britanie, Canada sau Elvetia calendarul economic anual are programate intre 8 si 12 sedinte in acest sens. Aceasta reprezinta politica monetara nationala, are implicatii majore asupra economiei si, implicit, asupra pietelor financiare internationale. Astazi, economiile sunt strans legate printr-o retea de legaturi si evident ca o decizie intr-una din tari afecteaza toate celelalte piete.Rata dobanzii de referinta si previziunile privind evolutia ei in viitor sunt cele mai importante elemente pentru investitor. Pe baza lor decizia investitionala poate fi corecta sau, in cazul celor care nu ii inteleg implicatiile poate conduce la un dezastru financiar.De aceea, determinarea sau aproximarea corecta a evolutiei este cel mai dificil moment de analiza macroeconomica. Se spune ca trebuie sa stii de unde vii ca sa stii unde sa ajungi. Un investitor trebuie sa cunoasca istoria si evolutia in timp, precum si factorii care au condus la modificarea lor in timp.

Ecoul politicii monetare in piata

De la rata dobanzii stabilita de o banca centrala se formeaza toate celelalte rate de dobanda din economie, cele mai importante fiind rata de imprumut a bancilor comerciale.

Pentru piata capitalurilor sau bursele de valori o rata a dobanzii in scadere sau o mentinere constanta reprezinta o adevarata "gura de oxigen". Companiile se dezvolta si isi cresc valoarea pe baza unor investitii finantate din surse proprii daca au, prin emiterea de actiuni sau prin imprumuturi bancare. Atunci cand rata dobanzii creste, ele trebuie sa plateasca o suma mai mare pentru imprumuturile luate, deci profitabilitatea generala este in scadere. Exista cazuri in care profitabilitatea poate deveni mai mica decat dobanda pe care trebuie sa o plateasca, intrand in pierdere.

Situatia este inversa daca rata dobanzii scade sau ramane constanta. In contextul in care Fed-ul american iti mentine rata dobanzii la 5,25% - desi este o valoare ridicata comparativ cu dobanzile europene sau cea japoneza investitorii privesc cu ochi buni potentialul de dezvoltare si profitabilitate al companiilor americane. Vedem astfel celebrul indice al bursei americane, Dow Jones, depasind pragul de 12.000 de puncte - valoare record. Dow Jones ia in calcul valoarea de piata a celor mai mari si reprezentative 30 de companii americane. Totodata, indicii de piata pentru companiile mici si mijlocii din Statele Unite au fost in crestere in octombrie.

Piata actiunilor in Japonia este in scadere pe fondul efectelor politicii monetare din Statele Unite si al rezultatelor financiare raportate de companiile nipone in trimestrul al treilea. Valoarea ridicata a ratei dobanzii din Statele Unite a incetinit ritmul de dezvoltare economica americana in trimestrul trei, de la 5,6% (in trimestrul doi) la 2,6%. Companiile japoneze sunt puternic afectate, atat in prezent cat si ca perspectiva de viitor, deoarece principala lor piata de desfacere este SUA. Daca vand mai putin obtin profituri mai mici, ceea ce ii nemultumeste pe investitori, ei preferand sa vanda actiunile si sa investeasca in alte instrumente financiare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori.doc

Alte informatii

Bursa de valori