Bursa de Valori de la Varsovia

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bursa de Valori de la Varsovia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ilie Livia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Bursa de Valori din Varşovia funcţionează din 29 iulie 2005 pe baza a trei acte:

• Privind Oferta Publica, ale carei condiţii reglementează introducerea companiilor publice şi a instrumentelor financiare pe pieţe organizate;

• Privind tranzacţionarea instrumentelor financiare;

• Privind supavegherea pietei de capital.

Tradiţia pieţei de capital din Polonia datează din 1817, când s-a realizat primul schimb comercial din Varşovia. În forma sa actuală, bursa funcţionează din data de 16 aprilie 1991, de la inceputul organizarii comercializării de titluri de valoare, în formă electronică.

Bursa este o societate pe acţiuni înfiinţată de către Trezoreria de Stat. Compania are capital social de 41,972,000 PLN, care este împărţită în 15,187,200 acţiuni nominative Serie A şi 26,784,800 acţiuni nominative Serie B. La sfârşitul anului 2008, actionarii sai au inclus 35 de instituţii, adica bănci, firme de brokeraj, o companie de schimb şi Trezoreria de Stat. Miza Trezoreriei de Stat a fost de 98.82%.

Sarcina WSE este de a organiza comercializarea publica a titlurilor de valoare. Bursa oferă, in acelasi loc si timp, o concentraţie de oferte de cumpărare si de vanzare, cu scopul de a determina preţurile şi de a executa tranzacţiile.

Sistemul de comercializare a Bursei de Valori de la Varşovia este prin licitaţie. Aceasta înseamnă că, pentru a stabili preţul unui instrument financiar, o listă de ordine de cumparare si de vanzare este redactata într-un registru public de ordine. Aceste comenzi sunt ordonate conform unor reguli stricte, iar tranzacţiile sunt executate în timpul şedinţelor de tranzacţionare. Pentru a spori lichiditatea firmelor de brokeraj, acestea pot îndeplini funcţia de animator de piaţă prin plasarea comenzilor de cumparare si de vanzare în registrul public de ordine. (în conformitate cu un acord specific cu bursa).

Următoarele instrumente sunt tranzacţionate la Bursa de Valori de la Varşovia: acţiuni, obligaţiuni, drepturi de subscriere, certificate de alocare, certificate de investiţii, precum şi instrumente derivate.

Istoricul Bursei de Valori de la Varşovia

Prima bursă de valori din Polonia a fost deschisa în Varşovia in 12 mai 1817, sub numele de "Mercantile Exchange", adica « Schimbul comercial ». Prima şedinţă de tranzactionare a avut loc in 16 mai 1817. Şedinţele s-au desfăşurat între amiază şi 1:00 p.m. În secolul al 19-lea, bursa a tranzacţionat în primul rând cambii şi obligaţiuni. Tranzacţionarea capitalului propriu a fost valorificat în a doua jumătate a secolului 19. În cei douăzeci de ani dintre cele două Războaie Mondiale, schimburile comerciale din Polonia au funcţionat sub un ordin executiv prezidenţial privind organizarea de schimburi. În afară de Varşovia, de asemenea, bursele de valori au funcţionat în Katowice, Cracovia, Lviv, Łódź, Poznan şi Vilnius. Fiind una dintre cele mai vechi din Europa, piata de capital din Polonia, cu 190 de ani de istorie, are un impresionant patrimoniu.

Paradoxal, întreruperea de operaţiuni de schimb din Varşovia, ca rezultat al celui de-al doilea Război Mondial, apoi trecerea la un sistem economic comunist, a permis Poloniei sa creeze o bursa de valori moderna cu cele mai bune practici şi cu solutii de dezvoltare a schimburilor europene.

1991

1.08 Lansarea compiuterizata a sistemului de decontare

3.09 Prima publicare a buletinului zilnic oficial (Cedula WSE)

3.12 WSE a fost admis ca membru corespondent la Federatia Internationala a burselor de valori (FIBV)

1992

9.01 Introducere celei de-a doua şedinţe de tranzacţionare dintr-o săptămână

28.01 Primele terminale care permit monitorizarea online a activitatii de tranzactionare instalate la birourile firmelor membre

23.04 prima şedinţă de tranzacţionare utilizând computerul IBM AS/400

26.05 prima plată a dividendului unei societati cotate la bursă (Irena) efectuată prin sistemul depozitar al WSE

15.06 obligaţiuni T introduse la tranzactionarea continua

18.08 Implementarea sistemului electronic de distribuţie KING a datelor privind tranzacţionarea

1.09 obligaţiunile T au introdus un singur preţ de licitaţie

1993

4.01 Introducere celei de-a treia şedinţe de tranzacţionare dintr-o săptămână

22.04 Lansarea unei pietei paralele WSE

1.05 Ciclul de decontare a fost schimbat de la T+4 la T+3

9.06 prima împărţire de actiuni pe bursa (Mostostal Export)

5.07 tranzacţionarea post- licitaţie computerizată; ordinele pot fi introduse de la terminale de schimb în timpul şedinţei

15.07 Datele de închidere sunt furnizate prin TV teletext

1994

10.02 prima cotare a drepturilor de subscriere (efekt)

1.03 prima alocare de acţiuni prin subscripţie publică (Exbud)

8.03 Cea mai mare valoare înregistrată de indicele WIG (20 760,3)

16.04 a fost lansat indicele preţurilor WIG20

1.06 informaţii puse la dispoziţie prin intermediul TV teletext în timp real

1.07 Introducere celei de-a patra şedinţe de tranzacţionare dintr-o săptămână

3.10 Introducere celei de-a cincea şedinţe de tranzacţionare dintr-o săptămână

10.10 WSE devine membru al Federaţiei Internaţionale a burselor de valori (FIBV)

7.11 Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare (NDS) devine o entitate juridică distinctă, deţinuta în comun de către WSE şi Trezoreria Statului

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori de la Varsovia.doc