Bursa din SUA

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5477
Mărime: 45.14KB (arhivat)
Publicat de: Denis-Anghel Anton
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere
  2. Începuturile pieței de capital
  3. Bursa din SUA
  4. 1.American Stock Exchange(Amex), apariția ETF-urilor
  5. 2.Boston Options Echange(Box), Electronic Price Improvement
  6. 3. CBOE ( Chicago Board Options Exchange), prima bursă de opțiuni
  7. 4.Chicago Board of Trade(CBOT), fondatoarea tranzacționării cu contracte futures
  8. 5. Chicago Mercantile Exchange (CME), casa contractelor pentru perechile valutare
  9. 6.International Securities Exchange(ISE), o revoluție elctronică
  10. 7. NASDAQ, pionier al tranzacționării electronice
  11. New York Stock Exchange (NYSE)
  12. 1.Nucleul financiar din lume
  13. 2.Originea NYSE
  14. 3.Organizarea
  15. 3.1 Membrii NYSE
  16. 4.Admiterea la Cota NYSE
  17. 5.De ce piaţa de licitaţie face unică NYSE?
  18. Concluzie
  19. Bibliografie

Extras din referat

Introducere

Piaţa de capital asigură cunoaşterea sectoarelor competitive din economie, precum şi părerea investitorilor cu privire la evoluţia actuală şi viitoare a societăţilor emitente. Ea asigură finanţarea pe perioade relativ lungi de timp a sectoarelor active din economie pe seama capitalului bănesc disponibil în economie.

Piaţa de capital constituie locul în care se colectează şi se mobilizează către utilizatori veniturile economisite de la posesorii de fonduri băneşti prin intermediul valorilor mobiliare.

Ea reprezintă o piaţă a tranzacţiilor pe termen mediu şi lung în care activele suport sunt reprezentate de acţiuni, obligaţiuni, titluri de rentă, bonuri de tezaur, instrumente derivate, instrumente sintetice.

Bursa de valori este cea mai importantă instituţie a pieţei de capital, care concentrează în acelaşi spaţiu geografic şi economic cererea şi oferta de valori mobiliare, negociate deschis, liber şi permanent, pe baza unor regulamente cunoscute.

Principalele şi cele mai importante burse de valori la nivel mondial sunt reprezentate de NYSE, bursa americană, şi Tokyo Stock Exchange, bursa centrală din Japonia.

Începuturile pieței de capital în SUA

Începuturile tranzacționării acțiunilor este datat în 1792 numit Buttonwood Agreement de pe 68 Wall Street când 24 de așa ziși brokeri, în schimbul unui comision (25% pe tranzacție) vindeau și cumpărau acțiuni pentru publicul doritor. Atunci s-au semnat începuturile bursei NYSE (New York Stock Exchange). Ulterior locul din stradă s-a mutat în cafeneaua alăturată, tot la nr. 68. Peste 20 de ani deja NYSE era un nume pentru America.

Investitorii care nu au tranzacționat la NYSE ci la colțul străzii au înființat ulterior AMEX (American Stock Exchange).

A treia piața, cea electronica, a fost creata in 1971 si se numea NASDAQ (National Association of Securities Dealears Automated Quotation System ), mai mult pentru companii tehnologice. Blue-chips sunt cele mai cunoscute și mai mari companii din țară. În SUA sunt peste 500 acțiuni tranzacționate și alte 5000 firme mai mici.

Bursa din SUA

1.American Stock Exchange(Amex), apariția ETF-urilor

Cu mult înainte de a fi numită American Stock Exchange, AMEX era cunoscută sub numele de Bursa de la Curba („Curb Market”) deoarece tranzacţionarea era efectuată la curbă pe Strada Broad, chiar lângă bine cunoscuta New York Stock Exchange.

AMEX s-a lansat odată cu goana după aur din California în 1849, listând acţiuni emise de companiile miniere înfloritoare, care însă erau prea tinere pentru a merita o listare pe NYSE. Din când în când, Curba atrăgea mari câştigători, precum Standard Oil. În 1921, Curba s-a mutat în interior într-o clădire din Trinity Place şi şi-a schimbat numele în American Stock Exchange în 1953.

NASD a cumpărat AMEX în 1998, dar a transferat controlul înapoi către The Amex Membership în data de 3 ianuarie 2005, pavând drumul pentru alegerea unui nou Consiliu de Guvernatori.

AMEX este una dintre cele 6 burse din SUA care tranzacţionează opţiuni pe acţiuni, dar este cel mai bine cunoscută pentru rolul de pionier pe care l-a avut în tranzacţionarea ETF-urilor, care a început în 1993 cu un ETF bazat pe indicele S&P cunoscut sub numele de Spiders. Astăzi, AMEX listează 144 de ETF-uri. AMEX este o bursă specializată, bazată pe licitaţia din ringul bursier, însă partea de tranzacţionare electronică se dezvoltă rapid:

• Bursa a raportat că aproape 75% din tranzacţionarea de acţiuni se efectuează electronic. BARS (Booth Automated Routing System) ajută la administrarea fluxului de ordine şi direcţionează ordinele direct către brokerii din ringul bursier.

În ianuarie, preşedintele AMEX şi CEO, Salvatore Sodano a anunţat că se retrage. Acest eveniment poate reprezenta începutul unei noi ere pentru AMEX, prin automatizarea suplimentară a unora dintre produsele oferite, în special ETF-urile – preferate printre traderii de arbitraj.

2.Boston Options Echange(Box), Electronic Price Improvement

Boston Options Exchange (BOX), înfiinţată de Boston Stock Exchange, Montreal Exchange şi Interactive Brokers Group, a fost inaugurată în februarie 2004 şi a devenit a 6-a bursă pentru opţiuni din SUA. BOX a atras de atunci noi investitori: Credit Suisse First Boston, JP Morgan, Salomon Smith Barney, UBS Warburg şi, cel mai recent, Cita del Investment.

BOX a introdus o caracteristică unică: perioada de îmbunătăţire a preţului sau PIP, o licitaţie de 3 secunde care permite brokerilor să îmbunătăţească preţul ordinelor lor cu cel puţin un penny peste cel mai bun preţ bid/ask. Aceasta a constituit o dezvoltare importantă în tranzacţionarea obligaţiunilor, ale căror preţuri se modifică în diviziuni de 10 şi 5 cenţi USD. Deşi controversată la început, PIP a determinat ISE să propună o facilitate similară de îmbunătăţire a preţului.

O altă caracteristică cheie a BOX este aceea că nu are un sistem specializat sau o barieră de intrare. În schimb, pentru ordine concurează o multitudine de formatori de piaţă. BOX, care nu oferă o remunerare pentru fluxul de ordine, a acumulat o cotă de piaţă de 5% din piaţa de opţiuni pe acţiuni din SUA.

Sistemul competitiv de formatori de piaţă a ajutat tânăra bursă să obţină o cotă de piaţă substanţială din opţiunile proaspăt lansate şi multiplu listate pe „Spinders”, ETF-ul care urmăreşte indicele S&P 500.

Bibliografie

1. http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/finante/piata-de-capital-din-sua-si-din-japonia-158972.html

2. http://ghid.agf.ro/2-capitolul-ii-scoala-generala-bursiera/2-2-legislatie-norme-regulamente-piata-de-capital/2-2-2-piata-de-capital/

3. http://www.capital.ro/in-2010-va-aparea-primul-fond-de-investitii-tranzactionabil-pe-bursa-128120.html

4. http://www.kmarket.ro/documentare/arhiva/nyse.html

5. http://comerzan.info/investitii-si-capital/bursa-din-new-york-nyse-practica-internationala/

6. http://ro.scribd.com/doc/110859175/Bursa-de-Valori-Referat

7. http://prezi.com/dqujvppbcppl/bursele-de-valori-din-sua/

8. https://www.instaforex.com/ro/clocks.php

9. http://bulbrokers.com/ro/training/kapitalov-pazar/vvedenie/

10. http://en.wikipedia.org/wiki/Open_outcry

11. http://ro.wikipedia.org/wiki/Dow_Jones_Industrial_Average

12. http://ro.wikipedia.org/wiki/S%26P_500

13. http://bulbrokers.com/ro/training/kapitalov-pazar/nyse/ ,

Preview document

Bursa din SUA - Pagina 1
Bursa din SUA - Pagina 2
Bursa din SUA - Pagina 3
Bursa din SUA - Pagina 4
Bursa din SUA - Pagina 5
Bursa din SUA - Pagina 6
Bursa din SUA - Pagina 7
Bursa din SUA - Pagina 8
Bursa din SUA - Pagina 9
Bursa din SUA - Pagina 10
Bursa din SUA - Pagina 11
Bursa din SUA - Pagina 12
Bursa din SUA - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Bursa din SUA.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Bursele de valori și rolul lor pe piața de capital

1. Premizele aparitiei bursei de valori. Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii...

Agenții bursieri - figuri principale în cadrul burselor de valori

INRODUCERE Actualitatea temei. Bursele de valori sunt organisme foarte sensibile la multiplele influențe pe care le declanșează evenimentele de...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Piaţa de capital în România 1.1. Concept de piaţă de capital Despre piaţa de capital românească se poate vorbi în două registre...

Scandaluri Financiare

Introducere Exista o vorba care spune: Sa nu întrebi niciodată un milionar cum a făcut primul milion de dolari… Oare de unde această vorbă?Să vină...

Bursele de Valori din SUA

INTRODUCERE Bursa este o piaţă pe care se oferă şi se desfac, după o procedură specială, mărfuri sau valori mobiliare. Caracteristica ţărilor cu...

Reușite și Prăbușiri Celebre la Bursă

Reuşite şi prăbuşiri celebre la bursă I. Succese pe piaţa bursieră internaţională I.1. Dezvoltarea celei mai importante burse a lumii În evoluţia...

Investiții

1.1. Conceptul de investitie pe piata de capital Notiuni generale asupra termenului de investitie Investiţiile pe piata de capital reprezintă...

Parmalat

INTRODUCERE Comisia pentru Titluri de Valori și Bursă din SUA (Securities and Exchange Commission) a catalogat scaldalul Parmalat ca fiind „una...

Ai nevoie de altceva?