Cadrul Logic Necesar Construirii unei Fabrici

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cadrul Logic Necesar Construirii unei Fabrici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pacurar Viorel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Stiinta Administratiei

Extras din document

În oraşul Târnăveni, dar și în împrejurimi, până în urmă cu aproape un deceniu, industria chimică era sursa primordială de venit pentru populația orașului. Însă, în urmă cu câțiva ani, au început să se închidă, pe rând, principalele fabrici care funcționau: fabrica de sticlă, iar apoi cea de carbid, care în alte timpuri era cel mai mare combinat de carbid din Europa (se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 100 hectare și 30% din populaţie avea un loc de muncă în această fabrică). Falimentul acestor fabrici a fost produs de neinspirata organizare a activităţii datorită pregătirii superficiale de management în domeniu, dar şi de comenzile care nu puteau fi onorate la timp din cauza utilajelor învechite cu care se lucra. Acest lucru a făcut ca fabrica să nu își poată încasa creanțele la timp, fapt care mai departe a dus la nepuțința plății datoriei către proprii furnizori la timp, motiv pentru care aceștia au renunțat la colaborare.

Chiar mai mult, impactul asupra populației (22000 locuitori) a fost unul ridicat, încât prin declinul industriei s-a ajuns la un număr ridicat de șomeri, fapt ce i-a determinat pe aceștia să își schimbe definitiv domiciliul.

Autorităţile locale susțin că încearcă să găsească o soluţie pentru reînceperea activităţii în secţia de acetilenă a fostului combinat chimic, prin demararea unor proiecte pentru atragerea de investitori care să pună în funcțiune afaceri care să ducă la angajarea cetățenilor, deoarece peste 10% din populaţia oraşului a ales să îşi schimbe definitiv domiciliul, din cauza insuficienței locurilor de muncă, dar şi datorită scăderii nivelului de trai al oraşului.

Potențialii investitori care de-a lungul timpului s-au arătat interesați de a investi în această ramură, au renunțat la finalizarea investiției datorită taxelor și impozitelor ridicate, din cauza situației economico-financiare instabile din ultimii ani, dar și din cauza birocrației excesive.

Totodată, este important de menționat că prin lăsarea în paragină a acestor clădiri și a locurilor de depozitare a deșeurilor, mediul din zona respectivă s-a degradat foarte mult, astfel încât există un risc tot mai mare de îmbolnăvire a populației. De aceea, redeschiderea chiar și a unei părţi din această fabrică implică luarea unor măsuri de protecţie a mediului, întrucât, între timp, prin netratarea lor, batalurile şi canalele de scurgere a deşeurilor nu mai sunt funcţionale. Mai mult, halda de steril poate provoca oricând un dezastru ecologic, iar pânza freatică este deja afectată.

Astfel, prin deschiderea acestei secții se încearcă rezolvarea unei probleme importante pe care o are orașul, și anume scăderea nivelului de trai ca urmare a declinului industriei chimice.

În acest context, factorii interesați de dezvoltarea acestui proiect sunt:

- potențialii investotiori

- populația

- autorități publice locale

- ceilalți antreprenori din oraș

- furnizorii de materii prime din industria chimică, atât din țară, cât și din mediul extern.

Din analiza conjuncturii generale, s-au desprins următoarele probleme datorate declinului industriei chimice:

- Creșterea șomajului, atât la nivelul orașului, cât și în zonele arondate

- Scăderea nivelului de trai

- Migrarea populației datorită imposibilității găsirii unui loc de muncă

- Condiții economico-financiare precare

- Utilajele învechite care se foloseau în producție

- Cunoștințele superficiale de management

- Întreruperea activității principalelor fabrici din oraș

- Instabilitatea economiei

- Fiscalitatea ridicată

- Poluarea mediului înconjurător

- Existența birocrației excessive

Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Logic Necesar Construirii unei Fabrici.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI GESTIUNEA AFACERILOR