Calitatea ca Scop

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Calitatea ca Scop.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CALITATEA CA SCOP

Astazi, un produs sau un serviciu este considerat a fi de calitate doar atunci cand acesta este capabil sa satisfaca anumite cerinte, asteptari si necesitati ale utilizatorilor / clientilor sai. Aceasta abordare - in contradictie cu o mai veche conceptie conform careia un produs sau un serviciu "de inalta performanta" sau "de lux" ar fi si de calitate - implica necesitatea definirii calitatii in raport cu clientii produsului sau serviciului si, pe cat posibil, impreuna cu acestia.

Pe de alta parte, orice agent economic - producator, importator, distribuitor sau prestator - isi doreste sa vanda cat mai multe produse sau servicii si sa castige astfel cat mai mult. Dar, in conditiile pietei concurentiale globalizate si ale concurentei acerbe existente pe multe asemenea piete, aceasta dorinta are toate sansele sa ramana neindeplinita, daca produsul sau serviciul oferit pietei nu este competitiv, in special prin CALITATE.

Intrucat, in general, clientii/consumatorii educati si bine informati au obisnuinta sa achizitioneze doar produse cu cel mai bun raport calitate/pret, in economia de piata supravietuiesc doar acei agenti economici care vor, stiu si pot sa ofere permanent consumatorilor produse si servicii de calitate tot mai buna si tot mai ieftine. Blocajul financiar, falimentul, somajul, recesiunea economica sunt consecintele firesti ale desconsiderarii cerintelor, asteptarilor si necesitatilor clientilor (potentiali si reali), deci ale non-calitatii!

Fara calitate adecvata si pret/tarif competitiv, nu ne putem astepta ca produsele/serviciile romanesti sa poata fi exportate, pentru simplul si omenescul motiv ca eventualii distribuitori din tarile importatoare sunt constienti ca nu vor putea obtine profit in situatia in care nimeni nu le va cumpara asemenea produse/servicii proaste si scumpe!

In plus, s-a constatat ca pentru a fi de calitate, produsele si serviciile oferite pe piata, este necesar ca, in prealabil, procesele din care acestea provin si chiar organizatia care realizeaza aceste procese sa fie si ele de calitate.

Astfel, in economia de piata, conceperea si realizarea CALITATII trebuie sa fie un obiectiv major al activitatilor oricarui agent economic.

Pentru a realiza acest scop, agentul economic :

- cunoaste, intelege si evalueaza toate cerintele, asteptarile si necesitatile clientilor sai potentiali ( pe care i-a identificat in prealabil);

- proiecteaza calitatea produselor si a serviciilor precum si a proceselor din care acestea provin;

- realizeaza calitatea tuturor proceselor, produselor si serviciilor, in conformitate cu proiectul conceput;

- evalueaza permanent gradul de satisfactie al clientilor reali, asigurand o asistenta post-vanzare adecvata tuturor clientilor.

Intrucat, insa, in toate aceste faze, se pot manifesta unele decalaje si inadvertente generatoare de neconformitati - deci de non-calitate - se pune problema prevenirii acestora si a reducerii pana la eliminare a corectarii lor (ulterior aparitiei) . Se infirma astfel o alta prejudecata larg raspandita conform careia calitatea ar costa scump (datorita numeroaselor inspectii necesare pentru a evalua calitatea si tardivelor corectari ce se impun). Dar, de fapt, noncalitatea este cea care costa scump: lucrul bine facut de la inceput si spiritul de prevenire permit obtinerea calitatii cu costuri minime.

Prin acordarea periodica a Premiului Roman pentru Calitate "J.M.JURAN" se vor recunoaste in mod public eforturile si rezultatele acelor organizatii din Romania care, dorind sa-si amelioreze performantele prin orientare consecventa spre client, au obtinut o EXCELENTA durabila a activitatilor lor.

"A excela" înseamnă a fi mai bun sau a face mai bine decat alţii, a-i depăşi pe ceilalţi, a le fi superior, prin ceva anume (care se situează peste/sub un anumit prag bine cunoscut ). "Excelent" este un calificativ aplicat, de exemplu, produselor/serviciilor de cea mai buna calitate, excepţionale, superioare (uneori cu mult !) altora. În consecinţă, "excelenţă" reprezintă atât condiţia/situaţia/statutul unei organizaţii, persoane sau al unui produs/serviciu care excelează cât şi ansamblul factorilor datorită cărora persoana, produsul/serviciul sau organizaţia respectivă a reuşit să exceleze. Comparând performanţele obţinute de diferite organizaţii, persoane, produse/servicii pe diferite pieţe se poate ajunge să se determine pentru fiecare - prin evaluări multicriteriale adecvate - un anumit "grad/nivel de excelenţă"…

Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea ca Scop.doc