Calitatile de Lider

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Calitatile de Lider.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valeriu Covaci

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Management

Extras din document

În literatura de specialitate există numeroase preocupări pentru a caracteriza liderii. Astfel, W. Bennis vede în lider un „arhitect social", un transformator al organizaţiei care are capacitatea de a crea o viziune globală, de a o traduce în acţiune şi de a o menţine.

A fi lider înseamnă a fi într-o relaţie. Poţi fi propriul tău lider. Poţi fi liderul unei situaţii de fapt. Poţi fi liderul unui grup. Poţi fi liderul unei organizaţii. Poţi fi lider politic. A fi lider în lumea afacerilor înseamnă a fi ceva mai mult decât un bun întreprinzător sau un bun manager. Înseamnă să catalizezi întreaga suflare a firmei tale. Înseamnă să însufleţeşti negocierile. Înseamnă să ştii să rezolvi o situaţie de criză atunci când toată lumea şi-a pierdut orice speranţă. Liderii sunt acei oameni de excepţie care sunt urmaţi de ceilalţi chiar şi în cele mai vitrege condiţii, afirmă J. Adair.

Petca Ioan – Constantin susţine că liderul trebuie să prezinte o îmbinare armonioasă de calităţi înnăscute, cu altele dobândite prin instruire profesională şi experienţă.

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă atât angajatorii cât şi angajaţii este cea a liderilor. Cine îi alege? Cum îi alege? Este mai bine să fie de partea lucrătorilor sau de partea angajatorilor? Liderul ocupă o poziţie superioară în cadrul unei instituţii, firme, organizaţii, pentru că poate să capteze şi să orienteze nevoile angajaţilor. El ocupă un statut din care impune subordonaţilor săi reguli şi norme. Sunt câteva criterii de clasificare a tipurilor de lideri, şi anume:

1. Din punct de vedere al formalităţii:

- Liderul formal care poate să nu fie acceptat de grup, tocmai din cauza "distanţei" pe care o are faţă de membrii, motiv pentru care nu le înţelege cererile şi nevoile.

- Liderul informal este cel care îi poate asculta, îndruma şi înţelege, indiferent de problemă.

2. Din perspectiva autorităţii exercitate:

- Liderul autocratic (tiranul) este cel care decide singur, dictează, nu se referă decât la sine şi nu la grup, dă ordine, dar nu participă la muncă. De obicei, din cauza faptului că nu acceptă individualitatea persoanei, liderul autocratic suprimă creativitatea şi obligă grupul să se plafoneze.

- Liderul democratic (patriarhul) explică, animă grupul, participă, se consideră parte componentă a echipei. Liderul democratic susţine relaţiile interpersonale, creativitatea şi obţine astfel un randament bun al echipei.

- Liderul neimplicat (dezinteresat) reprezintă o autoritate slabă, absentă, retrasă, care nu ajunge să coaguleze efortul colectiv. Performanţa şi nivelul de satisfacţie sunt scăzute şi generează tensiuni în interiorul echipei.

Stilurile de conducere nu se regăsesc în stare "pură", dată fiind imposibilitatea de conduită uniformă a liderilor. Aceştia influenţează în mod direct randamentul subordonaţilor şi deşi liderul democratic pare cel mai potrivit, în unele situaţii atât liderul autocratic, cât şi cel dezinteresat, sunt mai productivi.

Unii cred că liderii se nasc, alţii cred că liderii se educă de mici şi e nevoie de disciplină, organizare şi mult studiu. De fapt, oricine poate avea calităţi de lider pe care să le dezvolte în domenii academice, economice, sociale sau familiale. Iar un lider în domeniul profesional are cu atât mai mult succes cu cât îşi exersează calitaţile şi în domeniul personal şi social. Şi sunt mai multe calităţi pe care trebuie să le posede un adevărat lider.

- Carisma. Se întâmplă ca ultima încercare de a demonstra lumii întregi că se poate, că poţi ajunge la destinaţia pe care ţi-ai propus-o prin propriile puteri şi hotărâre, să fie încununată cu succes. Cred că merită tot respectul cel care se face remarcat şi demonstrează cu această ocazie tuturor, că da, este posibil să îţi atingi scopurile, să îţi împlineşti visele cele mai frumoase, dacă pui suflet în ceea ce faci, dacă munceşti cu seriozitate şi simţ de răspundere, şi dacă încă de la început îţi iei angajamentul că nu vei renunţa cu nici un chip la ceea ce ţi-ai propus oricât de greu ar fi drumul la un moment dat şi oricât de imposibil ţi s-ar părea de parcurs.

Asta înseamnă să ai carismă, să-i atragi pe oameni de partea ta transmiţându-le entuziasmul de care au nevoie pentru a-şi atinge obiectivele propuse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatile de Lider.doc