Campania Electorala pentru Alegerile Prezidentiale - Noiembrie-Decembrie 2009

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Campania Electorala pentru Alegerile Prezidentiale - Noiembrie-Decembrie 2009.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

O campanie prezidentiala tipica incepe cu cel putin un an inainte de alegeri, iar in primele luni apar cel putin o duzina de candidadati. Un alegator obisnuit va agrea politica in doze mici; probabil ca va reactiona la o campanie prea indelungata ignorand majoritatea evenimentelor. Mass-media insa se simt obligate sa urmareasca pe larg aceasta campanie, chiar si atunci cand numarul candidatilor si al activitatilor din campanie este cu mult mai mare decat capacitatea si dorinta de reprezentare ale presei.

1.IMPORTANTA EVENIMENTULUI

Importanţa planului de campanie este accentuată de literatura de specialitate din ultimele două decenii. Între elementele de bază ale unui plan orientat spre câştigarea poziţiei puse în joc se află informaţia referitoare la context (deci şi la profilul pieţei media) şi strategia (care subsumează tema campaniei, cadrul temporal, spaţiul în mass media pe care candidatul/ partidul îl plăteşte, spaţiul pe care media îl acordă candidatului/ partidului şi activitatea candidatului).

Prin intermediul mass mediei cei mai mulţi dintre alegători obţin informaţia pe baza căreia iau o decizie în faţa urnei de vot. În cazul campaniei electorale trebuie făcută o discuţie între paid media – termen ce desemnează spaţiul cumpărat de către un candidat sau un partid pentru a-şi prezenta mesajul în paginile unui ziar, la radio sau la televiziune, şi earned media – termen ce desemnează spaţiul acordat actorilor politici de către mass media.

În ceea ce priveşte efectele ştirilor de televiziune asupra opiniei publice s-a ajuns la concluzia că oamenii depind de informaţiile şi analizele din mass media, şi că această dependenţă dă mediei o enormă capacitate de a influenţa gândirea publicului. În diferitele cercetări s-au identificat două efecte ale ştirilor de televiziune: agenda-setting şi priming. Efectul de agenda-setting implică faptul că acele probleme ca fiind cele mai importante probleme naţionale. Efectul de priming (înaintare) implică faptul că, acordând atenţie unor probleme şi ignorând altele, ştirile de televiziune influenţează standardele după care guverne, preşedinţi, politicieni, candidaţi sunt evaluaţi, deci au un impact semnificativ asupra opţiunilor electorale.

Din punct de vedere al ritualului politic, in cadrul campaniilor electorale sunt generate discursurile sau practicile de comunicare ce doresc validarea unora sau altora dintre actorii politici. Se vorbeşte despre un spaţiu discursive in care candidaţii apelează la o anumita tematica, fac apel la modalităţile diverse de expunere a acestei tematici.

Fisiere in arhiva (1):

  • Campania Electorala pentru Alegerile Prezidentiale - Noiembrie-Decembrie 2009.doc