Caracteristicile Pietei Parfumurilor in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Caracteristicile Pietei Parfumurilor in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iacob Catoiu, Diana Vranceanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Introducere

Pare sa nu existe vreun lucru care sa aiba miros, fie placut, tulburator exotic ori provocator de-a dreptul si sa fi scapat creatorilor de parfumuri. Iar aici intra si acele arome care nu provin neaparat din natura ci au fost inoculate in laborator, numai si numai de dragul parfumului.

Pentru cei mai multi dintre noi aceste pretioase esente raman un mister, insa creatorii supersensibili si plini de fantezie scotocesc peste tot, adumelcand orice iz si nascocind infinite combinatii ca sa ne poata oferi un parfum care sa ne captiveze simturile. Ei au la dispozitie o veritabila gradina a Raiului din care sa culeaga si sa compuna un evantai fantastic de miresme, de aceea ne aflam intr-o incurcatura atunci cand trebuie sa alegem un parfum.

Parfumul evolueaza continuu, in nesfarsite variatii pe teme clasice ori pe baza unor idei absolut noi si indraznete, o fascinatie fara sfarsit asa ca la ce bun sa ii rezisti? Dar toate bune si frumoase in ceea ce priveste parfumul, insa hai sa vedem cu ce trebuie sa se confrunte un distribuitor de parfum in tara noastra.

Mai intai de toate mediul economic din tara noastra nu este unul tocmai propice pentru importul de parfumuri. Totalitatea taxelor si impozitelor platite de un importator il descurajeaza pe acesta si nu doreste sa intre pe piata noastra. Apoi o alta problema ar fi si nivelul de trai si puterea de cumparare in Romania. Salariul mediu pe economie este cu mult mai mic decat pretul unui renumit parfum Chanel sau Christian Dior.

In ceea ce priveste mediul politic, investitorii pot fi linistiti. In Romania acesta este relativ stabil, fara prea multe schimbari de situatii care sa faca din Romania un tara instabila din punct de vedere politic.

Mediul socio-demografic al Romaniei este unul propice pentru dezvoltarea pietei parfumurilor. In Romania la o populatie de 22 mil locuitori aproximativ 17 mil sunt femei (cele mai mari consumatoare de parfum). Apoi se poate observa ca situatia femeilor in Romania s-a schimbat, in sensul ca acestea au inceput sa-si puna problema unei cariere, ceea ce implica un anumit stil de a se imbraca, de a se comporta in societate si de ce nu, de a se parfuma.

Mediul juridic-legislativ intra in atentia investitorului strain deoarece este necesara intelegerea corecta si interpretarea adecvate atat a cadrului legislativ general, cat si a regulilor de procedura si cutumelor locale. In orice tara exista o legislatie cu privire la protectia consumatorului, a dreptului de proprietate, protectia mediului inconjurator sau cu privire la protectia mediului inconjurator. Insa in privinta parfumului legile cu referire directa sunt mai putin deoarece este un produs ecologic si nu are influenta negativa asupra consumatorului.

Definirea problemei cercetarii

O firma care comercializeaza parfumuri doreste sa cunoasca situatia de pe piata parfumurilor pentru a putea stabili o strategie in urma careia sa-si creasca vanzarile, pentru a inregistara o cota de piata mai mare.

Scopul cercetarii

Determinarea particularitatilor pietei romanesti de parfumuri.

Obiectivele si ipotezele cercetarii.

- Obiective referitoare la capacitatea pietei

1) Identificarea principalilor distribuitori de parfumuri in Romania.

Ipoteze:

a) primii 12 distribuitori sunt firme cunoscute in Romania: Ina International, Dumarex, Privilege, Niran, etc.

2) Aflarea cotelor de piata ale principalilor distribuitori.

Ipoteze:

a) firma Dumarex are o cota de piata de aproximativ 60%

3) Determinarea volumului fizic (a consumului) de parfum

Ipoteze:

a) in 2001 volumul vanzarilor a fost de 1 mil de sticle pe luna.

4) Stabilirea numarului de consumatori ai acestui produs

Ipoteze:

a) aproximativ 15 mil dintre romani cumpara un parfum

- Obiective referitoare la structura pietei

5) Identificarea variabilelor de segmentare

Ipoteze:

a) Principalele variabile de segmentare in ceea ce priveste identificarea categoriilor de cumparatori de parfumuri: varsta, sex, categorie socio-profesionala, starea civila, venit.

6) Repartitia consumului de parfum in functie de nivelul de scolarizare

Ipoteze:

a) Orasenii cu educatie redusa ofera parfumuri cu ocazia zilei de nastere intr-o masura mai mare decat ceilalti

b) Absolventii de colegiu si facultate nu asteapta un eveniment anume pentru a oferi un parfum

7) Cunoasterea repartitiei consumului de parfum pe categorii de sex

Ipoteze:

a) Parfumurile sunt cumparate de femei intr-o proportie mai mare decat de barbati

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile Pietei Parfumurilor in Romania.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT