Caracterizarea Economica a Republicii Irlanda

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Caracterizarea Economica a Republicii Irlanda.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Geografie

Extras din document

Republica Irlanda este o tara in Europa de Vest care ocupa aproximativ 80%din insula Irlanda,cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord,parte a Regatului Unit.

Aceasta tara este constituita dintr-o campie centrala joasa(sub 100m altitudine),acoperita de mlastini,lacuri,turbarii si pasuni,inconjurata de o rama de dealuri si munti josi,intre care lantul muntos Macgillcuddy’s Reeks(varful Carrantouhill-1041m,altitudine maxima).

Campia centrala este drenata de raul Shanon si este presarata de numeroase lacuri glaciare.

Desi este situata la latitudine ridicata,Irlanda are o clima blanda,cu veri calde si ierni blande( datorita curentului Gulf Stream-Atlanticul de nord) ,precipitatii frecvente,in unele parti ale tarii 275 de zile din an sunt ploioase;

Pasunile si fanetele ocupa 2/3 din suprafata tarii,iar padurile numai 5%.

Fauna este asemanatoare celei din Marea Britanie(saraca in specii de mamifere,dar bogata in pasari si pesti),dar cuprinde mai putine specii din fiecare familie.

Numarul de locuitori a oscilat in timp (1911-3 100 000;1950-2 969 000;1980-3 308 000)in 1993-3 523 000locuitori iar in 2002 s-au inregistrat 3 969 558 de locuitori.

Natalitatea prezinta un procent de 14,9 %%,mortalitatea 8,9%%,populatia urbana 57%%

Este impartita in 26 de comitate:

-Carlow -Cavan –Clare -Cork -Donegal -Dublin -Kildare -Galway -Kerry

-Kilkenny –Laois -Leitrim -Limerick -Longford -Louth -Mayo -Meath -Monaghan

-Offaly -Roscommon -Sligo -Tipperary -Waterford –Westmeath -Wexford -Wicklow

care au fiecare un consiliu judetean iar patru orase principale sunt adiministrate individual si au consiliul lor:Dublin,Cork,Limerick,Waterford.

Cea mai mare populatie este concentrate de-a lungul tarmurilor,si aici,indeosebi pe coasta de est(in jurul capitalei),de sud si sud-vest.

Majoritatea irlandezilor sunt de etnie celtica,desi este o minoritate importanta engleza.Limbile oficiale sunt irlandeza care este obligatorie in invatamant si a doua limba este engleza care este vorbita de majoritatea locuitorilor.Semnele publice sunt in general bilingve.Comunitatile care vorbesc irlandeza ca prima limba traiesc in principal in zonele de Gaeltacht,in vestul Irlandei.

92% din populatia republicii sunt romano-catolici,desi in ultimul timp a avut loc un declin masiv de credinta.A doua religie este cea anglicana,cunoscuta official ca Biserica Irlandeza,si un numar mic de musulmani.

ISTORIA

Istoria Irlandei dateaza inca din a doua jumatate a mileniului I inainte de Hristos,cand este ocupat de triburi celtice(gaeli) care adopta in secolul V dupa Hristos crestinismul.

Micile state feudale irlandeze resping,in sec VIII-XI,incercarile vikingilor de a se stabili durabil in insula.

In 1171,regele Henric II proclama suveranitatea statului englez asupra Irlandei,initiind astfel indelungatul process de subjugare a poporului irlandez.

Prin introducerea fortata a protestatismului in secolul XVI,rezistenta antiengleza va gasi in catolicism un puternic ajutor.Rascoala antiengleza izbucnita in 1641 este crunt reprimata de Cromwell in 1649 fiind urmata de stabilirea unor colonisti englezi in nord-estul insulei,iar razboaiele antiengleze in 1688-1798 esueaza.

In 1801 Irlanda este unita fortat cu Anglia in “Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda”.

Exploatarea nemiloasa,foametea,emigrarea(intre anii 1840-1860 emigreaza o mare parte a populatiei in America de Nord),fac ca populatia Irlandei sa scada de la 8,2 milioane in 1841 la 4,5 milioane in 1901.

In cursul primului Razboi Mondial,patriotii irlandezi declanseaza in aprilie 1916,o rascoala antibritanica,proclamand independenta Irlandei,dar sunt infranti de armata engleza.

Adunarea Constituanta de la Dublin proclama la 21.01.1919 independenta Irlandei.In urma acordului anglo-irlandez de la Londra(06.12.1921),Irlanda primeste(cu exceptia a sase comitate din nord-est-Ulsterul sau Irlanda de Nord de azi),statutul de dominion.Acceptarea acordului de la Londra la 08.01.1922 a declansat o puternica criza interna,care a culminat cu un razboi civil.

In urma alegerilor castigate de P.Fianna Fail si a numirii lui Eamon de Valera ca prim-ministru,Irlanda se declara la 29.12.1937,independenta si suverana sub numele de Eire si proclamandu-se republica(21.12.1948),paraseste la 18.04.1949 Commonwealthul.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial,Irlanda de mentine neutral.

In 1955 Irlanda devine membru ONU,iar in 1973 al CEE(Comunitatea Economica Europeana).

Prin alegerea la 07.11.1990 a profesoarei Mary Robinson,Irlanda are pentru prima data de la proclamarea independentei o femeie ca sef de stat si tot odata primul presedinte care nu apartine P.Fianna Fail.

Statul este o republica cu un system parlamentar de guvernare,condusa de un presedinte care are mandatul pentru sapte ani.Parlamentul este bicameral,format din Senat si Camera Deputatilor.

Transporturile:

Transportul aerian

Infrastructura de transport a Irlandei este orientata catre oferirea accesului rapid, eficient si ieftin la pietele internationale. Avand exporturi care insumeaza trei sferturi din productia nationala, Irlanda a trebuit sa dezvolte o retea de distributie foarte eficienta care sa asigure accesul la pietei europene in cateva ore. Principalele caracteristici ale transportului aerian sunt:

• cele trei aeroporturi internationale de la Dublin, Shannon si Cork, alaturi de cele regionale de la Donegal, Galway, Kerry, Knock, Sligo si Waterford;

• zborurile frecvente de pe aeroportul din Dublin si din cele regionale asigura un acces rapid la majoritatea oraselor europene.

Transportul rutier si feroviar

• Sistemul de autostrazi este permanent imbunatatit prin programele de investitii finantate de Guvern, cu asistenta U.E.

• Irlanda dispune de o retea de cai ferate care conecteaza orasele mari si principalele porturi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Economica a Republicii Irlanda.doc