Caracterizarea Genarala a Relatiilor Comerciale Chino-romane

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Caracterizarea Genarala a Relatiilor Comerciale Chino-romane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Introducere

De mai bine de o jumătate de secol, între România şi China există relaţii diplomatice, economice şi culturale. Legătura dintre cele două popoare se bazează pe o prietenie tradiţională, care a devenit de-a lungul timpului temelia dezvoltării unor relaţii comerciale puternice între oamenii de afaceri români şi chinezi. China reprezintă pentru toate statele lumii o forţă atât umană, cât şi economică, dovadă stând relaţiile comerciale ale acestei ţări în întreaga lume. În Europa, România este ţara care a atras ca un magnet, după evenimentele din 1989, oameni de afaceri chinezi.

Republica Populară Chineză şi România stabilesc pentru prima dată relaţii diplomatice şi un schimb de ambasadori la data de 5 octombrie 1949. După această dată au avut loc numeroase vizite în ambele ţari de către reprezentanţii acestora . Astfel primele vizite in Republica Populară Chineză au vut loc in anul 1954 respectiv 1956 de către Prim-secretarii de stat ai României Gheorghe Apostol şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 1955 şi respectiv 1960 România primeşte vizita celor doi reprezentanţi ai Republicii Populare Chineze şi anume Vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC) Zhu De şi membrul CPC Peng Zhen.

În toată această perioadă cele două naţiuni şi conducătorii lor au reuşit în numeroase momente să manifeste cooperare, solidaritate, să conlucreze pentru depăşirea unor fricţiuni din zonele regionale în care existau sau în contextul internaţional. Au fost momente în care evoluţiile regionale sau momentele dificile pe plan intern create uneori şi de evoluţii şi de catastrofele naturale au alimentat şi au întărit sentimentele de solidaritate. Spre exemplu inundaţiile catastrofale din România în anii 70, când deşi află într-un context economic intern nu foarte uşor, conducerea chineză şi întreaga naţiune au oferit asistenţă României şi au contribuit la depăşirea acestui moment. A existat în agenda aniilor 60, momentul în care România, conştientă de dificultăţile cu care se confruntă Republica Populară Chineză în sectorul energetic, a oferit cu generozitate expertiza proprie atât în ce priveşte formarea specialiştilor, cât şi în dotarea cu tehnologii româneşti pentru explorarea şi exploatarea ţiţeiului din Republică Populară Chineză. Au existat cooperări în domeniul energetic şi în alte zone. De asemenea, au existat cooperări bune de-a lungul anilor în domeniul petrochimiei, în industria textilă, în industria mecanică.

Evoluţia şi analiza structurii comerţului exterior dintre România şi China

Relaţiile comerciale dintre cele două ţari România şi Republica Populară Chineză au inceput abia în anul 1970. În această perioadă Republica Populară Chineză a asigurat României împrumuturi fără interes sub formă de mărfuri şi seturi complete de echipamente tehnologice. În 1978 cele două ţări înfiinţează Comitetul Inter-Guvernamental al cooperării economice si tehnologice , în 1994 fiind redenumit Comitetul Inter-Guvernamental Economic şi de Comerţ. În anul 1979 volumul total al comerţului dintre cele două ţări a fost de 1.094 miliarde dolari USA ce a reprezentat un record istoric însă a scăzut treptat ajungând la 0.2-0.3 miliarde dolari USA , atingând cea mai scăzută valoare în 1999 de 0.191 miliarde dolari USA.În anul 2000 volumul comerţului începe să crească ajungând la 0.298 miliarde dolari USA.

,,Relaţiile chino-române reprezintă un model pentru relaţiile interstatale in lumea de astăzi”. Pe parcursul celor aproape 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi România, cele două ţări s-au înţeles din totdeauna, s-au sprijinit şi s-au ajutat reciproc. Atât în perioada de dinaintea anului 1989, cât şi în cea de după aceasta, relaţiile bilaterale s-au dezvoltat tot timpul stabil şi sănătos şi colaborările în toate domeniile de activitate au dat roade. Eu am convigerea deplină faţă de perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre China şi România”

De la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi România, la 5 octombrie 1949, relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre China şi România au cunoscut permanent o dezvoltare ascendentă. În ultimii ani, aceste relaţii au fost încununate de noi realizări. Vizitele reciproce la nivel înalt sunt frecvente, iar încrederea politică reciprocă se întăreşte pe zi ce trece. Colaborarea reciproc avantajoasă în toate domeniile precum politic, economic, comercial, tehnico-stiinţific, cultural, educaţional se aprofundează continuu. Cele două ţări se sprijină reciproc şi colaborează strâns în cadrul ONU şi al altor mecanisme internaţionale. Preşedintele Chinei, domnul Hu Jintao, a efectuat o vizită de stat in România, în 2004, vizită prin care între cele două ţări s-a stabilit un Parteneriat amplu de prietenie si cooperare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a efectuat cu succes o vizită de stat în China în 2006. În mai 2006 şi martie 2007, au fost realizate vizite reciproce: a domnului Wu Bangguo, preşedintele Comitetului Permanent al Adunarii Naţionale Populare a Chinei şi a domnului Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor a României. Toate aceste contacte şi dialoguri la nivel înalt au dat un impuls puternic dezvoltării pe mai departe a relaţiilor de prietenie şi cooperare în toate domeniile de activitate. Economia chineză cunoaşte o dezvoltare rapidă şi susţinută, iar România a devenit membru al Uniunii Europene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Genarala a Relatiilor Comerciale Chino-romane.doc

Alte informatii

Universitatea ,,Ovidius" Constanta , ASE, specialitatea Contabilitate si informatica de gestiune