Cauzele Subdezvoltarii Economice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Cauzele Subdezvoltarii Economice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constanta Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cauzele subdezvoltării economice

1. Concepte generale privind subdezvoltarea economică

Subdezvoltarea este definită ca un ansamblu de fenomene complexe şi interdependente, care se traduc prin inegalităţi flagrante de bogăţie şi mizerie, prin stagnare, printr-o întârziere relativă faţă de alte ţări, prin potenţialul de producţie care nu progresează atât cât ar fi posibil, printr-o dependenţă economică, culturală tehnologică”.

Pentru caracterizarea stării de subdezvoltare şi pentru încadrarea diferitelor ţări în categoria ţărilor subdezvoltate, se folosesc mai mulţi termeni astfel : ţări rămase în urmă economic, ţări subdezvoltate, ţări sărace, ţări în curs de dezvoltare, ţări neindustrializate, lumea a treia etc.

Starea de subdezvoltare, cât şi încadrarea diferitelor ţări în această stare se face, de regulă, prin comparaţie cu nivelul economic atins de ţările avansate ( SUA, Canada, ţările Europei Occidentale etc).

Grupa ţărilor ce se încadrează în acest fenomen (de subdezvoltare) se delimitează de alte grupe pe baza mai multor criterii:

a. demografic (natalitatea mare, mortalitate mare şi o puternică creştere demografică);

b. economic (venit mic pe locuitor; predomină agricultura tradiţională, industria insuficient dezvoltată; ritm scăzut de creştere a producţiei pe locuitor; predomină tehnicile depăşite moral; grad scăzut de punere în valoare a resurselor; nivel scăzut al investiţiilor; nesatisfacerea necesităţilor elementare ale populaţiei (ceea ce duce la malnutriţie, subalimentaţie, boli, igienă rudimentară etc):

c. sociologic (analfabetism, neintegrare socială, situaţia socială inferioară a femeii). Sintetizând aceste criterii (Rudleff Marcel) caracterizează subdezvoltarea prin trei trăsături:

1. Economie săracă (ţări preponderent agricole; slab industrializate; venit scăzut şi nesigur pe locuitor);

2. Arhaismul structurilor sociale şi economice (preponderentă economia închisă – de subzistenţă; izolarea economiei săteşti; uzură ridicată a capitalului fix);

3. Condiţii mizere de trai ale oamenilor (25% din populaţie suferă de foame endemică; 50% nu dispun de caloriile necesare vieţii active; mortalitate infantilă ridicată).

2.Modul de calcul al “subdezvoltarii economice”

Indicele dezvoltarii umane (IDU – publicat de ONU) este un indicator important care arata gradul de dezvoltare sau subdezvoltare economica. Aceste tine cont de urmatoarele aspecte:

-longevitatea sau speranta de viata la nastere;

-gradul de alfabetizare a populatiei;

-nivelul (gradul) de frecventare a cursurilor primare, secundare si superioare de invatamant;

-produsul intern brut pe cap de locuitor;

-mortalitatea infantila;

-dotarea cu echipamente electrocasnice si automobile;

-accesul la informare (mass-media, telecomunicatii);

-gradul de urbanizare;

-egalitatea sexelor.

3. Noua probleme majore ale tarilor subdezvoltate:

-speranta de viata - a crescut mult in ultimii 30 de ani ajungand la o medie de 63 de ani, iar in unele tari chiar la 70

-sanatatea – doar 2/3 din populatia acestor tari are acces la serviciile de sanatate; 1,3 miliarede de oameni nu au acces la apa potabila, iar in Africa Subsahariana un adult din 40 este seropozitiv.

-hrana – in ultimii 30 de ani numarul tarilor in care s-a asigurat necesarul de hrana s-a dublat de la 25 la 50. Totusi 15% din populatia lumii nu are hrana suficienta, iar un copil din 3 sufera de malnutritie.

-educatia – gradul de alfabetizare a crescut la 65%, restul populatiei adulte fiind analfabeta.

-venituri si saracie – 1,3 miliarde traiesc in saracie absoluta, definita prin venituri prea mici pentru a asigura mijloacele de subzistenta. In Africa aproape jumatate din populatie se afla sub pragul de saracie.

-copii – in ultimii 30 de ani, mortalitate infantila a fost redusa cu mai mult de 50%, dar cu toate acestea malnutritia si bolile in general ucid mai mult de 34.000 de copii in fiecare zi.

-femeile – doua treimi din totalul analfabetilor din tarile cele mai sarace ale lumii sunt femei. Femeile acced intr-un numar de doua ori mai mic decat barbatii in invatamantul superior.r

-securitate – aproximativ 35 de milioane de oameni sunt refugiati.

-mediul – in ultimii 20 de ani ponderea familiilor rurale cu acces la apa potabila a crescut de la sub 10% la 60% - padurile tropicale sunt distruse in fiecare secunda cu o suprafata egala cu marimea unui teren de fotbal.

4. Masurarea dezvoltarii

Termenul “tara in curs de dezvoltare” se refera deseori la tari cu un nivel al dezvoltarii scazut, dar care este in asocit cu dezvoltarea sociala, si anume educatie, sanatate, si durata de viatza. Dezvoltarea unei tari se masoara cu ajutorul indicilor statistici cum ar fi Produsul intern brut, rata analfabetismului, accesul la apa. Prin insumarea acestora se obtine indicele dezvoltarii umane care estimeaza gradul de dezvoltare al unei tari.

Tarile in curs de dezvoltare sunt tari care nu au atins un nivel suficient de industrilalizare in comparatie cu marimea populatiei si care au un standard scazut de viata. Exista o stransa legatura intre un venit scazut si o crestere accelerata a populatiei, atat in interior cat si intre tari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele Subdezvoltarii Economice.doc

Alte informatii

Universitatea Valahia din Târgovişte Facultatea de Ştiinţe economice Specializarea Contabilitate şi Informatică de gestiune