Cazul ENRON și implicațiile sale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4360
Mărime: 36.87KB (arhivat)
Publicat de: Ligia C.
Puncte necesare: 4
Specializare: Doctrina si Deontologia Profesiei Contabile

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I INFIINTAREA FIRMEI ENRON 5
  3. CAPITOLUL II ESENTA SCHEMEI ENRON 6
  4. 2.1.Ce este „dot-com”? 6
  5. 2.2.Mark-to-Market 7
  6. 2.3.Crearea unui site web de tranzactionare 8
  7. 2.4.Rolul videoclipului Blockbuster 8
  8. CAPITOLUL III CUM A ASCUNS ENRON ESCROCHERIA 9
  9. CAPITOLUL IV REGINA WALL STREET SE SFARMA 9
  10. CAPITOLUL V PRABUSIREA LUI ENRON 10
  11. CONCLUZII 14
  12. BIBLIOGRAFIE 15

Extras din referat

INTRODUCERE

Enron a fost o companie americana de energie, marfuri și servicii cu sediul în Houston, Texas.A fost fondată în anul 1985 în urma fuziunii a doua companii regionale relativ mici (Houston Natural Gas și InterNorth). Înainte de faliment , care a avut loc în anul 2001, Enron avea aproximativ 25000 de angajați, fiind una dintre cele mai importante companii din domeniul energetic (gaze naturale și electricitate) și al telecomunicatiilor, cu venituri pretinse de aproape 101 miliarde de dolari în anul 2000.O importanța revista americana de afaceri a declarat Enron ca fiind „Cea mai inovatoare companie din America” timp de șase ani consecutiv.

În doar câțiva ani compania Enron a atins inaltimi dramatice doar pentru a înfrunta o cădere uluitoare.Prabusirea companiei a afectat mii de angajați și a zguduit Wall Street în jurul sau.La apogeurile sale acțiunile companiei valorau 90.75$ dar în urma falimentului declarat pe 2 decembrie 2001 ,prețul actiunilor au scăzut cu pana la 349% ajungand sa valoreze 0.26$.Pana în ziua de azi lumea se întreabă cum o companie atât de puternica, în vremea aceea una dintre cele mai mari companii din Statele Unite,s-a dezintegrat peste noapte.Este dificil de înțeles modul în care conducerea sa a reușit sa păcălească autoritățile de reglementare atât de mult timp cu exploatatii false și contabilitate în afara cartilor.

Având în conducerea sa pe Kenneth Lay ca director executiv, Enron s-a transformat repede într-un comerciant și furnizor de energie.Dereglarea pietei energetice a permis companiei sa transforme furnizarea de energie electrică în instrumente financiare precum acțiuni și obligatiuni care pot fi cumpărate online, bazandu-se pe preturi viitoare, profitand astfel de situația creata.

În 1990 Lay a creat Corporatia Financiara Enron, numindu-l la conducere pe Jeffrey Skilling a carui activitate de consultant l-a impresionat pe Lay. Skilling s-a alăturat lui Enron într-un moment bun.Mediul de reglementare minim al epocii i-a permis companiei sa infloreasca.La finalul anului 1990 operațiunea „Enron online” era în plină desfășurare.Stocurile vândute pe internet,au fost evaluate la niveluri prevestitioare și, în consecinta, majoritatea investitorilor și autoritățile de reglementare au acceptat pur și simplu prețurile de acțiune ca fiind o noua normalitate.

CAPITOLUL I INFIINTAREA FIRMEI ENRON

Enron a apărut pe orizontul de afaceri al Statelor Unite în 1985 odată cu fuziunea Houston Natural Gas Co. și InterNorth Inc. În anii 1990, a devenit prima companie care a avut o rețea de conducte de gaz în toate Statele Unite.

Interesele ei includeau gazul, electricitatea și apoi comertul cu marfuri. În următorii ani, în cursul creșterii sale rapide, aceasta companie a reușit nu numai sa facă lobby pentre dereglementarea maxima de stat a pietelor energetice din Statele Unite, ci și să se alăture grupului de structuri inovatoare folosind o noua realizare tehnologica în afacerea lor - Internetul.

La mijlocul anului 1999, în cadrul companiei a apărut ideea de a crea o platforma de tranzactionare.Totul a început când cineva de la Enron a decis ca ar fi mult mai eficient a efectueze vanzari prin intermediul World Wide Web în expansiune rapidă.Managerii au apreciat ideea, iar pe 29 noiembrie 1999, Enron a lansat site-ul electronic de tranzactionare Enron Online, specializat în tranzactionarea marfurilor.

Compania a acționat ca intermediar intre cumparatori și vanzatori din întreaga lume,prețurile marfurilor fiind vizibile în timp real, tranzactiile efectuandu-se instantaneu.

Volumul aprovizionarii a fost de aproximativ 2100 marfuri diferite, pe patru continente, în cincisprezece valute diferite.La doi ani de la lansare, platforma prelucra în medie 6000 de tranzactii pe zi pentru 2.5 miliarde de dolari.

Aluminiu olandez, cherestea americana, materiale plastice europene și gaz natural argentinian au fost cumpărate și vândute la fata locului. Fără comision și fără taxe lunare, este o propunere care i-a determinat pe unii analisti sa prezica dispariția serviciilor traditionale de brokeraj.

În toată aceasta procedura a existat o conditie specială: Enron a devenit partener comercial în fiecare tranzactie.

Majoritatea site-urilor de cumpărături funcționează prin reunirea cumparatorilor și vanzatorilor dintr-o serie de companii. Și Enron Online a funcționat implicandu-se într-o afacere cu fiecare potențial cumparator sau vânzător. Prin urmare, puterea și influența Enron pe pietele din întreaga lume a atins niveluri incredibile.Veniturile companiei, declarate în anul 2000, s-au ridicat la aproximativ 101 miliarde de dolari.

„Cu puterea Internetului, credem ca potențialul de a ne extinde modelul de afaceri pe piete noi este nelimitat” , a declarat Jeffrey Skilling, pe atunci CEO al Enron.

Enron a fost numita America’a Most Innovative Company de către revista Fortune,timp de șase ani consecutivi.

Trebuie remarcat faptul ca sfârșitul anilor 1990 a fost un moment unic în felul sau.Aceasta perioada a fost marcata de o creștere fără precedent a pietei bursiere din SUA, pentru companiile implicate în utilizarea internetului în afacerea lor.Gospodariile americane și marii investitori institutionali au cumpărat orice acțiuni care au implicat chiar și de la distanța în tehnologia Internetului.

Bibliografie

https://en.wikipedia.org/wiki/Enron

https://www.britannica.com/event/Enron-scandal

https://www.investopedia.com/terms/e/enron.asp

https://www.investopedia.com/updates/enron-scandal-summary/

Preview document

Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 1
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 2
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 3
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 4
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 5
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 6
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 7
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 8
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 9
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 10
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 11
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 12
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 13
Cazul ENRON și implicațiile sale - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Cazul ENRON si implicatiile sale.docx

Te-ar putea interesa și

Etică în afaceri

1. Ce este etica? Geneza si consacrarea economiei de piata constituie un proces complex ce presupune mecanisme si institutii purtatoare de valori,...

Etică în afaceri

Etica in afaceri Menirea eticii in afaceri, a normelor de comportament si a legilor este sa determine un comportament etic tuturor membrilor...

Etica managerială și responsabilitatea socială

Etica managerială Etica în afaceri este un domeniu academic şi un subiect de dezbatere public foarte recent. Etica în afaceri este domeniul care...

Schemă de headging utilizată de compania Enron - Ce a mers râu

Rezumat Autorii analizează modul în care Enron a utilizat tehnici hedging înainte ca prăbuşirea generală a organizaţiei să genereze o criză de...

Etica în afaceri

CAPITOLUL1. PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA ETICII ÎN AFACERI 1.1. CONCEPTELE DE ETICĂ ŞI MORALĂ Termenul de „etică” provine din cuvântul grecesc...

Ai nevoie de altceva?