Cehia - Sistemul Economic in Perioada de Tranzitie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cehia - Sistemul Economic in Perioada de Tranzitie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cuprins 1
I. Scurt istoric al Cehiei – de la independenţă la Revoluţia de catifea 2
II. „Cehia, ţara din care oamenii n-au plecat” 3
III. Economia – de la socialism la capitalism 5
Bibliografie 10

Extras din document

I. SCURT ISTORIC AL CEHIEI – DE LA INDEPENDENŢĂ LA REVOLUŢIA DE CATIFEA

In condiţiile destrămării Imperiului Austro-Ungar la finele primului război mondial, la 28 octombrie 1918 este proclamata la Praga Republica Cehoslovaca independenta la care se uneşte si Slovacia la 30 octombrie. Tomás G. Masaryk este ales primul preşedinte al statului. Tratatul de pace de la Saint-Germain-en-Laye (1919) recunoaşte independenta si graniţele noului stat. Noua republica devine in scurt timp una din cele mai dezvoltate din Europa si chiar si din lume. Împreuna cu România si Iugoslavia, Cehoslovacia creează in 1921 Mica Înţelegere.

In aprilie 1945, sub patronaj sovietic se formeaza un guvern de coalitie, in care comuniştii acaparează treptat întreaga putere. In 1948 are loc puciul comunist, in care sunt inlaturati de la putere toţi reprezentanţii partidelor necooperante. Edvard Benes, preşedintele statului isi da demisia si la 14 iunie 1948 este proclamata Republica Populara Cehoslovacia.

Cehoslovacia cunoaşte in următoarele decenii destinul statelor sud-europene aflate sub sfera de influenta sovietica.

La 1 ianuarie 1969 Cehoslovacia este proclamată stat federal, format din două republici egale, Republica Socialistă Cehă şi Republica Socialistă Slovacă.

În contextul transformărilor care au cuprins întreaga Europă în anul 1989, în urma unor demonstraţii populare de amploare, cunoscute sub numele de Revoluţia de catifea, conducerea comunistă este înlăturată şi este ales un guvern de uniune naţională. Fostul disident Václav Havel este ales preşedinte al republicii.

La 20 aprilie 1990 este adoptat noul nume al statului: Republica Federativă Cehă şi Slovacă. În iunie 1991 ultimele trupe sovietice se retrag de pe teritoriul Cehoslovaciei, la 1 iulie este semnat la Praga actul de desfiinţare a Tratatului de la Varşovia. În urma tratativelor din parlamentul cehoslovac, este adoptată decizia separării Cehoslovaciei în două state, astfel încât la 1 ianuarie 1993 este proclamată Republica Cehă ca stat independent.

Republica Ceha a primit împreuna cu alte 10 tari candidate invitaţia oficiala de aderare la Uniunea Europeana la 13 decembrie 2007, urmând ca la 10 noiembrie 1998 - ministrul de externe J. Kavan sa iniţieze la Bruxelles tratativele de aderare la Uniunea Europeana. Membra in UE din 2004, Cehia este in acelaşi timp o tara est-europeana atipica, in care partidele politice au in spate programe ideologice foarte bine definite, fiind in acelaşi timp si singura cu un partid comunist foarte puternic si care nu si-a schimbat numele.

II. „CEHIA, ŢARA DIN CARE OAMENII N-AU PLECAT”

Puţini cehi au ales să părăsească ţara în perioada de tranziţie, ajutaţi şi de investiţiile străine masive, îndeosebi în sectorul industriei auto.

Mai puţin traumatizaţi de trecerea la capitalism în comparaţie cu românii, cehii au intrat în Uniunea Europeană fără a deborda de entuziasm. Se bazează însă pe o economie solidă şi cultivă un euroscepticism robust.

Periculos de aproape de Occident, Cehoslovacia (federaţia care, la 1 ianuarie 1993, s-a separat paşnic in Republica Ceha si Slovacia) a avut statutul de "vitrina a socialismului" si un nivel de trai superior celui din majoritatea tarilor comuniste, incomparabil cu cel din România anilor ‘80. Si aici insa, varietatea produselor era mult mai mica decât in statele capitaliste, ceea ce a făcut ca, după căderea comunismului, si cehii sa fie cuprinşi de pasiunea cumpărăturilor, numărul mare de mall–uri construite in

ultimii ani (cele mai multe pe cap de locuitor din Europa Centrala si de Est, susţin unii) fiind cea mai clara dovada. In etalarea individualismului regăsit si a prosperităţii, cehii, cu o formaţie mai discreta, au fost depasiti chiar la ei acasa de noii imbogatiti rusi, care s-au întrecut in achiziţionarea de proprietati si hoteluri la Karlovy Vary si in alte staţiuni, dar si in Praga. Nu au lipsit insa scandalurile de corupţie sau scandalurile, in general, si cu eroi autohtoni.

Desigur, Cehia rămâne o fostă ţară a blocului comunist şi are problemele ei. Rata şomajului este destul de ridicată - circa 9 la sută. Salariul mediu, de peste 500 de euro lunar in 2007, asigură un trai mai bun faţă de România, mai ales că produsele de bază sunt ceva mai ieftine (poate şi pentru că TVA la alimente este de numai 5%, la fel cu cel pentru construcţii). Salariile cehilor rămân totuşi inferioare mediei din UE.

Dar dacă vorbim strict despre Praga, lucrurile se schimbă. Nivelul de trai se situează peste media europeană, la acest fapt contribuind şi încasările imense realizate din turism.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cehia - Sistemul Economic in Perioada de Tranzitie.doc