Celebrul Economist Karl Marx

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3239
Mărime: 17.79KB (arhivat)
Publicat de: Pamela Dumitrache
Puncte necesare: 7
Referatul a fost prezentat in cadrul universitatii din Brasov, ASE

Extras din referat

Cu excepţia lui Isus,Buda şi Mahomed, numele lui Karl Marx este cel mai des pomenit, decât al oricărei alte persoane care a trăit vreodata. Marx atinge un record pentru cei care îşi măsoară faima prin numărul de referinţe la persoana lor.

În comparaţie cu ceilalţi gânditori activi ai secolului al XІX-lea, Marx nu a avut foarte mult succes când a debutat. Textele sale, intransigente, riguroase şi dificile nu erau la îndemâna cititorilor lui Fourier sau Blanqui. Totuşi, Marx a fost un militant îndârjit, care şi-a împǎrţit existenţa între munca de cercetare şi participarea la mişcarea muncitoreascǎ.

Viaţa lui Karl Marx

Karl Marx s-a născut la 5 mai 1818 în Trier,Germania şi a fost un filosof german, economist si publicist, descendentul unei lungi genealogii de rabini, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al aşa zisului Socialism ştiinţific, teoreticean şi lider al mişcării muncitoreşti.

Tatal său, un avocat evreu, a trecut la proletism împreună cu familia, pe vremea când Karl avea doar câţiva ani;el a fost un om cu multa educaţie si deasemenea generos. Mama lui Karl poate fi considerată o întruchipare a mamei evreice. Mediul în care a trăit Karl Marx a fost cel al burgheziei instruite. Inteligenţa lui Karl s-a manifestat de timpuriu, deşi era slab la matematică si caligrafie.

După ani de instruire temeinică la liceu, Marx a început să studieze dreptul la Bonn. S-a mutat apoi de la Bonn la Berlin şi a trecut de la drept la filosofie, domeniu în care a împartaşit poziţia Stangii hegeliene. A fost un autodidact care a “devorat” o cantitate imensa de literatură, dar fara un plan sau ordine anume şi fară a învaţa arta de a-şi comunica ideile clar şi simplu. A conceput multe proiecte literare, dar nici unul nu a fost dus la capat.

Îşi obţine doctoratul la Jena, prin scrierea unui eseu pe tema “Deosebirea dintre filosofia naturii la Democrit si filosofia naturii la Epicur”. În această lucrare Marx se situa încă pe poziţii idealiste. După ce şi-a susţinut în mod strălucit teza şi a primit diploma de doctor la facultatea de filosofie a universităţii din Jena, Marx s-a întors la Bonn,de unde, în octombrie 1842, a plecat în Colonia, unde a devenit redactor-şef al “Gazetei Renane”, organ al burgheziei radicale din Renania. Senin caracterizează perioada activităţii lui Marx la “Gazeta Renana” ca perioada când începe să se contureze trecerea lui Marx de la idealism la materialism şi de la democratismul revoluţionar la comunism. La începutul anului 1843 “Gazeta Renana”, care sub conducerea lui Marx promovase o linie revoluţionar democratică şi care apăruse tot timpul sub o cenzură severă, a fost suprimată.

În iunie 1843, după o logodnă de şapte ani, Marx se căsătoreşte cu prietena sa din copilărie, Jenny von Westphalen. Soţia a devenit pentru el întruchiparea avuţiei şi a poziţiei aristocratice pe care a dorit-o de mult. Curând după căsătorie, tânărul cuplu, neîntrevăzând nici un viitor în Germania s-a mutat la Paris. L-a întâlnit aici pe Friedrich Engels, scriitor şi fiul unui fabricant textil prosper. A fost singurul prieten de care Marx nu s-a înstrăinat şi care i-a oferit nu numai loialitate neclintită şi colaborare intelectuală, dar şi suport financiar mai târziu. Desre prietenia lor V.I. Lenin scria “Proletariatul european poate afirma cǎ ştiinţa lui a fost creatǎ de doi savanţi şi luptǎtori, ale cǎror legǎturi pot fi aşezate alǎturi de cele mai mişcǎtoare legende ale anticilor despre prietenia dintre oameni”.

Marea descoperire a tânǎrului Marx din anii 1841-1844 este cǎ secretul evenimentelor politice rezida în faptele economice. Locuind la Paris frecventeazǎ cercurile progresiste, intrǎ în contact cu şefi ai organizaţilor muncitoreşti, cu exilaţi germani şi întâlneşte socialişti francezi: Louis Blanc, Fourier şi Cabet îl dezamǎgesc, cǎci gândesc doar în termeni politici şi raţioneazǎ ca nişte simpli complotişti.

În 1845 Marx şi Engels au scris cartea “Sfânta Familie” care era îndreptată împotriva conducătorilor tinerilor hegelieni-Bruno Baner&Co. Şi a jucat un rol important în apariţia marxismului.

Karl Marx a avut şapte copii, dintre care patru au murit în copilărie. Pe cele trei fete care au ajuns la adolescenţă le-a iubit foarte mult. Cea mare a murit cu puţin timp înaintea tatălui ei, celelalte două s-au sinucis mai târziu.

Expulzat din Belgia la izbucnirea revoluţei din 1848, Marx pleacǎ la Paris, apoi la Köln. Dupǎ înfrângerea revoluţiei din Germania, este expulzat succesiv din Prusia şi Franţa şi se stabileşte definitiv la Londra.

Marx şi-a petrecut o mare parte din timp în British Museum, citind enorm şi făcând o mulţime de note, concepând marele proiect al lucrării Capitalul.

Plănuise o critică fundamentală a economiei politice, iar dificultatea de a duce la bun sfârşit îi provoca o nelinişte crscândă.

În anul 1864 a contribuit la crearea “Asociaţiei internaţionale a muncitorilor”, prima Internaţională a muncitorilor. El a întocmit manifestul constitutiv al Internaţionalei şi a scris aproape toate documentele ei importante. Prin crearea “Internaţionalei І” Marx a pus temelia organizaţiei proletare internaţionale în vederea luptei revoluţionare pentru socialism “Internaţionala a fost instituită pentru a înlocui sectele socialiste şi semisocialiste printr-o adevărată organizaţie a clasei muncitoare în vederea luptei” aprecia Marx şi Engels.

Preview document

Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 1
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 2
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 3
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 4
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 5
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 6
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 7
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 8
Celebrul Economist Karl Marx - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Celebrul Economist Karl Marx.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economie și Prosperitate - Recenzie

-INTRODUCERE- Economia…un termen atat de simplu incat la prima vedere ar putea oricine sa-l defineasca,sau macar sa incerce cu convingerea ferma...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?