Centrele Financiare Offshore

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Centrele Financiare Offshore.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anca Ilie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

În contextul actual al globalizării financiare întâlnim tot mai des notiunea de „paradis fiscal” sau „centru offshore” ca zonă cheie prin care fluxurile financiare tranzitează în mod continuu. Ce reprezintă mai exact aceste centre si în ce fel afectează ele mediul economic în ansamblu- La această întrebare îsi propune în principal să răspundă această prezentare.

1. Ce este un centru financiar offshore- Notiuni de bază.

Se stie că operatiunile bancare internaţionale se pot desfăşura în ţara împrumutătorului, în cea a împrumutatului sau într-o ţară terţă. Termenul de „centru offshore” se referă la zone în care operatiunile bancare si activitătile financiare în general sunt supuse unor constrângeri minime. Mai concret, ele prezintă următoarele caracteristici:

- Cadru legislativ extrem de permisiv: reglementări simple referitoare la transferul de bani, la sistemul contabil

- Tranzacţiile se desfăşoară în cea mai mare parte între nonrezidenţi

- Operaţiunile financiare se desfăsoară sub strictă confidenţialitate

- Facilităţile fiscale şi legislative vizează în cea mai mare parte doar afacerile internaţionale

- Taxele au fie un nivel simbolic, fie nu se aplică

În ceea ce priveste aparitia lor, aceasta se datorează unor factori diversi (care variază de la caz la caz), însă putem remarca faptul că în perioada postbelică, pe măsura accentuării fenomenului de globalizare, tendinta generală a fost cea de creare a unor centre financiare cu un potential tot mai ridicat. Această tendintă a fost completată de dorinta de a găsi o modalitate de a evita povara taxelor existente pe piata internă (în vederea maximizării profitabilitătii). Țările mici, în general fără perspective de dezvoltare economică, au jucat un rol important în acest context. Ele au început să ofere astfel de facilităti cu scopul de a atrage marile companii si bănci internationale (si, prin urmare, investitiile acestora) pentru a se bucura de avantajele care derivă din statutul de „gazdă a unor giganti economici”.

Centrele financiare offshore sunt localizate în cea mai mare parte în zone insulare (spre exemplu: Caraibe, Bahamas, Insulele Channel, Insula Man), însă există astfel de centre şi în apropierea unor regiuni bogate din Europa şi Asia, întrucât globalizarea, manifestată prin internaţionalizarea fluxurilor de informaţii şi dezvoltarea fără precedent a telecomunicaţiilor, facilitează transferul de fonduri dinspre şi înspre aceste centre indiferent de localizarea lor geografică.

Fiecare centru are sute de reprezentanţe ale băncilor internaţionale, folosite ca centre de înregistrare a tranzacţiilor înregistrate în afara reglementărilor obişnuite. Cum poate fi însă posibil ca suprafete atât de restrânse din punct de vedere geografic să găzduiască sute de bănci si companii si să constituie un adevărat „nod al fluxurilor financiare”- Pentru a ne lămuri, ar fi suficient de precizat faptul că, spre exemplu, băncile reprezintă de cele mai multe ori simple conturi deschise la birouri de avocatură sau mici spaţii dotate cu un telefon şi un ghişeu.

Un exemplu de operatiune financiară internatională desfăsurată prin intermediul unui centru offshore ar fi acela al unei bănci din New York care foloseste centrul din Caraibe, aflat în cadrul aceluiaşi fus orar, pentru a înregistra o anumită parte din tranzacţiile ei cu scopul de a beneficia de facilităţi fiscale de care nu s-ar putea bucura pe teritoriul american (cum ar fi posibilitatea constiturii de depozite fără a fi afectată de reglementările americane referitoare la rezerva minimă obligatorie).

În general aceste centre sunt specializate la nivel mondial în anumite servicii şi facilităţi oferite clienţilor internaţionali (spre exemplu: lipsa impozitelor pe venit în Monaco sau Andorra, specializarea pe servicii de asigurare, activităţi bancare, consultanţă, tranzacţii financiare, administrarea de fonduri).

2. Avantaje versus dezavantaje

Primul si cel mai important avantaj determinat de investirea sau amplasarea de fonduri în aceste zone se deduce încă din momentul conturării primelor lor caracteristici. Este vorba despre evitarea taxărilor existente la nivel intern, completată de permisivitate si confidentialitate. Totusi, nu putini sunt cei care combat existenta centrelor offshore, evidentiindu-le numeroasele efecte negative.

Avantajele si dezavantajele, asa cum au fost ele reliefate de economisti dar si de mass media, sunt sintetizate comparativ în următorul tabel:

AVANTAJE DEZAVANTAJE

Lipsa restrictiilor, permisivitatea – contribuie la maximizarea profitabilitătii. Conturile bancare pot fi deschise chiar si prin e-mail, iar în multe cazuri companiile nu trebuie să publice niciun raport periodic asupra activitătii desfăsurate Efectele negative ale unei permisivităţi prea mari nu se lasă aşteptate. Printre consecinţe se numără scurgerea de capitaluri din foarte multe ţări, ascunderea surselor unor operaţiuni financiare de mari proporţii şi, prin urmare, intensificarea luptei împotriva corupţiei, a crimei organizate şi îmbogăţirii nejustificate

Centrele offshore deţin un rol esenţial în menţinerea sănătăţii situaţiei financiare a firmelor, atrăgând investiţii şi creând locuri de muncă Centrele offshore reprezintă o modalitate prin care cei bogaţi se pot sustrage de la plata taxelor si promova evaziunea fiscală

CTN-urile sunt clienţi fideli ai centrelor offshore, în special datorită transferurilor de fonduri şi operaţiunilor comerciale desfăşurate între filialele lor, fapt care le permite să economisească foarte mult. În SUA profiturile transnaţionalelor implicate în astfel de operaţiuni aproape s-au dublat. Prin consolidarea pozitiei CTN-urilor, centrele offshore contribuie la adâncirea decalajelor între acestea si firmele mici si mijlocii

Sunt parte integrantă a globalizării, deoarece facilitează mobilitatea în creştere a finanţelor prin taxe şi reglementări foarte reduse sau inexistente Un volum mult mai mic din capitalurile transferate se reîntoarce în ţara de origine. Astfel, a apărut sitagma de „găuri negre ale globalizării financiare”

Confidentialitatea operatiunilor desfăsurate, datorată neînregistrării datelor în dosare publice, încurajează companiile să investească aici; raportarea este minimă: fără audit, fără raportare a impozitelor sau informatii financiare publicate. Confidentialitatea nu încurajează doar companiile, ci si speculatorii, desfăsurarea unor operatiuni ilegale, spălarea de bani. Liderii politici din regimurile totalitare găsesc un loc sigur pentru a-si depune fondurile detinute (în mare parte, furate). E diminuată puterea instituţiilor de supervizare a sistemului financiar internaţional

Firmele şi persoanele pot face depozite bancare în aceste centre pentru a-şi proteja averile de taxe Reduceri anuale foarte mari ale încasărilor bugetare din cauza nedeclarării valorii reale a economiilor personale detinute în conturi din centrele offshore.

Fisiere in arhiva (1):

  • Centrele Financiare Offshore.doc

Alte informatii

Prezentat la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE Bucuresti