Cererea Ciocolatei

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cererea Ciocolatei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cererea reprezintă cantitatea de bunuri şi servicii pe care cumpărătorii sunt dispuşi să o achiziţioneze, la un moment dat, de pe piaţă, pentru satisfacerea nevoilor de consum. Cumpărătorii pot fi utilizatorii, în cazul consumului productiv şi consumatorii individuali, în cazul consumului final. Cererea pentru utilizatori este mult mai uşor de stabilit decât în cazul consumului final,deoarece consumatorii individuali formează o masă anonimă extreme de complexă; în consecinţă, şi atenţia noastră se va îndrepta mai mult asupra cererii finale. Pentru studiul cererii finale, teoria economică consideră consumatorul individual drept o unitate de consum. Fiecare consumator, însă, este confruntat cu problema alegerii: el doreşte anumite bunuri (hrană, îmbrăcăminte, locuinţă ş.a.), însă nu dispune decât de un venit limitat pentru a şi le procura. În consecinţă, el va alege mai întâi bunurile strict necesare, apoi pe cele necesare, continuând cu cele mai puţin necesare ş.a.m.d. până când epuizează venitul disponibil. Conform teoriei economice, se consideră că funcţia de utilitate a produselor va fi maximizată sub constrângerea veniturilor disponibile ale consumatorului. Altfel spus, un produs este numit “util” atunci când corespunde unei cereri, adică unei necesităţi sau dorinţe a consumatorului şi se poate, efectiv, încadra în bugetul disponibil. Aceasta este o problemă foarte importantă, deoarece sunt numeroase produse care pot fi dorite de consumator dar cumpărarea lor nu se poate încadra înbugetul său disponibil; în teoria economică, ele nu sunt considerate “utile”ci doar “utilizabile”.

Cererea are drept suport puterea de cumparare a oamenilor, de aceea ea exprimam, in acelas timp, cantitatea de bunuri si servicii, la un moment dat, la preturile existente, considerand date veniturile si preferintele cumparatorulor. Cererea poate fi: a) individuala, adica din partea unui singur cumparator la un bun econoomic sau la altul; b) totala, adica din partrea tuturor cumparatorilor la bunul sau serviciul respectiv; c) agregata sau globala care exprima ansamblul cererii din parte tuturor cumparatorilor si la toate bunurile si serviciile existente; aceasta se exprima in forma baneasca, fiind astfel posibile masurarea si compararea. Cererea, ca volum, structura si nivel al cerintelor de consum, se schimba de la o perioada sau alta, avand, deci, un caracter dinamic. Principalii factori de care depinde dinamica cererii sunt: nevoile, venitul si pretul. Relatia dintre cheltuielile de consum si venit a fost analizata in sec 20-lea pentru intaia oara, de catre E.Engel si poarta denumirea de „curba lui Engel”.Cercetand bugetele de familia din mai multe tari, acesta a desprins concluzia potrivit careia importanta relativa a diferitelor cheltuieli de consum in raport cu venitul se modifica diferit. Astfel, s-a observat ca atunci cand venitul creste, ponderea cheltuielilor pentru alimente scade, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si locuinta este relativ constanta, iar ponderea cheltuielilor pentru imbracamintea si locuinta este relativ constanta, iar ponderea cheltuielilor pentru servicii creste. Cererea se afla in raport invers proportional fata de pret: cand pretul creste, cererea scade, deoarece la un venit dat posibilitatea de cumparare se micsoreaza; cand pretul scade, cererea creste. Legea cererii exprima relatia dintre cerere si pret, in cadrul careia cererea evoluaza in sens invers fata de pret.

Cererea de ciocolata in Romania este in crestere, piata romaneasca de ciocolata a crescut semnificativ din 2003 in coace si are o valoare estimata la 120-150 milioane de euro . Patru mari jucatori concentreaza peste 90% din aceasta piata:

1. Kandia-Excelent, producator autohton, intre 30 si 40%.

2. Kraft Foods România, subsidiara locala a concernului multinational Kraft, intre 30 si 35%.

3. Supreme Chocolat, producator autohton, parte a Supreme Group, aproximativ 25%.

4. Heidi Chocolats Suisse, membra a grupului elvetian Läderach Chocolatier Suisse, aproximativ 7%.

In România, brandurile de ciocolata tablete poarta nume scurte , feminine. Cu exceptia a trei dintre ele (doua substantive proprii - Heidi si Novatini - si un cuvant artificial: Anidor), toate numele de brand se termină in a si sunt cuvinte nou-create (Milka, Primola), substantive comune (Poiana, Africana) sau proprii (Laura).

Cantarind 100 de grame , tabletele de ciocolata utilizeaza un ambalaj secundar de hartie sau carton al carui design este întotdeauna dominat de reprezentarea ingredientului (ciocolata, crema de fructe sau de alt tip etc.) Identificarea ingredientului este de departe cel mai important rol pe care il joaca ambalajul , inclusiv prin proeminenta vizuala a descriptorului respecti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea Ciocolatei.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA ECONOMIA AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI