Cererea si Oerta

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Cererea si Oerta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioana Ristea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CEREREA, OFERTA SI PIATA

1. PIATA

Piata este spatiul in care se desfasoara activitatea economica si in care actioneaza aceleasi persoane fizice si juridice, agenti economici. Piata reprezinta un loc de intalnire a agentilor economici grupati in cumparatori (beneficiari) sau vanzatori (producatori). Prin intermediul pietei, agentii economici isi exprima intentiile de cumparare si vanzare pe baza carora producatorii decid ce?,cat?, cum?, pentru cine? sa produc, iar cumpartorii decid ce?, cat?, de unde? sa cumpere.

2. CEREREA

Într-o economie de piata cumparatorii sunt cei care decid ce se produce si în ce cantitate. Fiecare cumparator îsi exprima zilnic preferinta fata de bunurile si serviciile de care are nevoie cu ocazia procurarii lor, cu alte cuvinte îsi da votul în bani pentru ele. Producatorul va produce acele bunuri si servicii care sunt cerute si va renunta la producerea acelora care nu mai sunt cautate de consumator. Într-o economie de piata cererea joaca un rol de maxima importanta în organizarea productiei. Experienta a demonstrat ca pe piata se stabilesc legaturi reciproce între pretul unui bun si cantitatea din bunul respectiv aflata pe piata. Cu cât pretul unui bun creste cu atât se va restrânge numarul de indivizi care vor dori sa-l cumpere. Cu cât pretul unui bun oarecare va scadea cu atât va spori numarul cumparatorilor care îi vor agrea.

In prima coloana a tabelului ce urmeaza sunt prezentate preturile ciocolatei, a doua coloana reprezinta cantitatea ceruta la pretul respectiv. Cu toate ca ciocolata se da gratis doar o anumita cantitate este ceruta deoarece oamenilor li se face rau de la prea multa ciocolata. Cu cat pretul ciocolatei creste cu atat cererea de ciocolata scade. Sa presupunem ca nimeni nu cumpara ciocolata daca pretul depaseste 40.000 lei. A treia coloana a tabelului reprezinta cati vanzatori doresc sa vanda la pretul dorit deoarece ciocolata presupune anumite cheltuieli iar producatorii trebuie sa obtina profit. In acest exemplu la pretul mai mare de 20.000 lei este avantajos sa vinzi ciocolata dar atunci va creste si cantitatea oferita.

Exista o diferenta intre cerere si cantitatea ceruta. Cererea descrie un comportament al cumparatorului la fiecare pret. La un anumit pret exista o anumita cantitate ceruta, atunci termenul cantitate ceruta se poate folosi doar daca este vorba despre un anume pret. Acelasi lucru il putem spune despre oferta si cantitatea oferita.

Cu cat pretul ciocolatei este mai mic cu atat cantitatea ceruta este mai mare si cu cat pretul ciocolatei este mai mare cu atat cantitatea ceruta este mai mica. O vizita la dentist ne avertizeaza in privinta efectelor pe care le are ciocolata asupra dintilor nostri. Acest lucru ar putea reduce cantitatea ceruta la fiecare pret. Folosirea unui ambalaj mai costisitor ar schimba oferta de ciocolata, producatorii fiind tentati sa creasca cantitatea oferita la fiecare pret posibil.

Cantitatea si pretul se gasesc într-o relatie de inversa proportionalitate. Acest raport se explica, în ultima instanta, cu ajutorul teoriei utilitatii marginale descrescatoare. Deci, nu întâmplator daca Q va creste, atunci P va scadea. Explicatia mai profunda a acestei conexiuni poate fi usor ilustrata cu ajutorul exemplului calculatoarelor personale. Când preturile la acestea erau foarte ridicate, numai oamenii bogati îsi puteau permite sa le cumpere. Toata lumea facea calcule cu mâna, folosea stiloul pentru a scrie lucrari, sitiuatie întâlnita si astazi în tarile sarace unde doar bancile si cercurile celor bogati poseda calculatoare personale. Pe masura ce preturile lor au început sa scada cumpararea lor a devenit accesibila pentru tot mai multi oameni care au început sa le utilizeze la locul de munca, în scoli, pentru hobby, etc. Deci preturile mai mici atrag noi cumparatori si drept urmare curba cererii are o panta descrescatoare.

Pe pietele bunurilor si serviciilor are loc nu numai scaderea preturilor, dar si procesul invers adica cresterea lor, când cantitatea ceruta dintr-un produs tinde sa scada. În mod firesc apare întrebarea: de ce cantitatea ceruta scade o data cu cresterea pretului?. Doua sunt motivele principale care explica acest fenomen: efectul de substitutie si efectul miscarii veniturilor disponibile.

 Efectul de substitutie al produselor cu utilitate apropiata se manifesta prin aceea ca daca pretul unui produs creste atunci acel produs va fi substituit cu un altul (pui în loc de carne de vita, camasi din fire sintetice în loc de camasi din bumbac, etc.);

 Efectul miscarii veniturilor disponibile (VD) se manifesta prin faptul ca în urma cresterii preturilor produselor cumparatorii constata ca desi marimea venitului este aceeasi ei devin mai saraci decâtînainte.

Elasticitatea cererii este categoria economica care arata în ce masura modificarea pretului influenteaza cantitatea de bunuri ceruta. Se pot întâlni urmatoarele 3 situatii:

1) când scaderea preturilor provoaca cresterea cantitatii vândute dintr-un bun, astfel ca încasarile totale cresc fata de perioada precedenta, vorbim de cerere elastica;

2) când scaderea preturilor provoaca cresterea cantitatii vândute dar încasarile totale vor ramâne neschimbate, vorbim de elasticitate unitara;

3) când micsorarea preturilor provoaca cresterea lenta a vânzarilor totale, astfel ca încasarile realizate vor fi mai mici fata de cele anterioare reducerii preturilor, vorbim de elasticitate rigida.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea si Oerta.doc