Cerinte de Rationalitate privind Decizia

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cerinte de Rationalitate privind Decizia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cerintele de rationalitate privind decizia

Managementul este un proces ciclic decizional.Intreaga activitate manageriala poate fi rezumata,in esenta, la o inlantuire de decizii interdependente.Complexitatea si diversitatea in crestere a mediului in care activeaza organizatiile,cu deosebire firmele de afaceri,genereaza in permanenta probleme a caror solutionare impune luarea si aplicarea unor decizii.Caracterul limitat al resurselor materiale,financiare si umane implica responsabilitatea pentru atingerea obiectivelor in conditiile celei mai avantajoase cai de alocare si utilizare a acestora.De aceea,disciplinele ce formeaza stiinta managementului propun,aproape fara exceptie,metode de luare a deciziilor eficiente.

Alegerea rationala a unei alternative de actiune,in scopul obtinerii unui rezultat dorit,este o decizie.Implicatia evidenta a luarii unei decizii o constituie existenta variantelor.Daca nu este posibila alegerea,nu exista decizie.

Definita ca optiune pentru o alternativa,decizia nu poate fi un act intamplator.Ea presupune eforturi de studiere temeinica a factorilor ce pot influenta rezultatele asteptate. Pregatirea si luarea deciziei este un proces rational,un proces de cunoastere.Acest proces,strans impletit cu activitatea practica,cu actiunea de atingere a rezultatelor dorite, formeaza procesul decizional.

Luarea deciziilor este o parte a muncii tuturor managerilor. Un manager ia constant decizii cand exercita functiile de planificare, organizare, motivare-antrenare, coordonare si control. Luarea deciziilor nu este o functie separata, izolata a managementului, ci, mai curand, miezul comun al functiilor manageriale.

Teoria economica traditionala presupune ca deciziile manageriale sunt luate oarecum in conditii de certitudine ;ca managerii sunt capabili sa defineasca si sa rezolve instantaneu probleme complexe.Existenta unor asemenea capacitati implica prezumtia ca :

-informatii complete si perfecte despre alternativele de actiune

sunt disponibile ;

-sunt perfect cunoscute consecintele alternativelor disponibile ;

-managerii au abilitatile necesare sa evalueze consecintele

alternativelor disponibile.

Aceste prezumtii deriva din principiile economice traditionale, potrivit carora managerii cauta sa maximizeze profiturile (sau sa minimizeze costurile) si sunt complet rationali. Desigur, ideal ar fi ca deciziile managerilor sa fie complet rationale.In realitate,acest lucru nu se intampla aproape niciodata.Si,daca se intampla,atunci mai degraba datorita sansei !

De fapt, departe de a fi complet rational,procesul de luare a deciziei se circumscrie unui cadru limitat,determinat de limitele capacitatilor mentale si de emotiile oamenilor,precum si de factorii de mediu asupra carora decidentii au un control redus sau nici un control.Capacitatea limitata de culegere si de procesare a informatiilor intr-un timp dat face ca un numar limitat de alternative sa fie considerate,si,adesea,prin constructia unor modele simplificate ale situatiilor reale,caracterizate de un anumit nivel de exploatare.Astfel,decat sa examineze toate alternativele posibile,vor examina mai degraba un numar limitat. In loc sa le ierarhizeze pe baza unor criterii bine ordonate si stabile, vor selecta alternativa ‘satisfacatoare ‘ sau ‘destul de buna’.Exemple de astfel de criterii ar fi :’profit adecvat’ fata de ‘profit maxim’ sau ‘pret corect’ fata de ‘pretul cel mai bun’.

Decizia constituie un element esential al managementului fiind instrumentul sau specific de exprimare cel mai important. Nivelul calitativ al conducerii unei unitati se manifesta cel mai bine prin deciziile elaborate si aplicate. Pentru management, prezinta interes cu prioritate decizia manageriala care poate fi definita ca acea decizie care are urmari nemijlocite asupra deciziilor, actiunilor si comportamentelor a cel putin unei alte persoane.

Decizia manageriala trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de rationalitate :

1. Decizia trebuie sa fie fundamentata stiintific. Pentru a putea realiza acest deziderat major este necesar ca personalul managerial sa posede atat cunostintele, metodele, tehnicile si deprinderile decizionale necesare, ca si intelegerea mecanismelor specifice economiei de piata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cerinte de Rationalitate privind Decizia.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR