Chestiunea Petrolului din Irak

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3115
Mărime: 16.90KB (arhivat)
Publicat de: Leontin Mihai
Puncte necesare: 6
Referat despre lupta pentru dominatia in comercializarea petrolului, implicarea politicilor nationale, motivele economice ale razboiului din Irak etc. Geografie Economica

Extras din referat

Sunt mai multe motive care il imping pe presedintele Bush si administratia sa spre invadarea Irakului, detronarea lui Saddam Hussein si preluarea tarii. Dar cel mai mare este ascuns si foarte, foarte simplu. Este vorba despre moneda folosita pentru comercializarea petrolului si prin urmare, cine va domina lumea din punct de vedere economic, in viitorul previzibil - SUA sau Uniunea Europeana.

Irak este o Uniune Europeana care si-a luat pozitia gata de atac in aceasta confruntare. America a avut un monopol asupra comercializarii petrolului, cu dolarul american ca moneda autoritara, dar Irakul a rupt randurile in 1999, a inceput sa schimbe petrolul in euro si a facut profit. Daca America invadeaza si preia Irakul, acest lucru va arunca inapoi in mare UE si euro-ul ei si va face din America, fiind pe pozitie economica dominanta o putere aproape invincibila. Aceasta este cea mai mare apucare a puterii mondiale din timpurile moderne.

Aliatii Americii in aceasta invazie, Marea Britanie si Australia, pariaza ca America va castiga si ca vor apuca din beneficiile ce vor veni in jos odata ce sar in partida invingatoare americana. Franta si Germania constituie lovitura principala a fortei europene - Rusiei i-ar placea sa se dea europeana dar posibil, mai poate fi cumparata. Posibil, Chinei i-ar placea acum sa ii vada pe europeni construind o parte din proprietatea monedei de schimb in timp ce continua sa isi creasca prezenta internationala de schimb la punctul in care si ea poate avea o parte din beneficiile de conducator.

Cheia la toate aceste o reprezinta moneda autorizata pentru comercializarea petrolului.

Conform unui acord OPEC, tot petrolul a fost schimbat, din 1971, pe dolari SUA (dupa caderea etalonului aur), ceea ce face din dolarul SUA, de facto, principala moneda internationala de schimb. Daca celelate natiuni trebuie sa adune dolari pentru a cumpara petrol, ele sunt nevoite sa foloseasca ce aduna si pentru alte schimburi. Acest lucru da Americii un imens avantaj comercial si o ajuta sa devina economia dominanta a lumii. Ca si bloc economic, Uniunea Europeana este singura care poate provoca pozitia economica a SUA si a creat moneda euro pentru a provoca dolarul pe pietele internationale. Totusi, Europa nu este inca unita pentru euro - sunt implicate niste politici nationale soviniste, nu in ultimul rand Marea Britanie - si in orice caz, atata timp cat natiunile din lume trebuie sa adune dolari pentru a cumpara petrol, euro-ul nu poate face decat atacuri limitate impotriva dominantei dolarului.

In 1999, Irakul, cu a doua cea mai mare rezerva de petrol din lume, a trecut la comercializarea petrolului sau in dolari. Analistii americani nu mai puteau de ras, Irakul tocmai facuse o miscare ce avea sa faca din natiune un cersetor. Dar dupa doi ani, suna alarma, euro-ul crestea fata de dolar, iar Irakul si-a dat un avant economic prin trecerea la alta moneda de schimb. Si Iranul s-a gandit sa schimbe moneda; Venezuela, al patrulea mare producator de petrol, a inceput sa reflecteze si a inceput sa scape de dolar facand barter cu mai multe natiuni, inclusiv cu bestia neagra a Americii, Cuba. Rusia cauta sa ridice productia de petrol cu Europa (cu schimbul in euro), o piata evidenta.

Stransoarea bancnotei in comertul cu petrol si in consecinta, in comertul mondial, la modul general, era serios amenintata. Daca America nu ar fi pus urgent piciorul in prag, acestui mic incendiu i s-ar fi facut vant transformandu-l intr-un incendiu de proportii care ar fi consumat economia SUA si dominarea comertului mondial de catre acestea.

America este atat de nerabdatoare sa atace acum Irakul din pricina vitezei cu care se poate raspandi focul euro-ului. Daca Iranul, Venezuela si Rusia s-ar alatura Irakului si ar vinde mari cantitati de petrol in euro, euro-ul ar avea parghia de care are nevoie pentru a deveni o forta puternica in comertul international in general. Alte natiuni ar trebui sa isi schimbe o parte din dolari pentru euro.

Chiar daca OPEC nu ar schimba vanzarea per total in euro (iar asta ar duce la un frumos profit non-petrol pentru tarile OPEC, inclusiv minimalizarea nenumaratelor datorii fortate de SUA pentru unele dintre ele), tot s-ar dezvolta dificultati pentru SUA. Chiar daca o mica parte a comertului ar fi facuta in euro, acest lucru ar duce imediat la cel putin doua consecinte:

- cresterea atractivitatii pentru membrele euro pentru a se alatura "zonei euro", care ar face in schimb "euro-ul" mai puternic si mult mai atractiv pentru tarile producatoare de petrol, ca moneda de schimb, si pentru alte natiuni ca moneda de schimb in general.

- Dolarii SUA si-ar lua zborul spre casa cerand valoare, atunci cand in banca nu este suficienta pentru a-i acoperi.

- Pietele ar reactiona ca de obicei si numaidecat, valoarea USD-ul ar merge in jos.

Reactia Americii la euro a fost previzibila. A iesit in fata luptand. Mergand la razboi cu Irakul, are ca scop atingerea a patru tinte primare:

- sa protejeze economia SUA prin intoarcerea Irakului la comercializarea petrolului in USD, asa ca bancnota sa este din nou moneda exclusiva a petrolului.

- Sa trimita un mesaj foarte clar catre toti producatorii de petrol, adica exact ceea ce li se va intmpla daca nu raman in cercul dolarului. Iranul a primit deja un mesaj - va amintiti cat v-a zapacit atunci cand in mijlocul perioadei de moderare si secularizare, Iranul a fost numit un membru al axei raului?

- Sa puna a doua cea mai mare rezerva de petrol a lumii sub control american.

- Sa furnizeze un stat secular, subiect, unde SUA pot mentine o mare forta (poate cu elemente nominate de aliati precum Marea Britanie si Australia) care sa domine Orientul Mijlociu si petrolul sau vital. Aceasta ar face posibil ca SUA sa evite folosirea a ceea ce vad ca o Turcie pe care nu se pot baza, Israelul, imposibil din punct de vedere politic si cu siguranta, urmatorul vecin pe care il care in vedere, Arabia Saudita, locul de nastere al Al-Qaedei si un focarul sentimentului anti-american.

- Un regres major al Uniunii Europene si al euro-ului sau, singurul bloc de comert si moneda suficient de puternice sa atace dominarea SUA a comersului international prin dolar.

- Sa furnizeze pentru SUA o operatiune camuflata pentru rasturnarea guvernului ales democratic in Venezuela si inlocuirea lui cu o junta prietenoasa sprijinita militar - si punerea petrolului din Venezuela in mainile Americii.

Preview document

Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 1
Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 2
Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 3
Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 4
Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 5
Chestiunea Petrolului din Irak - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Chestiunea Petrolului din Irak.doc

Te-ar putea interesa și

Influențe politice ale războiului din Irak

INTRODUCERE Razboiul asimetric impotriva terorismului, declansat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, s-a transformat intr-un clasic razboi...

Geopolitica petrolului

INTRODUCERE Suveran între combustibili, materie primă râvnită şi răsfăţată pentru sectoare de vârf ale industriei moderne, omniprezent în viaţa de...

Confesiunile unui Asasin Economic

Cartea a fost scrisă de John Perkins ca o autobiografie dar în acelaşi timp ca o confesiune după cum o spune şi titlul cărţii. În primul rând carte...

Venezuela - salvată de Saddam

Venezuela: salvată de Saddam Venezuela era un exemplu clasic de ţară care se ridicase de la sărăcie la bogăţie graţie petrolului. Tot ea mai...

Politică internațională

Razb. rece dintre SUA si URSS care a dominat scena internat in cea 2 jum a sec.20 traverseaza perioada de 45 ani scursa de lansarea bombei atomice...

Politică Internațională

Politica internationala? C.1. - Terorism - Echilibru de puteri = atunci când o putere ameninta sa devina o super forta, alte state mai mici se...

Ai nevoie de altceva?