Ciclicitatea

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Ciclicitatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Ciclicitatea reprezintă acea formă de mişcare a activităţii economice, dintr-o ţară, în care fazele de creştere (expansiune) alternează cu cele de descreştere şi stagnare. În decursul unei perioade îndelungate de timp, fiecare economie naţională cunoaşte o evoluţie oscilantă (fluctuantă), faţă de tendinţa generală a creşterii economice cunoscută sub denumirea de trend. În cadrul unor perioade mai scurte de timp, evoluţia reală a rezultatelor macroeconomice poate fi superioară sau inferioară mediei, adică trendului general crescător.

Ciclicitatea se apreciază prin analiza unuia sau a mai multor indicatori macroeconomici: produsul naţional, venitul naţional, ocuparea forţei de muncă etc.

În caracterizarea calităţii dezvoltării şi creşterii economice trebuie avute în vedere următoarele elemente:

a) existenţa unor stări diferite ale economiei naţionale, denumite fazele ciclului economic, în cadrul cărora performanţele agregate ale economiei naţionale au anumite caracteristici şi prezintă fluctuaţii notabile (ritmul de creştere a producţiei sociale şi a venitului naţional, nivelul eficienţei economice, gradul de ocupare a forţei de muncă, nivelul de trai ş.a. sunt foarte diferite);

b) stările sau fazele evoluţiei economiei se înlănţuiesc, fiecare fază pregătind condiţiile pentru derularea fazei următoare; raporturile dintre faze devin cauzale şi au ca efect schimbări de ordin cantitativ în viaţa economică a societăţii;

c) fazele sau stările evoluţiei macroeconomice se repetă după un anumit timp astfel că, în linii mari, fazele unui ciclu se aseamănă cu fazele altui ciclu economic.

Ciclicitatea reprezintă forma de evoluţie firească, normală a activităţilor economice, iar ciclul economic cuprinde succesiunea în timp şi schimbarea periodică a condiţiilor şi rezultatelor reproducţiei şi creşterii economice.

Ciclul economic reprezintă acea perioadă de timp care separă două crize economice, sau, perioada care se scurge de la începutul unei crize până la începutul crizei următoare. În general, prin ciclu economic se înţelege o durată de timp determinată, în cadrul căreia activitatea economică parcurge, în evoluţia sa, anumite faze ce au caracter repetabil şi într-o anumită succesiune.

În principiu, elementele componente ale unui ciclu economic sunt cele două faze ale sale, care se deosebesc una de alta, dar se intercondiţionează reciproc:

Fisiere in arhiva (1):

  • Ciclicitatea.doc