Ciclul de Viață al Produsului

Referat
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 11515
Mărime: 453.59KB (arhivat)
Publicat de: Irma Mihalache
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Stoita

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. 1. PRODUSUL ÎN OPTICA DE MARKETING 4
  3. 1.1.ELEMENTELEPRODUSULUI 4
  4. 1.2.ETAPELE DE CREARE ALE UNUI PRODUS 6
  5. 2.CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI 8
  6. 2.1.ETAPELE CICLULUI DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI 9
  7. 2.1.1ETAPA DE INTRODUCERE 10
  8. 2.1.2ETAPA DE CREŞTERE 10
  9. 2.1.3ETAPA DE MATURITATE 10
  10. 2.1.4ETAPA DE DECLIN 11
  11. 3.CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI PE CATEGORII 12
  12. 4 STARTEGII DE MARKETING 14
  13. 4.1.ÎN ETAPA DE INTRODUCERE 15
  14. 4.2.ÎN ETAPA DE CREŞTERE 16
  15. 4.3.ÎN ETAPA DE MATURITATE 17
  16. 4.4.ÎN ETAPA DE DECLIN 18
  17. 5. STUDIU DE CAZ : ETAPELE CICLULUI DE VIAŢĂ ALE PRODUSULUI COCA-COLA VANILA
  18. BIBLIOGRAFIE 23
  19. CUPRINS

Extras din referat

ARGUMENT

“ Profitul este plata pe care o primeşti atunci când profiţi de schimb ”

Pe parcursul vieţii unui produs, o firmă îşi reformulează strategia de marketing de mai multe ori. Acest lucru este determinat nu numai de schimbarea condiţiilor economice şi de noile atacuri declanşate de concurenţă, ci şi de modificarea intereselor şi a cerinţelor cumpărătorilor faţă de produs. Firma trebuie să elaboreze strategii adecvate fiecărei etape din ciclul de viaţă al produsului.

Această lucrare îşi propune să dezbată tema : CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI, plecând de la o analiză a produsului prin identificarea componentelor şi etapelor de creare ale acestuia.

Produsul este cea mai importantă componentă a mixului de marketing al unei întreprinderi. Toate celelalte strategii ale unei firme sunt stabilite doar în legătură cu politica de produs. Corespunzător concepţiei clasice produsul reprezintă o sumă de atribute şi caracteristici tangibile, fizice, şi chimice reunite într-o formă identificabilă.

Noţiunea de produs ne trimite imediat cu gândul la articole tangibile: o maşină, o pereche de pantofi, o carte etc., dar şi serviciile pot fi cuprinse de această noţiune. Practic, toate produsele pe care noi le cumpărăm reprezintă o combinaţie între serviciile intangibile şi bunurile tangibile.

Prin stabilirea etapelor ciclului de viaţă se vor observa momentele prin care trece un produs de la lansare, pâna la momentul cel mai nefast , adică dispariţia lui de pe piaţă. Fiecărei etape ale ciclului de viaţă îi corespunde o anumită strategie de marketing, care exemplifică principalele direcţii în care firma îşi mobilizează potenţialul uman, financiar, material în scopul atingerii si depăşirii indicatorilor economici propuşi. Elementele componente ale unei strategii de marketing sunt dezvoltate în activităţile economice concrete cu ajutorul tacticilor de marketing.

Am ales această temă deoarece consider că este necesar să cunoaştem mai multe lucruri despre produsele de zi cu zi, să observam care sunt etapele prin care trec produsele odata cu trecerea timpului şi care sunt modalităţile prin care o firmă poate sa prelungească durata de viaţă a produsului.

Produsele şi pieţele au cicluri de viaţă care necesită schimbarea strategiei de marketing de-a lungul timpului. Fiecare nouă nevoie parcurge un ciclu de viaţă format din etapele de apariţie, creştere accelerată, creştere lentă, maturitate şi declin. Fiecare tehnologie nouă care vine să satisfacă această nevoie prezintă un ciclu de viaţă specific.

Lucrarea de faţă este structurată pe cinci capitole. În primul capitol am identificat componentele produsului: componente corporale, componente acorporale, comunicaţiile referitoare la produs şi imaginea produsului, şi am analizat etapele de creare ale unui produs şi anume : descoperire, creaţie ( invenţie ), materializare ( implementare ).

În al doilea capitol am stabilit care sunt etapele ciclului de viaţă al unui produs :lansare- introducere pe piaţă, creştere, maturitate şi declin.

Ciclul de viata (CV) reprezinta perioada de timp în care produsul/marca de produs se află pe piaţă. Începand cu introducerea şi sfârşind cu retragerea (aceste doua faze pot fi identificate cu uşurinţă). Curba CVP defineşte un produs în funcţie de vârsta comercială

Am identificat care sunt formele graficelor ciclului de viaţă al produsului. Nu toate ciclurile de viaţă ale produselor au forma literei S. există cicluri de viaţă formate din etapele de creştere- prăbuşire- maturitate, cicluri repetate şi cicluri “dantelate”

Introducerea este marcată de creşterea lentă a vânzărilor şi de obţinerea unor profituri minime, pe măsură ce produsul începe să fie distribuit pe piaţă. În perioada aceasta firma trebuie să aleagă între aplicarea unei strategii de fructificare rapidă, fructificare lentă, pătrundere rapidă sau pătrundere lentă pe piaţă

Creşterea: este o perioadă de acceptare rapidă a produsului de către piaţă şi de creştere a vânzărilor şi a profiturilor. Firma trebuie să-şi îmbunătăţească produsul, să pătrundă pe noi segmente de piaţă şi canale de distribuţie şi să reducă treptat preţurile

Maturitatea: este o perioadă de scădere a creşterii vânzărilor, produsul fiind deja acceptat de majoritatea cumpărătorilor potenţiali. Profiturile se stabilizează sau scad ca urmare a cheltuielilor de marketing tot mai mari, care vizează apărarea produsului împotriva concurenţei. Firma cauta noi strategii pentru a-şi relansa vânzările , aceste strategii vizând modificarea pieţei, a produsului şi a mixului de marketing.

Declinul: este perioada în care vânzările şi profiturile scad. Sarcina firmei este de a identifica produsele cu adevărat slabe , de a elabora, pentru fiecare produs în parte, o strategie de menţinere, de concentrare sau de valorificare a efortului investit şi de retragere de pe piaţă a produsele slabe, în aşa fel încât profiturile, angajaţii şi clienţii săi să fie cât mai puţin afectaţi.

În capitolul trei am dorit să exemplific care este ciclul de viaţă al produsului pe categorii, forme şi mărci, iar in capitolul patru am analizat care sunt strategiile utilizate în fiecare etapă a ciclului de viaţă, care sunt avantajele şi dezavantajele unei firme-pionier.

Capitolul cinci reprezintă un studiu de caz cu privire la etapele ciclului de viaţă al produsului Coca-Cola. Am evidenţiat evoluţia noului produs Coca-Cola Vanilla. Acest produs a trecut pe durata existenţei lui pe piaţă prin etapele semnificative şi anume: in etapa de lansare: vânzările au fost scăzute,iar profiturile neglijabile dar pe măsura ce produsul a început să fie cunoscut şi tot mai des achiziţionat , profiturile au început să crească. Principalul obiectiv al întreprinderii în aceată etapă a fost reprezentat de informarea consumatorilor.

Etapa de creştere este reprezentată de intensificarea promovării produsului la maxim, ceea ce poate face ca această etapă să fie cea mai profitabilă din întreg ciclul de viaţă al produsului. Obiectivul întreprinderii în această etapă a fost a constat în maximizarea cotei de piaţă şi crearea unei mărci puternice.

Etapa de maturitate este specifică pentru produsul Coca-Cola Vanilla prin faptul ca vânzările se stabilizează, iar firma încearcă să işi menţină avantajul competitiv prin îmbunătăţirea caracteristicilor produsului. Firma urmăreşte asigurarea unei distribuţii eficiente în scopul menţinerii loialităţii clientelei pntru marcă şi produs.

Etapa declinului este evidenţiată prin schimbarea atitudinii consumatorilor faţă de produs şi redresarea acestora către alte mărci sau produse asemănătoare. În această etapă firma Coca-Cola a decis retragerea produsului de pe piaţă.

Scopul acestei lucrări este acela de a ne face o idee de ansamblu asupra produsului şi a etapelor prin care trec produsele pe parcursul “ vieţii “ precum şi strategiile care se adaptează ciclului de viaţă specific fiecărui produs.

În concluzie, în fiecare etapă a ciclului de viaţă al produsului, întreprinderea trebuie să aibă în vedere principalele elemente ale mediului de marketing, şi anume: vânzări, profit, clienţi, concurenţi, variabilele mixului de marketing care contribuie în mod decisive la procesul elaborării strategiilor adecvate.

Preview document

Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 1
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 2
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 3
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 4
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 5
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 6
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 7
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 8
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 9
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 10
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 11
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 12
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 13
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 14
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 15
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 16
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 17
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 18
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 19
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 20
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 21
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 22
Ciclul de Viață al Produsului - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Ciclul de Viata al Produsului.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea vânzărilor în cadrul Carrefour

INTRODUCERE In mediul economico-social, o firma nu se poate limita la producerea si distributia de bunuri si servicii. Ea trebuie sa creeze o...

Ciclul de viață al unui produs la SC Tip Top Food Industry SRL

Argument Ciclul de viaţă al produsului reprezintă un concept care încearcă să descrie vânzările şi profiturile produsului, consumatorii,...

Teoria Ciclului de Viața a Produsului

- Ce reprezinta teoria “ciclului de viaţa a produsului”? Teoria “ciclului de viaţa a produsului” este o teorie economică care a fost formulată de...

Statul de salariu

ARGUMENT Lucrarea are ca domeniu de cercetare aspectele teoretice, metodologice şi practice ale operațiilor legate de salarizarea angajaților la o...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Politici Comerciale

Principalele aspecte abordate Politica comercială; abordări conceptuale; tipuri; determinanţi; obiective; efecte; trasaturi; cererea si oferta de...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politică de produs, politică de marcă, marca și imaginea, lansarea de noi produse la Coca Cola

Introducere Cu ajutorul sistemului sau informational de marketing Intreprinderea percepe semnalele mediului sau ambiant concentrandu-se, prin...

Proiect Marketing

REZUMAT INTRODUCTIV Tema abordata de acest referat are in vedere sistemele de iluminat economice.Referatul isi propune sa analizeze si sa...

Ciclul de viață al unui produs la SC Tip Top Food Industry SRL

Argument Ciclul de viaţă al produsului reprezintă un concept care încearcă să descrie vânzările şi profiturile produsului, consumatorii,...

Teoria Ciclului de Viața a Produsului

- Ce reprezinta teoria “ciclului de viaţa a produsului”? Teoria “ciclului de viaţa a produsului” este o teorie economică care a fost formulată de...

Ciclul de viață al produsului - pâine albă franzelă

Cap. 1 S.C. LICIU PAN PROD S.R.L. Piatra Neamt -PREZENTAREA FIRMEI- Firma SC LICIU PAN PROD SRL Piatra Neamt se infiinteaza in anul 2002 pe...

Elaborarea Strategiilor de Marketing

1. Introducere Economiile contemporane sufera de surplusuri, nu de lipsuri. Intr-un supermarket din Statele, nu numai ca exista mai multe marci de...

Ciclul de viață al produsului

INTRODUCЕRЕ Ciclul dе viață al produsului sе rеfеră la durata mеdiе dе viață a unui produs: sе facе o analogiе cu biologia (produsеlе sе nasc, sе...

Evaluarea ciclului de viață a produsului

1. INTRODUCERE Progresele înregistrate în tehnologie şi necesitatea din ce în ce mai mare de articole noi a generat o creştere a deşeurilor...

Ai nevoie de altceva?