Clasificarea Sistemelor Contabile Contemporane

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clasificarea Sistemelor Contabile Contemporane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Contabilitate

Extras din document

1. INTRODUCERE

Contabilitatea isi incepe istoria in Evul Mediu, fiind o necesitate la dezvoltarea economiei monetare si aparitia germenilor capitalismului. Prin sistem in general se intelege un ansamblu de elemente ( principii, reguli,etc) dependente intre ele si formind un intreg organizat prin care se pune ordine intr-un domeniu de gindire teoretica, se reglementeaza clasificarea unui domeniu al cunoasterii umane sau se face ca o activitate practica sa functioneze potrivit scopului urmarit Avind in vedere aceste considerente, putem defini sistemul contabil ca un “ansamblu organizat al teoriilor, conceptiilor, principiilor, proceselor, metodelor si tehnicilor prin intermediul carora are loc obtinerea, prelucrarea si stocarea informatiilor cu privire la patrimoniu”.

Treptat, noua metoda de contabilitate – in partida dubla - incepe sa aiba o aplicabilitate generala, indeosebi in Europa Occidentala si astfel literatura contabila prinde contur.

Un rezultat important al evolutiei contabilitatii a fost modernizarea modului de organizare a sistemului conturilor pentru reflectarea patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatului intreprinderii, fiind posibila aparitia a doua sisteme de contabilitate:

- sistemul de contabilitate monist ;

- sistemul de contabilitate dualist.

Conceptul monist presupune existenta unui singur circuit contabil, o singura contabilitate atat pentru cadrul interna cat si cel extern al activitatii intreprinderii.

Conceptul dualist are in vedere organizarea diferita dar corelata a celor doua laturi contabile: contabilitatea financiara (generala) si contabilitatea de gestiune (manageriala). El prezinta o abordare dualista a conturilor si se manifesta sub mai multe aspecte.

Sistemul contabil, in general, poate fi definit ca un ansamblu de teorii, conceptii, principii, procedee, metode si tehnici de lucru prin care se obtin, prelucreaza, transmit si pastreaza informatiile economice.

Literatura de specialitate surprinde mai multe sisteme de contabilitate, cele mai reprezentative fiind:

- sistemul de contabilitate in partida simpla (incasari si plati);

- sistemul de contabilitate in partida dubla (utilitati - resurse);

- sistemul de contabilitate monist (cu un singur circuit);

- sistemul de contabilitate dualist (cu doua circuite, contabilitate financiara

si contabilitate de gestiune);

- sistemul contabil continental (european);

- sistemul contabil anglo-saxon.

Sistemul contabil in partida simpla, in Romania, poate fi aplicat de catre intreprinderile care respecta urmatoarele criterii:

a) activitatea este bazata pe munca individuala a membrilor unei familii, iar numarul mediu anual de angajaţi atraai din exterior nu depaaeate numarul mediu anual al acestor membri;

b) volumul anual al venitului din vanzari nu depaaeate limita stabilita de Guvern (1 000 000 lei), sau;

c) valoarea totala de bilanţ a mijloacelor fixe nu depaaeate limita stabilita de Guvern (350 000 lei).

Modul de ţinere a contabilitaţii in partida simpla este reglementat de SNC 62 „Contabilitatea in partida simpla”.

Contabilitatea in partida simpla presupune inregistrarea in „Registrul jurnal de incasari si plati“ a incasarilor si platilor aferente unei perioade, tranzactii efectuate in numerar si prin banca. Fiscalitatea se bazeaza pe datele din contabilitatea in partida simpla, conform art. 48 din Codul fiscal. Chiar daca denumirea este de contabilitate in partida „simpla“, in practica pare si chiar este destul de complexa.

Contabilitatea in partida dubla presupune reflectarea unei operatiuni prin inregistrarea in 2 partide concomitant, una indicand originea, cealalta destinatia. Dupa modelul de organizare a conturilor exista sisteme de contabilitate cu un singur circuit si cu 2 circuite (Romania). Sistem contabil in cadrul caruia fiecare tranzactie, fie ca este vorba despre o incasare, fie o plata sub forma baneasca, despre o vanzare sau cumparare de bunuri si servicii, genereaza o dubla intrare, in debit, respectiv, credit. Deoarece fiecarei intrari in partea de debit ii corespunde o intrare egala in credit, rezulta ca balanta debit-credit se va afla intotdeauna in echilibru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Sistemelor Contabile Contemporane.doc

Alte informatii

Referat sustinut in cadrul Facultatii de stiinte economice, Universitatea Tibiscus din Tmisoara.