Codul Etic al Marilor Intreprinderi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Codul Etic al Marilor Intreprinderi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rusica Natalia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

INTRODUCERE

În lucrarea de mai jos, vor fi analizate Codurile de Etică al unor companii mari, renumite, care și-au dobândit faima pe parcursul a unei perioade îndelungate, și anume: compania prestatoare de servicii fast-food McDonald's și compania de telefonie mobilă Orange.

Vor fi prezentate informații referitoare la Codul Etic al acestor companii, fiind selectate unele aspecte interesante, dileme etice exemplificate prin exemple.

Făcând o mică introducere, putem spune că McDonald's Corporation este cel mai mare lanţ de restaurante de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiţi, amestecuri de băuturi răcoritoare pe bază de lapte (aşa numitele milkshake-uri) şi băuturi carbo-gazoase. Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de fraţii Dick şiMac Macdonald în San Bernardino, California. Introducerea "Sistemului de Servire Rapidă" în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast food. Restaurantele McDonald's se găsesc în 120 de ţări şi teritorii din jurul lumii şi servesc aproape 54 milioane de clienţi în fiecare zi.

Orange, prezintă o altă companie renumită, ce prestează servicii de telefonie mobilă pe parcursul unei perioade îndelungate de timp. În lucrarea de mai jos, vor fi prezentate câteva alineate ale Codului Etic al companiei Orange.

La fel, vor fi menționate și alte companii și informații interesenate din Codul de Etică al acestor companii.

CODUL ETIC AL MARILOR ÎNTREPRINDERI

Făcând un scurt istoric, putem spune că McDonald's Corporation este cel mai mare lanţ de restaurante de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiţi, amestecuri de băuturi răcoritoare pe bază de lapte (aşa numitele milkshake-uri) şi băuturi carbo-gazoase.

Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de fraţii Dick şiMac Macdonald în San Bernardino, California. Introducerea "Sistemului de Servire Rapidă" în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast food. Restaurantele McDonald's se găsesc în 120 de ţări şi teritorii din jurul lumii şi servesc aproape 54 milioane de clienţi în fiecare zi.

Cultura organizațională a companiei se bazează pe niște criterii principale, care sunt respectate obligatoriu de toți angajatorii firmei și anume:

a) Orientarea spre climatul autoritar în raport cu orientarea spre comunicații, încredere si respect între colaboratori, aceasta fiind manifestată prin:

- Executarea întocmai a dispozițiilor șefilor ierarhici

- Respectarea ordinii și a disciplinei;

- Respectul față de opiniile celorlalți , indiferent de funcția lor în ierarhie

- Încrederea reciprocă între colaboratori, dar și între subordonați șișefi ierarhici;

- Comunicații deschise, sincere, atât între colaboratori, cât și între subordonați și șefi ierarhici

b) Ce li se cere salariaților în raport cu ce li se oferă salariaților, acest criteriu implică:

- Asumarea responsabilităților pentru consecințele propriilor decizii sau acțiuni;

- Orientarea spre inovare și îmbunătățirea procedurilor;

- Comportament etic și integritate;

- Preocuparea pentru profitabilitatea întreprinderii.

McDonald's fiind o companie de succses deja de mult timp și având o istorie bogată, a creat un sistem de valori, care, trecute prin timp, a oferit simțul grijei și căldurii față de consumatori, comfort și buna dispoziție.

Totuși, la compania McDonald’s există mai multe valori și credințe dintre care cele mai importante sunt:

1) satisfacerea nevoilor consumatorilor (este prima și cea mai importantă preocupare, acestea fiind satisfacute 100%;)

Fisiere in arhiva (1):

  • Codul Etic al Marilor Intreprinderi.doc

Alte informatii

MINISTERUL EDUCAȚIEI AL REPUBLICII MOLDOVA FACULTATEA: STIINȚE ECONOMICE: CATEDRA: FINANȚE ȘI BĂNCI