Codul Privind Conduita Etica a Auditorilor Financiari

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Codul Privind Conduita Etica a Auditorilor Financiari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CUPRINS

DEFINITII

OBIECTIVE

PRINCIPII FUNDAMENTALE

CODUL PRIVIND CONDUITA ETICA

PARTEA A  APLICABILA TUTUROR AUDITORILOR FINANCIARI

1. Integritate si obiectivitate

2. Solutionarea conflictelor etice

3. Competenta profesionala

4. Confidentialitatea

5. Consultanta fiscala

6. Publicitate

PARTEA B  APLICABILA AUDITORILOR FINANCIARI DE PRACTICA PUBLICA

PARTEA C  APLICABILA AUDITORILOR FINANCIARI SALARIATI

CONDUITA ETICA A AUDITORILOR FINANCIARI

Definitia auditului

Auditul este o activitate independenta si obiectiva care da unei entitati o asigurare în ceea ce priveste gradul de control asupra operatiunilor, o îndruma pentru a-i îmbunatati operatiunile, si contribuie la adaugarea unui plus de valoare.

Auditul intern ajuta aceasta organizatie sa îsi atinga obiectivele evaluând, printr-o abordare sistematica si metodica, procesele sale de management al riscurilor, de control, si de guvernare a organizatiei, si facând propuneri pentru a le consolida eficacitatea.

Codul Etic al Institutului Auditorilor reprezinta principiile relevante pentru profesia si practica de audit intern si regulile de conduita care descriu comportamentul asteptat din partea auditorilor interni. Codul Etic se aplica atât persoanelor, cât si organismelor care furnizeaza servicii de audit intern. Scopul Codului Etic este promovarea unei culturi etice la nivel global în cadrul profesiei de audit intern.

Activitatea de audit  este un departament, divizie, serviciu, echipa de consultanti sau de orice alt practician care ofera o asigurare independenta si obiectiva si servicii de consultanta care contribuie la adaugarea unui plus de valoare si la îmbunatatirea operatiunilor entitatii. Activitatea de audit ajuta aceasta organizatie sa îsi atinga obiectivele aducând o abordare sistematica si metodica la evaluarea si îmbunatatirea eficacitatii proceselor de management al riscurilor, de control, si de guvernare a entitatii.

Codul de etica, stabileste standardele de conduita pentru auditorii financiari si stabileste principiile fundamentale care trebuie respectate de catre auditorii financiari, în scopul de a atinge obiective de natura generala. Profesia de auditor financiar, la nivel mondial, se desfasoara într-un mediu caracterizat prin culturi si reglementari diferite.

Elaborarea Codului are la baza faptul ca obiectivele si principiile fundamentale sunt, egal valabile pentru toti auditorii financiari, indiferent daca activeaza în firmele de audit financiar de practica publica, în industrie, comert, sectorul public sau învatamânt.

O profesie este caracterizata prin câteva elemente, inclusiv:

- Detinerea unor abilitati intelectuale specifice, dobândite prin pregatire si educatie;

- Aderarea membrilor sai la un cod comun de valori si conduita, cod elaborat de organismul reprezentativ specific, care sa includa si mentinerea unei imagini în mod esential obiective;

- Acceptarea unei datorii fata de societate în ansamblul sau (de obicei în schimbul unor restrictii în utilizarea unui titlu sau în acordarea unei calificari).

O caracteristica esentiala a unei profesii o constituie acceptarea responsabilitatii acesteia fata de public. Publicul profesiei de audit financiar îl reprezinta clientii, creditorii, guvernele, angajatorii, angajatii, investitorii, comunitatea de afaceri si financiara, precum si oricine altcineva care se bazeaza pe obiectivitatea* si integritatea auditorilor financiari în mentinerea unei functionari organizate a comertului. Acest fapt impune o responsabilitate a profesiunii de auditor financiar fata de interesul public. Interesul public este definit ca binele comunitatii de indivizi si institutii pe care îi deserveste un auditor financiar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Codul Privind Conduita Etica a Auditorilor Financiari.doc