Comert

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comertul cu amanuntul a cunoscut, dupa anul 1989, profunde mutatii care au dus la schimbari în ceea ce prive te numarul i profilul unitatilor comerciale, metodele de vânzare, metodele de management, design-ul magazinelor etc.

Din pacate, nu toate aceste mutatii au fost benefice. Însa, probabil cea mai importanta schimbare a fost introducerea proprietatii private i în acest sector, fapt care a dat întreprinzatorilor posibilitatea unei initiative largite.

Demersul necesar pentru a trata o astfel de tema ar putea parcurge urmatoarele aspecte: identificarea schimbarilor din mediul extern care influenteaza activitatea firmelor din acest sector, prezentarea unor aspecte generale legate de design-ul unitatilor comerciale, caracterizarea amenajarii i organizarii magazinelor.

Comertul românesc cu amanuntul se afla într-o perioada de transformari, nu întotdeauna pozitive, care i-au modificat trasaturile. Printre cele pozitive se pot mentiona: aparitia i extinderea proprietatii private, prezenta unor mari firme straine, îmbunatatirea tehnologiilor comerciale, dezvoltarea unor metode moderne de vânzare etc. Între cele negative, se pot include: lipsa unui cadru legislativ corespunzator i neaplicarea normelor existente, pregatirea deficitara a întreprinzatorilor din domeniu i a personalului angajat, dezvoltarea haotica a sectorului etc.

Intrarea în tara noastra a unor mari grupuri comerciale dovedesc atractivitatea pietei române ti. În plus, acestea au reprezentat modele pentru întreprinzatorii români.

Desi se mentin numeroase aspecte negative în sectorul comertului cu amanuntul, exista speranta cresterii competitivitatii sale, care va avea ca efect pregatirea sa pentru integrarea în Uniunea Europeana.

Mediul extern în care functioneaza întreprinderile de comert cu amanuntul

Se obisnuieste sa se cuprinda în mediul extern doua componente majore: micromediul cu care întreprinderea are legaturi directe, de multe ori reciproce, impuse de necesitatea realizarii obiectului sau de activitate, i macromediul - cu care relatiile sunt indirecte, de multe ori doar întreprinderea suferind influenta acestuia.

Micromediul contine furnizorii de marfuri, prestatorii de servicii, furnizorii de forta de munca, clientii, concurentii si organismele publice. În perioada analizata, relatiile dintre întreprinderile de comert si furnizorii de marfuri au devenit libere, desfa urate pe principiile economiei de piata.

Desi contractul, ca instrument juridic de reglementare a acestor relatii este utilizat de multe firme, majoritatea tranzactiilor au la baza doar comenzile. Daca marile suprafete comerciale au relatii directe cu producatorii, micii comercianti recurg tot mai mult la diverse firme de distributie, care apar ca intermediari, pentru a realiza activitatea de aprovizionare. În ceea ce îi prive te pe prestatorii de servicii, relatiile sunt mai dificile cu cei care fie ocupa o pozitie monopolista (firme de salubritate, de încalzire, de apa, canal etc.), fie sunt înca în proprietatea statului, total sau într-un procent însemnat (energie electrica, gaze, telefonie fixa, etc.). Astfel de prestatori impun de multe ori conditii i clauze care în dese rândurinu respecta legislatia concurentei sau care sunt contrare economiei de piata.

De asemenea, o situatie aparte o constituie sistemul bancar, care de cele mai multeori se considera un veritabil stapân al banilor clientilor lor. În plus, desi majoritatea populatiei active ocupate dispune de carduri bancare, acestea sunt cel mai adesea utilizate doar pentru retragerea de numerar, deoarece bancile asteapta ca doar comerciantii sa faca

demersurile necesare pentru introducerea acestor instrumente de plata în tranzactiile comerciale.

Furnizorii de forta de munca s-au diversificat, plecând de la situatia pietei muncii care în prezent este caracterizata printr-o oferta cu mult mai mare decât cererea. Acest fapt, permite întreprinzatorilor sa foloseasca mai multe categorii de furnizori pentru a gasi forta de munca considerata cea mai potrivita.

Chiar daca clientul ar trebui sa fie în centrul preocuparilor întreprinderilor, chiar daca este cunoscuta sintagmaclientul este rege, în realitate lucrurile sunt departe de acest principiu, acesta fiind perceput doar ca un accesoriu în activitatea comerciala a multor firme românesti. Situatia provine atât din lipsade pregatire ai de cunostinte a patronilor, cât si din folosirea pe post de vânzator a unor persoane fara calificarea necesara.

Altfel, probabil ca nu s-ar mai întâlni personal comercial care în timpul rogramului de lucru citeste presa,completeaza rebusuri,priveste sau povesteste filme si emisiuni favorite, este neîngrijit îmbracat, nu folosete un vocabular adecvat, nu cunoaste marfa care trebuie sa o vânda etc. La aceasta situatie s-a ajuns si pe fondul lipsei reactie a majoritatii clientilor români, ca nu- si cunosc drepturile si interesele si care nu întreprind nici cele mai elementare masuri pentru remedierea acestor aspecte (boicotarea unor unitati comerciale, sesizarea unor institutii care au atributii diverse domenii etc.).

Schimbarea a venit doar prin intrarea în tara noastra a un mari grupuri comerciale, care au importante politici stricte în ceea ce priveste relatii vânzator - client. Concurenta reala a

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert .doc

Alte informatii

Este Comertul Romanesc cu Amanuntul Pregatit Pentru Integrarea Europeana?